Vés al contingut
Inicio | Blog | Una correcta higiene visual ajuda a reduir més d’un 40% els símptomes de fatiga visual

Una correcta higiene visual ajuda a reduir més d’un 40% els símptomes de fatiga visual

una-correcta-higiene-visual-ayuda-a-reducir-mas-de-un-40-los-sintomas-de-fatiga-visual-id-138
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_SebastianBanegasArgota.jpg
Sebastian Banegas Argota
Consultas de Oftalmología
09 juny 2020
2 Min
Consells de salut

Nens a partir de 7 anys i adults majors de 40 són els col•lectius més afectats per la miopia i la Síndrome Visual Informàtic a causa del confinament.


A Espanya, a causa de l’impacte del coronavirus, les connexions a internet han augmentat un 7% i el temps davant de les pantalles ha ascendit a 79 hores setmanals (1). L’ús excessiu de dispositius electrònics durant la quarantena ha provocat un augment dels problemes oculars.

La detecció de quadres clínics associats a la fatiga visual o Síndrome Visual Informàtic (SVI) ha augmentat de manera exponencial des del decret de l’estat d’alarma. Els símptomes d’irritació, cansament ocular, llagrimeig, sequedat i mal de cap afecten a més del 50% dels adults i fins al 20% dels nens a causa de la sobreexposició a les pantalles (2).


'image'


El Dr. Sebastián Banegas, oftalmòleg de Creu Blanca, afirma que “el fet de passar tantes hores en un mateix espai augmenta la quantitat de tasques visualment exigents com la lectura, mirar la televisió o l’ús d’ordinadors, incrementant el risc de patir fatiga visual”.

En adults majors de 40 anys, “el confinament ha pogut empitjorar alteracions oculars que ja presentaven prèviament, com la presbícia, la síndrome de l’ull sec, la fotofòbia i la sensació de sorra a l’ull”, explica Banegas.


'image'


Un altre dels efectes de la quarantena ha estat l’augment dels casos de miopia entre la població infantil. Els nens a partir de 7 anys són un col•lectiu propens a desenvolupar aquest tipus de patologies a causa de l’elevat nombre d’hores que passen davant de les pantalles realitzant activitats educatives o d’oci. En concret, l’ús de mòbils i tauletes en edat infantil ha passat de ser de 40 minuts a una hora i mitja diària (3).

Si bé no hi ha evidència científica de la necessitat d’un procés d’adaptació ocular a les distàncies llargues, el Dr. Banegas adverteix de la importància d’adoptar una correcta higiene visual. A base de senzills gestos, es poden reduir fins a un 40% els símptomes de fatiga visual.


Consells per a una bona higiene visual


“L’exposició prolongada a pantalles o llibres, l’absència de pauses regulars i el treball amb il•luminació insuficient empitjoren els signes de possibles malalties de la vista”, afegeix. És per això que el Dr. Banegas destaca les següents recomanacions per a reduir la Síndrome de la Visió del Computador (CVS).


1– Establir una distància de treball de 35-40 cm respecte a l’ordinador, entre altres aparells electrònics, o llibres de lectura.
2– Disposar d’una bona il•luminació.
3– Descansar cada 50 minuts, retirar la mirada de l’objecte al qual hem enfocat la vista durant aquest període de temps.
4– Cada 20 minutos de treball, relaxar la vista durant 20 segons fixant-la en objectes llunyans.
5– Parpellejar sovint, en el cas d’enfocar la mirada en objectes a distàncies curtes.
6– Portar una alimentació saludable i equilibrada, així com hidratar-se sovint.
7– Adoptar un postura corporal correcta davant les pantalles.


Referències


(1) Informe ‘Digital Consumer 24 hours Indoor’ de Nielsen y Dynata https://www.ioncomunicacion.es/los-espanoles-pasan-casi-la-mitad-de-la-semana-en-confinamiento-conectados-a-internet/

(2) Universidad Complutense de Madrid https://www.ucm.es/otri/noticias-la-incidencia-de-aparicion-de-sintomas-visuales-asociados-al-uso-de-pantallas-es-del-50-en-adultos-y-20-en-ninos

(3) Usuario Infantil del Instituto Tecnológico de Productos Infantiles y Ocio
https://www.aiju.es/

Tags:

Oftalmología