Vés al contingut
Inicio | Blog | Què és l’Ull Sec?

Què és l’Ull Sec?

PORTADAS WEB_ull sec
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_SebastianBanegasArgota.jpg
Sebastian Banegas Argota
Consultes d'oftalmologia
10 maig 2024
2 Min
Consells de salut
  • La “síndrome de les pantalles de visualització”; que és l’ús continu i massiu de pantalles i mòbils, produeix una disminució de la taxa de parpelleig de l’ull, provocant sequedat “funcional” i en alguns casos que la salut visual es vegi afectada.

 

Definició i Causes

Quan l’ull no està ben hidratat podem desenvolupar ull sec. L’ull sec és un trastorn oftalmològic que consisteix en l’escassetat de la quantitat de llàgrima i/o en la deterioració de la seva qualitat.

Es calcula que afecta el 30% de la població adulta espanyola, i és més comuna en persones grans i dones.

Pot ser causat per l‘ús excessiu de pantalles electròniques, alteracions hormonals, factors com la sequedat ambiental i l’exposició a calor/calefacció o aire condicionat.

Símptomes

Les llàgrimes no sols serveixen d’escut a l’ull enfront de la brutícia i les infeccions, també ajuden a enfocar la llum. Si l’ull no està hidratat, pot ocasionar molèsties i interferir en la qualitat visual i qualitat de vida de qui pateix aquesta afecció.

Els símptomes més comuns d’ull sec inclouen:

  • Sensació de coïssor.
  • Sensació de cos estrany, de “sorreta”.
  • Sensació de sequedat de l’ull.
  • Visió borrosa que millora en parpellejar.
  • Fluctuació de l’agudesa visual.

 

Aquests símptomes causen discomfort i dificulten la realització d’activitats que requereixin atenció, podent-se intensificar en ambients tancats i secs.

Diagnòstic

Per a diagnosticar l’ull sec és necessari realitzar un estudi oftalmològic complet per a avaluar la superfície ocular (còrnia, conjuntiva i parpelles), la inflamació i, en cas de patir-ho, saber de quin tipus es tracta. Una vegada obtinguts els resultats, l’especialista en oftalmologia podrà orientar al pacient cap a un tractament o un altre.

Prevenció

Per a prevenir l’ull sec, i per a mantenir una bona salut ocular en general, és fonamental mantenir una bona hidratació. És important prendre mesures preventives com: evitar l’ús excessiu de lents de contacte, limitar el temps d’ús de pantalles electròniques, a no ser possible, parpellejar amb freqüència mentre les utilitzem i descansar cada hora.

Davant qualsevol molèstia ocular, sempre és recomanable acudir a l’oftalmòleg, ja que la visió juga un paper fonamental en la nostra vida diària. Els especialistes en Oftalmologia de CreuBlanca avaluaran el seu cas i, després d’aconseguir un diagnòstic, pautaran un tractament personalitzat per a tu.

Demana cita amb un dels nostres especialistes.

Tags:

Oftalmologia
Ull Sec