Vés al contingut
Inicio | Blog | Què és la diabetis?

Què és la diabetis?

DIABETIS
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_CarlosJoseRomeroCarrete-rotated.jpg
Carlos José Romero Carrete
Consultes de medicina general i medicina interna
28 nov. 2023
3 Min
La veu de l'expert

L’educació terapèutica per part dels metges és fonamental per als pacients amb diabetis, per tal que tinguin un paper actiu en el seu tractament. És clau tenir coneixements bàsics sobre la malaltia, identificar els senyals d’alerta del cos, i saber com actuar enfront de qualsevol circumstància.

A CreuBlanca disposem d’un equip mèdic de primer nivell altament especialitzat en el diagnòstic i tractament personalitzat dels diferents tipus de diabetis.

Què és la diabetis?

La diabetis (o diabetis mellitus) és una malaltia metabòlica crònica que s’origina quan el cos deixa de convertir la glucosa en energia.

El cos humà descompon els aliments en glucosa (o sucre) perquè aquesta sigui absorbida per les cèl·lules amb la finalitat de crear energia per a realitzar els processos vitals. Aquest procediment es desenvolupa gràcies a la insulina. La insulina és una hormona produïda pel pàncrees, que permet l’entrada de la glucosa a les cèl·lules, és a dir, regula la concentració de sucre en la sang.

La diabetis es produeix quan el pàncrees no secreta suficient insulina o quan l’organisme no utilitza adequadament la insulina que produeix i, com a conseqüència, la glucosa s’acumula en la sang perquè és incapaç d’arribar a les cèl·lules (hiperglucemia).

Quins tipus de diabetis hi ha? Quines són les seves causes?

Existeixen tres tipus principals de diabetis: el Tipus 1, el Tipus 2, i la diabetis gestacional (diabetis de l’embaràs).

  • En la diabetis de Tipus 1 el cos perd la capacitat de produir insulina, i per tant s’ha d’administrar diàriament. Se sol diagnosticar en nens, adolescents i joves adults, i actualment no es coneixen les seves causes ni com prevenir-la.

 

  • La diabetis de Tipus 2 es caracteritza per un ús ineficaç de la insulina per part del cos. És el tipus de diabetis més comuna i cada vegada més freqüent. Les causes provenen majoritàriament de la inactivitat física, una mala dieta, i en general una vida no saludable. També pot estar condicionada per factors hereditaris.

 

  • La diabetis gestacional s’origina en algunes dones durant l’embaràs i generalment desapareix quan neix el bebè. Es diagnostica quan apareix més glucosa en sang del normal, però no suficient per a tractar-se de diabetis com a tal.

 

Quins són els símptomes de la diabetis?

Depenent del tipus de diabetis i de la persona afectada, els símptomes poden ocórrer sobtadament (Tipus 1) o poden desenvolupar-se progressivament i passar inadvertits durant anys (Tipus 2). Generalment els símptomes més comuns de la diabetis són: el cansament, la pèrdua de pes involuntària, tenir molta gana i set, la necessitat d’orinar més sovint de l’habitual, i la visió borrosa. En el cas de la diabetis gestacional no solen produir-se símptomes.

En general la diabetis és una patologia silenciosa, per la qual cosa és important tenir un control metabòlic adequat i així evitar que es manifestin complicacions a llarg termini. Algunes de les complicacions més comunes de la diabetis poden ser: malalties cardiovasculars, malalties renals, problemes oculars, problemes nerviosos, problemes als peus, problemes en la pell, problemes digestius i infeccions.

 

Per a un bon pronòstic de la malaltia, el seguiment diari de la patologia i portar un estil de vida saludable són indispensables. Per això és necessari aprendre a conviure amb la diabetis per a poder-la mantenir sota control i gaudir d’una bona qualitat de vida.

Per a evitar i diagnosticar de manera precoç les malalties hormonals, metabòliques i derivades de problemes nutricionals, en CreuBlanca realitzem exploracions completes del teu sistema endocrí amb les tecnologies més avançades. T’acompanyem amb un seguiment individualitzat, que et permetrà millorar el pronòstic de la teva diabetis.

Tags:

dIABETIS
Prevenció
Símptomes Diabetis
Tipus Diabetis
Tractament