Vés al contingut
Inicio | Proves diagnòstiques | Mamografia + Ecografia
Mamografia + Ecografia

En què consisteix?

La mamografia és la tècnica més utilitzada i més sensible per a la detecció precoç del càncer de mama, tant per a dones asimptomàtiques com per a aquelles que presenten embalums, secreció del mugró o enfonsament d’aquest. Mitjançant una mínima radiació, la mamografia mostra imatges de l’interior de les mames de la dona. És tan eficaç que pot mostrar canvis en la mama molt abans que el metge o la pacient el notin.

L’ecografia de mama examina els sins mitjançant ultrasons. Es tracta d’una prova no invasiva exempta de riscos per a la salut de la dona, ja que no hi ha exposició a radiació. Permet obtenir imatges en temps real per a comprovar l’estructura de la mama i caracteritzar les troballes obtingudes en l’exploració clínica o en la mamografia. Per si sola, l’ecografia no està indicada com a prova per a la detecció del càncer, sinó que constitueix una prova complementària.

 

La mamografia, a diferència de l’ecografia, permet detectar microcalcificacions, petits dipòsits de calci que poden advertir de la presència d’indicis de càncer de mama.

d_patologiamamaria_C1
CASOS EN ELS QUALS ES RECOMANA

A qui va dirigida?

La mamografia constitueix el mètode més de confiança i de major precisió per a la detecció precoç del càncer de mama en dones asimptomàtiques. Ha demostrat reduir la mortalitat per càncer degut a la troballa de tumors de petita grandària, quan encara no són palpables, i les possibilitats de curació són majors. És capaç de demostrar la presència de microcalcificacions agrupades, que representen la forma de presentació més freqüent del càncer de mama en la seva etapa més precoç. Està indicada com a cribratge a partir dels 35 anys en pacients sense antecedents familiars de càncer de mama.

 

L’ecografia es pot realitzar en dones abans dels 30 anys d’edat, en embarassades o en estat de lactància, i com a complement de la mamografia en l’estudi de la mama densa. Pot ser d’utilitat en pacients que presenten secrecions o implants de silicones. També en el seguiment de lesions que només són visibles per ecografia (no per mamografia).

FOTOS WEB (1)
PREPARACIÓ DE LA PROVA

Instruccions

La mamografia bilateral és una prova no invasiva que si bé no causa dolor, pot ser una mica molesta, ja que per a obtenir les imatges el mamògraf ha de comprimir les mames. D’altra banda, no requereix preparació, és ràpida i ambulatòria, per la qual cosa en finalitzar la prova podràs reprendre les teves activitats diàries. Durant la mamografia bilateral, has de col·locar-te dempeus enfront de l’aparell de raigs X amb el tors nu i col·locar una mama sobre una placa. Després, una segona placa pressionarà la mama contra la primera, aixafant-la amb fermesa però sense causar mal. El procediment es repeteix amb l’altra mama.

 

Per a la realització d’una ecografia mamària, el nostre personal mèdic t’acomodarà en una llitera i, a continuació, et realitzarà una exploració de les mames. És una prova totalment indolora i mínimament invasiva, per la qual cosa només has d’estar tranquil·la i relaxar-te.

 

 

Fractura oblicua de peroné infrasindesmal Cortes coronales, sagitales y axiales.(2)

Els especialistes que t'atendran a CreuBlanca

Un equip de professionals per a cuidar de tu