Vés al contingut
Inicio | Blog | Ioga per a nens, la nova moda entre mares

Ioga per a nens, la nova moda entre mares

yoga-para-ninos-la-nueva-moda-entre-mamas-id-109
05 maig 2020
7 Min
Consells de salut

Aquesta tècnica mil•lenària contribueix al fet que els nostres fills guanyin confiança en si mateixos i connectin des de petits amb el seu costat espiritual.

Quines activitats realitzen els nostres fills? I, quins d’elles els proporcionen benestar físic i mental? En l’actualitat, els nens també es veuen sotmesos a rutines que augmenten els seus nivells d’estrès. Arribats a aquest punt, el ioga es presenta com una alternativa saludable pels més petits.

Encara que costi de creure, ells també són capaços de tancar els ulls i submergir-se en el seu món espiritual. Ens sorprendria la capacitat de concentració, imaginació i equilibri que concentren en un metre i poc més d’alçada. Els beneficis d’aquesta tècnica mil•lenària es multipliquen si compartim aquest moment de relaxació amb els nostres fills.

És per això que en aquest article us expliquem els avantatges del ioga per a la salut des d’edats primerenques. I per a posar-los en pràctica, us proposem 5 exercicis de ioga per a nens que els permetran mantenir la calma alhora que mouen l’esquelet.

Beneficis del ioga per als nens

Ioga per a nens, la nova moda entre mares
*Imatge cedida per Ehiä

Aprendre a conèixer-se

Les postures de ioga o asanes exigeixen concentració i control de la respiració, només d’aquesta forma aconseguirem mantenir l’equilibri. Els nens han d’estar pendents d’aquests 3 elements alhora per a aconseguir fer de manera correcta les postures.

Buscar la manera de concentrar-se, respirar i trobar l’equilibri, els obliga a fer un exercici d’autoconeixement. Observar el seu cos i comprovar si mantenen o no l’estabilitat els permet saber quines postures controlen més i quines menys. Tot aquest procés afavoreix que els nens es coneguin més a si mateixos, tant a nivell corporal com mental.

Gestionar les emocions

La combinació de postures físiques amb elements que inciten a la meditació fa que els nens aprenguin a mantenir la calma davant situacions que els provoquen nerviosisme o els alteren. És a dir, ells acaben per interioritzar que han de calmar-se per a aconseguir fer bé les postures.

Fer-los imaginar situacions mentre realitzen els exercicis els permet desconnectar del món exterior i prestar molta atenció al seu món interior. Endinsar-se en les emocions i les sensacions que els produeix cada exercici fomenta l’autocontrol i la seguretat en si mateixos.

Ser més creatius

Tancar els ulls, escoltar música, imaginar sons i situacions els permet treballar la creativitat. En cada aventura que imaginen trien per si mateixos a les persones, animals i escenaris que volen integrar.

Valorar els moments de relax

Al principi, relaxar-se els implica un esforç, però una vegada aconsegueixen mantenir la postura entren en la fase de relaxació final. Un estat molt beneficiós per al seu benestar físic i mental. Des de fer un exercici fins a pintar mandales els pot aportar pau.

Interioritzar hàbits saludables

Quan s’adonen que expressar les seves emocions, relaxar-se i controlar la respiració els fa sentir millor, arriben a comprendre que necessiten integrar aquest tipus d’hàbits saludables en les seves vides.

Respectar la pau interior i exterior

El ioga fomenta el respecte cap a ells mateixos i cap al seu entorn, per la qual cosa aprenen a no alterar la pau i tranquil•litat de res ni de ningú.

Guanyar autoestima

Les diferents postures els permeten veure que el cos humà té poders. Practicar una postura rere l’altra els motiva a perfeccionar i a provar coses noves sense por d’equivocar-se. Des de l’autoconeixement s’adonen que poden aconseguir allò que es proposin.

Enfortir el vincle familiar

El ioga en família crea una atmosfera especial. Per què? Aquesta disciplina permet diluir els rols clàssics de pares i fills. És a dir, es tracta d’un joc de tu a tu. A diferència d’altres activitats, els pares parteixen del mateix nivell que els seus fills.

A mesura que realitzen les postures també es coneixen entre sí, és a dir, coneixen si els costa més o menys mantenir l’equilibri, concentrar-se o relaxar-se. Tot això els fa guanyar confiança entre tots dos i enfortir el vincle que els uneix.

Des del Centre de Yoga Ehiä, especialitzat en Ioga per a nens i famílies a Barcelona, ens poden ajudar en cos i ànima a beneficiar-nos dels múltiples avantatges d’aquesta disciplina.

Ehiä ens regala un ventall d’exercicis per a practicar a casa amb els nostres.

5 postures de ioga per a principiants

Material necessari per a la pràctica: Es recomana l’ús de esterilla, encara que aquesta pot ser substituïda per una tovallola.

1. L’arbre

Ioga per a nens, la nova moda entre mares

La postura de l’arbre és una de les més freqüents en les sessions de ioga.

Aquest asana permet treballar l’equilibri, tant físic com emocional. Encara que es tracti d’una postura aparentment senzilla, exigeix gran concentració per a evitar perdre l’estabilitat i acabar per tocar el sòl. Si això ocorre, voldrà dir que el nen es troba agitat.

1– Ens posicionem dempeus damunt de l’estoreta o tovallola.

2– Elevem els braços mentre ajuntem els palmells de les mans per sobre del cap.

3– Una vegada ens sentim còmodes amb la postura, fixem la nostra vista en un punt de l’habitació.

4– Aixequem el peu i el portem cap el genoll contrari, mantenint l’equilibri.

2. La barca

Ioga per a nens, la nova moda entre mares

En aquesta postura aconseguirem que els nostres fills concentrin pràcticament tota la seva energia en l’abdomen.

Com a centre del nostre cos, la zona abdominal és una part sensible del nostre cos, ja que concentra nombroses energies i recobreix òrgans essencials per al bon funcionament del nostre organisme. Pel que treballar-la des de ben petits ens permet enfortir els abdominals, els músculs dels malucs i la part baixa de l’esquena, així com adoptar una bona postura corporal.

Existeixen diverses maneres de fer l’asana de la barca, una bona opció per a principiants és la següent:

1– Ens estirem boca amunt, estirem les cames i les elevem lleugerament mantenint l’esquena recta. Si ens costa mantenir les cames estirades, podem doblegar els genolls.

2– Estirem els braços cap endavant a l’altura dels genolls.

3– Inhalem a mesura que elevem les cames, i exhalem mentre les baixem.

3. La papallona

Ioga per a nens, la nova moda entre mares

Lleugera i de les més romàntiques, la postura de la papallona implica un treball de malucs. Emprat també per alliberar la ment. Aquest asana és un gran exercici per respirar profund alhora que treballem la nostra flexibilitat.

1– Seiem al sòl amb les cames estirades i l’esquena recta.

2– Unim les plantes dels peus i portem els talons cap als engonals.

3– Deixem els genolls caure cap al sòl.

4– Subjectem els polzes dels peus amb les mans. Si ho preferim, també podem col•locar les mans als turmells.

5– Obrim el pit mentre inhalem i a mesura que exhalem portem a poc a poc els genolls cap al sòl.

4. La cobra

Ioga per a nens, la nova moda entre mares

Un exercici molt complet, en el qual aconseguim estendre la columna vertebral i treballar la concentració i la respiració.

1– Ens estirem cap avall amb les cames estirades i ajuntem els peus.

2– Les mans hem de col•locar-les a banda i banda del cos, a l’altura de les espatlles amb els braços lleugerament flexionats.

3– Donem suport al front en el sòl i inhalem per entrar en la postura de la cobra, mentre obrim el pit.

4– Exhalem i abandonem la postura.

5. El guerrer

Ioga per a nens, la nova moda entre mares

Aquest asana inclou fins a 3 postures diferents, en aquest cas hem triat la postura del guerrer número I.

1– Separem els peus a l’altura dels malucs.

2– Elevem i estirem els braços, de manera que aquests quedin en vertical.

3– Fem un pas al capdavant amb la cama dreta, formant un angle de 90 graus. La cama esquerra es manté estirada i tibant, mentre que la dreta suporta el pes.

4– L’esquena, per part seva, ha de mantenir-se recta durant tot l’exercici.

El fet de suportar el pes amb la cama que està avançada ens ajuda a guanyar força, a més d’obligar-nos a mantenir el focus mental.

I per acabar…

Al final de la sessió sempre és convenient fer un exercici de meditació guiada.

Proposta de meditació

Ioga per a nens, la nova moda entre mares
*Imatge cedida per Ehiä

  • Buscar un lloc tranquil i buidat.

  • Triar una música relaxant.

  • Col•locar els nens en una postura còmoda.

  • Elevar la seva imaginació mitjançant les nostres paraules. Per a això podem guiar-los a un lloc on se sentin relaxats.

  • Fer massatges als petits suaument els calmarà per complet.

El ioga és una de les disciplines més completes que existeixen. La pau que ens aporta alleuja el nostre esperit, alhora que ens protegeix de determinats dolors físics.

Si durant la pràctica algú de la família sofreix algun contratemps, a Clínica Creu Blanca disposem d’especialistes en medicina de l’esport que s’asseguraran mitjançant proves cardiovasculars i psicomotrius, que el nostre estat de salut es trova en condicions òptimes per la realització de qualsevol activitat.

Ja has motivat als teus fills per iniciar el seu viatge interior? I recorda, tu també pots acompanyar-los!

Tags:

Yoga
Yoga para niños