Vés al contingut
Inicio | Blog | Urodinamia: què es, diagnòstic i tractament

Urodinamia: què es, diagnòstic i tractament

PORTADAS WEB(30)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_JuanLlopis.jpg
Juan Llopis Manzanera
Consultes d'urologia, fluxometries
15 març 2023
3 Min
CreuBlanca

Els símptomes urinaris són tabú per a molts pacients, exemple d’això és la incontinència urinària, una pèrdua involuntària d’orina que provoca malestar i repercuteix en la vida quotidiana dels qui la pateixen. Malgrat ser un trastorn molt freqüent, la majoria de dones prefereixen ocultar-lo per por, vergonya o inseguretat, la qual cosa retarda el seu diagnòstic i tractament.

Necessitat sobtada i urgent d’orinar, incontinència o sensació que la bufeta no es buida per complet?

La bona notícia és que es pot tractar, des de la Unitat d’Urologia de CreuBlanca comptem amb una àmplia experiència i un equip de professionals altament especialitzats en el diagnòstic i el tractament de múltiples patologies que afecten el tracte urinari inferior. Una de les principals proves de realitzar és l’estudi urodinàmic o urodinamia. Es tracta del primer pas per a aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones.

Què és la urodinamia?

La Urodinamia o estudi urodinàmic és una prova senzilla que en la majoria dels casos és indolora, té una durada aproximada d’entre 30 i 45 minuts.

Es realitza amb l’objectiu de conèixer el funcionament de l’esfínter, de la uretra i de la bufeta, és a dir, com s’emmagatzema i elimina l’orina. Aquesta prova se sol prescriure a pacients amb problemes en la micció, a pacients amb incontinència urinària o amb infeccions urinàries repetides. Som conscients de l’incòmode que poden arribar a ser aquest tipus d’exploracions, per això el nostre equip t’acompanyarà i guiarà en tot moment amb la fi vetllar per la teva seguretat i benestar. No tinguis por d’aquesta exploració.

En què consisteix la urodinamia?

És important que vinguis tranquil i amb ganes d’orinar, ja que durant l’exploració reproduirem els símptomes amb la finalitat de conèixer la causa. Però si la sensació et resulta molt molestes pots acudir al W.C. Nosaltres ens encarregarem que comencis la prova de manera adequada. La prova consta de diverses parts.

  • En primer lloc, el pacient ha d’orinar en un recipient anomenat fluxòmetre, que mesura la quantitat i velocitat de l’orina.
  • Després, amb l’ajuda d’una petita sonda, es buida l’orina que queda, la qual cosa anomenem el “residu”.
  • A continuació, es col·loca una altra sonda de petit calibre amb la qual omplim la bufeta i amb uns elèctrodes registrem les pressions que es produeixen a l’interior de la bufeta tant en la fase d’ompliment com en la de buidatge.
  • Finalment, el pacient ha d’orinar amb la sonda posada, que després retirarem, i en alguns casos posem una última sonda per a verificar de nou el residu.
  • Durant la prova posem tot el nostre esforç perquè aquesta estona sigui el més suportable possible. En finalitzar, les frases que més sentim són: “si ho arribo a saber no vinc tan nerviosa” o “no ha estat per a tant”.

 

Les dades registrades durant la prova permeten obtenir un diagnòstic precís i conèixer les causes de múltiples trastorns urinaris. Tot això amb la finalitat d’establir el millor tractament i el més específic per a cada pacient.

Ara que ja saps què és un estudi urodinàmic i per a què serveix, volem recordar-te que és un procés molt senzill i que, encara que pugui ser una mica molest, no és dolorós. A CreuBlanca comptem amb un equip d’uròlegs i infermeria especialitzat i altament qualificat per a realitzar aquesta prova.