Vés al contingut
Inicio | Blog | Diagnòstic precoç i tractament de l’Alzheimer

Diagnòstic precoç i tractament de l’Alzheimer

en-los-proximos-anos-se-preve-que-las-cifras-del-alzheimer-aumenten-exponencialmente-id-135
14 abr. 2021
6 Min
La veu de l'expert

En els pròxims anys es preveu que les xifres de l’Alzheimer augmentin exponencialment

  • Actualment, al nostre país, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer i 40.000 nous casos es diagnostiquen anualment. Així ho anuncia la Societat Espanyola de Neurologia en el seu últim informe de 2020.

A més, cal destacar que l’any 2015 hi havia al voltant de 47 milions de persones amb demència en el món i es preveu que l’any 2050 afecti 130 milions de persones. No és una xifra alarmant?

L’Alzheimer requereix una atenció les 24 hores del dia i sense descans. Així ho han diagnosticat els nostres experts en demència, que afirmen que la xifra és inquietant i que hauríem de preocupar-nos per a posteriorment buscar mitjans que ajudin al control d’aquesta malaltia. Així mateix, adverteixen que la malaltia comença a desenvolupar-se fins a 20 anys abans que es manifestin els primers símptomes, i afirmen que el diagnòstic precoç és el mètode més eficaç per a prevenir i controlar els símptomes a llarg termini.

Per consegüent, parlem amb el doctor Jose Mª González de Echávarri Gómez, neuròleg de CreuBlanca, sobre el diagnòstic precoç i el tractament de l’Alzheimer.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

Vols saber més? No et perdis els tractaments actuals i les mesures preventives davant aquesta malaltia.

Estils de vida saludable

Entre altres aspectes, el que més ens preocupa a les persones és arribar a edats avançades i no poder cuidar de nosaltres mateixos, és a dir, perdre l’autonomia per a realitzar les nostres activitats quotidianes. Som conscients d’això i preguntem al doctor quina és la fórmula per a una vida sana i si existeix la manera d’assegurar-nos una vellesa lliure dels símptomes d’aquesta malaltia.

Encara que és una malaltia que es desenvolupa de forma molt lenta, també és molt constant. El doctor González de Echávarri esmenta que “bé és cert que no podem prevenir al 100% l’Alzheimer, sí que podem aplicar mesures que han demostrat reduir el risc de patir-la, així com de reduir la velocitat de la seva progressió”.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

Com qualsevol malaltia, és molt difícil la prevenció total d’un futur desenvolupament, però no perdem l’esperança. “Una bona notícia és que hi ha factors que podrien potencialment prevenir entre 1 i 3 milions de casos d’Alzheimer al món”, afegeix el propi doctor. Sabem que controlar la diabetis, la hipertensió arterial, l’obesitat, el tabaquisme, el sedentarisme, la depressió, la inactivitat cognitiva i l’aïllament social, entre altres factors, ajuda exponencialment a la prevenció d’aquesta patologia. Més endavant us expliquem com es treballen aquestes tècniques perquè siguin eficaces.

Diagnòstic precoç de l’Alzheimer

Quan és el millor moment per a un diagnòstic precoç? Hauria d’anar ja o m’espero a una certa edat? La meva família ha patit aquesta malaltia, què faig?

Sabem que són preguntes que poden rondar pel cap en llegir aquest article. Per sort el nostre doctor especialista en neurologia ens aclareix alguns dubtes.

De més urgent a menys, us fem un resum de les recomanacions.

En primer lloc, cal esmentar que “una persona amb problemes de memòria, com ara oblits, distraccions, no recordar converses, desorientació, pèrdua d’objectes, canvis de conducta, no saber en quin dia viu, entre altres signes, ha de a revisar-se al més aviat possible per a no demorar més el diagnòstic”, assenyala González.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

És en aquesta fase, en la qual ja s’observen signes previs a la demència, quan és imprescindible actuar. I especifica que “els especialistes pretenem detectar a les persones que indician uns possibles primers símptomes i fer un diagnòstic molt efectiu i molt específic sobre l’origen d’aquests primers símptomes”.

Seguidament, el doctor recomana que “les persones amb antecedents familiars de demència, ictus o malaltia cardiovascular acudeixin a revisar-se”. Així mateix, afegeix que “encara que actualment és molt difícil poder detectar la malaltia abans de l’aparició de símptomes amb les eines que tenim, disposem d’alguns mètodes i estratègies per a frenar aquesta patologia, que es desenvolupa en el cervell fins i tot 20 anys abans”, adverteix González de Echávarri.

Finalment, “persones que, encara que sense signes previs, vulguin millorar la seva salut i reduir el risc de futures patologies també seran benvingudes a la nostra consulta”, assenyala González de Echávarri.

Com reconèixer l’Alzheimer

Bé, hem arribat a consulta. El següent pas serà dur a terme un estudi complet de l’estat de la memòria. Per això, es procedeix a la realització d’una anàlisi de sang, una ressonància magnètica i un estudi neuropsicològic.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

Com hem mencionat anteriorment, es tracta d’una malaltia que comença fins a 20 anys abans que el pacient present els primers símptomes. Davant aquest fet, el doctor González de Echávarri apunta que “avui dia s’estan desenvolupant marcadors que ens permeten un diagnòstic precoç de la malaltia”, i especifica que “l’aplicació d’aquests marcadors es limita als pacients amb lleus símptomes cognitius”.

Una vegada obtinguts els resultats físics i psíquics, el doctor avaluarà el tractament a aplicar. Ja sigui preventiu o de control.

Tractament després d’un diagnòstic positiu

“En el cas que un pacient comenci a detectar que la seva memòria o les seves capacitats cognitives han empitjorat durant els últims mesos o anys, aquests podrien ser els primers símptomes d’Alzheimer” apunta González. Davant tal afirmació, també hi ha l’opció que els símptomes no siguin conseqüència d’aquesta patologia, per la qual cosa és important una valoració per part d’un metge especialitzat en el camp.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

Si després de la valoració el pacient compta amb resultats positius d’Alzheimer, procedirem a un seguiment mitjançant fàrmacs per a millorar el control simptomàtic. També existeixen assajos clínics amb fàrmacs en recerca, en els quals alguns pacients poden participar.

Neuroprevenció: el mètode més capdavanter del moment

Tots sabem que prevenir és millor que curar. De manera que a les proves ens remetem. Persones amb antecedents familiars d’Alzheimer o de risc cardiovascular, i que no presenten cap símptoma, són les més idònies per a dur a terme aquest tipus de pràctiques.

El doctor farà una avaluació dels estils de vida i un seguiment amb diferents pautes a seguir per a millorar-los. Mitjançant una dieta mediterrània, la pràctica d’exercici físic, la cura de la higiene del somni i el descans, el control de l’ansietat, l’estrès i la depressió i el seguiment de l’activitat cognitiva i mental, podem protegir-nos enfront del gran temut.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

Els beneficis de la neuroprevenció abasten des de l’increment de l’estat de salut fins al retard de l’estat de deterioració cognitiva. I més enllà de la salut cerebral, els estils de vida han demostrat reduir el risc de malalties cardiovasculars, càncer, malalties psiquiàtriques i immunològiques, entre moltes altres patologies.

Davant l’esperança d’un futur més estable, volem agrair a totes les persones que passen per consulta diàriament i aposten per la prevenció. Des dels nostres centres mèdics lluitem diàriament pel diagnòstic precoç del global de les malalties. Aquest tipus de mètodes preventius poden ajudar a tots els aspectes del nostre cos i a enfortir les defenses davant qualsevol patologia.

Diagnòstic precoç i tractament de l'Alzheimer

Si et sents identificat, t’animem que acudeixis a la Unitat de Memòria i Neuroprevenció i et deixis guiar pels nostres experts.


Tags:

Alzheimer