Vés al contingut
Inicio | Blog | Migranya: què es, diagnòstic i tractament

Migranya: què es, diagnòstic i tractament

migrana-que-es-diagnostico-y-tratamiento-id-157
06 set. 2022
3 Min
Consells de salut

La malaltia neurològica més prevalent a Espanya és la migranya, afectant més de 5 milions de persones, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). En concret, el 80% de les persones que la pateixen al nostre país són dones, generalment en edats compreses entre els 20 i 40 anys.

La migranya és una patologia que es manifesta en forma de mal de cap agut, profund i pulsatiu, que afecta majoritàriament un costat del cap, encara que en alguns casos pot expandir-se per tot el crani. Es presenta en forma de crisi o atacs d’intensitat, freqüència i durada variable. És molt freqüent que existeixin antecedents familiars de migranya.

Símptomes

El dolor sol aparèixer de manera gradual, és a dir, comença de manera lleu i augmenta amb el transcurs de les hores, podent empitjorar a causa de la llum, el soroll i el moviment. Generalment, li acompanyen altres símptomes, com ara nàusees o vòmits, irritabilitat, llagrimeig, hipersensibilitat a les olors, *sonofobia i fotofòbia, fred en les extremitats, desorientació, sudoració i vertigen, entre altres. La migranya és considerada una patologia molt discapacitant, ja que té un gran impacte en el dia a dia de qui la pateix. Es tracta d’una malaltia que ocasiona molt *desconfort al pacient i és la principal causa de baixa laboral per un símptoma neurològic.

El Dr. Alexandre Gironell, neuròleg de CreuBlanca, t’explica per què apareix, com es diagnostica i, el més important, com tractar de manera efectiva aquesta patologia.

Amb quin metge consultar si sospites de patir migranya?

El metge especialista que diagnostica i tracta la migranya és el neuròleg.

Com es diagnostica la migranya?

No tots els maldecaps són una migranya. El paper del neuròleg és dilucidar si efectivament es tracta d’una migranya o bé és un mal de cap atípic que pot ser un símptoma d’una malaltia cerebral mes greu.

El diagnòstic és clínic, és a dir, es basa en les característiques del mal de cap que el pacient explica al neuròleg. Així mateix, el medico durà a terme una exploració neurològica exhaustiva. En cas que el mal de cap sigui atípic, serà necessària una exploració complementària de neuroimatge (TAC o Ressonància Magnètica).

Quan l’especialista decidirà que és necessari realitzar un estudi mèdic aprofundit amb exploracions complementàries?

  • El pacient té més de 50 anys i el mal de cap apareix per primera vegada.
  • Les molèsties apareixen en fer un esforç físic.
  • El mal de cap desperta a la persona a la nit.
  • Es manifesta de manera imprevista i brusca, amb una elevada intensitat.
  • Apareix sovint i evoluciona de manera gradual, augmentant d’intensitat.
  • El mal de cap ve acompanyat d’altres alteracions del caràcter, de la conducta, pèrdues de coneixement o signes focals.

La migranya té cura definitiva?

La migranya és una malaltia manejable sempre que es realitzin controls periòdics i ajustos en el tractament. Actualment existeixen diversos mètodes terapèutics que permeten tractar i prevenir les crisis de migranya

Existeixen dues pautes de tractament farmacològic per als pacients amb migranya:

  1. Tractament agut de la crisi de migranya.
  2. Tractament preventiu per a evitar atacs de migranya.

Les pautes terapèutiques són completament personalitzades i sempre sota la supervisió d’un metge. D’aquí la importància de fer un seguiment periòdic del pacient.

Un bon tractament aconsegueix que pràcticament desapareguin les crisis de migranya i que aquestes si es presenten, siguin lleus i apareguin de forma molt ocasional.

Existeix un tractament no farmacològic que ha de tenir-se en compte: el pacient és essencial que identifiqui quins factors li han conduït a desencadenar la seva migranya. Una vegada identificats, ha d’evitar-los per complet. Per a això, els especialistes recomanen:

  • Mantenir una correcta hidratació i una alimentació saludable.
  • Realitzar exercici físic d’intensitat suau-moderada de manera regular.
  • Cuidar les hores de somni establint horaris. Ni excés ni dèficit.
  • Evitar el consum d’alcohol i de begudes estimulants com el cafè, el te, les begudes energètiques o la xocolata.
  • No automedicar-se.

Des de la Unitat de Neurologia de CreuBlanca, abordem la migranya, entre altres patologies neurològiques, des d’un punt de vista integral, analitzant els factors genètics i ambientals que intervenen en el desenvolupament d’aquesta patologia. A pesar que no existeix cap teràpia que permeti la la seva curació definitiva, existeixen tractaments que milloren el dolor i ajuden a prevenir-lo. La teva qualitat de vida i el pronòstic de la teva patologia millorarà si comences a tractar-la de manera precoç.