Vés al contingut
Inicio | Blog | PET-TC: tècnica més eficaç per al diagnòstic del càncer

PET-TC: tècnica més eficaç per al diagnòstic del càncer

PORTADAS WEB(15)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_-LORENZO_FOTOS-DRES.png
Carles Lorenzo Bosquet
Exploracions de medicina nuclear: PET/TC
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_FranciscoPortaBiosca.jpg
Francisco Porta Biosca
Responsable de la Unitat de Medicina Nuclear: gammagrafies, SPECT cardíacs...
16 febr. 2023
3 Min
CreuBlanca

En CreuBlanca, especialistes en diagnòstic per la imatge i en consultes mèdiques, disposem de professionals altament qualificats i la tecnologia més avançada per a la detecció precoç de lesions tumorals mitjançant un model assistencial centrat en l’atenció integral de pacients oncològics.

PET-TC, la tècnica més eficaç per al diagnòstic del càncer

En CreuBlanca entenem que un diagnòstic precoç és clau, juntament amb un tractament individualitzat, per a fer front al càncer. La incorporació de l’exploració PET-TC ha suposat en els últims anys un gran avanç en la detecció i seguiment dels processos oncològics, permetent localitzar i etiquetar precoçment lesions tumorals de petita grandària, abans que altres tècniques i amb un mínim marge d’error en el diagnòstic.

Com el seu propi nom indica, el PET-TC és una tècnica híbrida de diagnòstic per la imatge que fusiona imatges anatòmiques de TAC (tomografia computada) amb imatges metabòliques obtingudes per PET (tomografia per emissió de positrons). La combinació de totes dues tècniques permet localitzar lesions canceroses en fases molt primerenques i amb major fiabilitat respecte a altres tècniques.

Màxima precisió i qualitat d’imatge en l’obtenció de resultats

L’exploració PET-TC és indolora i mínimament invasiva. Per a la seva realització, és necessària l’administració d’un radiofàrmac, denominat fluorodesoxiglucosa F-18 o FDG. És una molècula semblant a la glucosa que permet conèixer l’activitat metabòlica de les cèl·lules tumorals. Les cèl·lules canceroses són més actives que les cèl·lules sanes, per la qual cosa consumeixen més glucosa. En les imatges del *PET-TC això es reflecteix de la següent forma: zones “de major fixació, més actives, calentes, que brillen en el cas dels processos tumorals agressius (càncer) i zones “de no captació” en el cas de les tumoracions d’estirp benigne.

Avantatges del PET-TC enfront d’altres tècniques

El PET-TC és una tècnica de diagnòstic per imatge avançada per al control de lesions cancerígenes en les seves diferents fases. A diferència d’altres proves, el PET-TC no sols ajuda a confirmar o descartar de manera precoç el diagnòstic de càncer, sinó que a més permet obtenir un estudi precís de l’extensió dels tumors i conèixer en quin estadi es troben. Tot això facilita l’elecció del tractament més adequat per a cada cas, ja que es realitza de forma més focalitzada i amb les menors complicacions possibles per al pacient.

En el cas de pacients que requereixen tractament oncològic, el PET-TC ajuda a avaluar la resposta del mateix i comprovar la seva eficàcia.  D’altra banda, aquesta prova també és molt útil per a comprovar si s’ha extirpat el tumor íntegrament o queden restes després d’una cirurgia. En definitiva, ajuda a portar un adequat seguiment de la malaltia oncològica.

Equips d’última generació i especialistes de primer nivell

Quant a la tecnologia, CreuBlanca compta amb un excel·lent equip híbrid PET-TC d’última generació, pioner en les seves especificacions tècniques, permetent realitzar tota classe de proves oncològiques, entre altres especialitats, incorporant els nous radiotraçadors específics utilitzats en Medicina Nuclear. A més, entre els principals avantatges de l’equip PET-TC de CreuBlanca, destaca l’oportunitat d’obtenir una imatge de cos sencer, de cap a peus, en el menor temps possible.

D’altra banda, l’Àrea de Medicina Nuclear de CreuBlanca està dotada d’un equip multidisciplinari d’especialistes de primer nivell que treballen de manera coordinada amb professionals de cadascuna de les diverses especialitats mèdiques que participen en el procés de prevenció, diagnòstic, tractament i seguiment de múltiples patologies.