Vés al contingut
Inicio | Blog | 7 Mites sobre salut cardiovascular i esport

7 Mites sobre salut cardiovascular i esport

Mitos sobre salud cardiovascular y deporte_1
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_LuisFernandoSeguraMartinez.jpg
Luis Fernando Segura Martínez
Consulta de cardiologia, revisions cardíaques, proves d'esforç cardíaques, ecocardiogrames.
04 abr. 2025
4 Min
La veu de l'expert
Consells de salut

Cada vegada més persones dediquen temps a la pràctica d’esport, no sols com una forma d’oci, sinó també pel seu impacte positiu en la salut. No obstant això, existeixen molts mites i creences errònies sobre com afecta l’exercici al cor.

Algunes d’aquestes idees poden generar por innecessària, mentre que d’altres poden portar a pràctiques poc saludables. En aquest article, el Dr. Segura, cardiòleg de CreuBlanca, resol alguns mites sobre salut cardiovascular i esport.

MITE 1: “Fer esport d’alta intensitat danya el cor”.

La pràctica d’exercici d’alt rendiment, quan es realitza adequadament, no és perjudicial per a la salut cardiovascular i fins pot enfortir el cor.

No obstant això, és important tenir en compte l’estat físic de cada individu, ja que algunes persones amb condicions cardíaques preexistents poden necessitar adaptacions. Sempre és recomanable consultar a un metge especialista abans de començar un règim d’entrenament intens.

MITE 2: “Si ets jove, no has de preocupar-te per la salut del teu cor en l’esport”.

Encara que és cert que els joves tenen menys probabilitats de patir patologies cardíaques greus, la salut del cor ha de ser una prioritat des de primerenca edat. Fer exercici és fonamental, ja que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars en el futur.

La prevenció és clau, i mantenir un estil de vida actiu des de jove pot reduir el risc de problemes cardíacs a llarg termini.

MITE 3: “Els atletes no poden tenir arrítmies”.

Els atletes, com qualsevol altra persona, poden sofrir arrítmies. De fet, alguns estudis suggereixen que els atletes d’alt rendiment, a causa de l’alta càrrega d’entrenament, poden tenir una major incidència de certes arrítmies. Tot i així, en la majoria dels casos, les arrítmies no són perilloses i no afecten el rendiment esportiu. De totes maneres, els esportistes han de fer-se revisions mèdiques regulars per a detectar qualsevol irregularitat en el ritme cardíac i en l’anatomia del cor.

MITE 4: “Si les teves pulsacions són molt altes durant l’exercici, pots tenir un atac al cor”.

Les pulsacions en fer esport i l’infart no estan directament relacionades. La freqüència cardíaca augmenta naturalment durant l’exercici, i mentre no s’excedeixin els límits recomanats o no hi hagi condicions preexistents de risc, això no és perillós. La clau es troba en escoltar el teu cos. Si experimentes símptomes com a marejos, dolor en el pit o dificultat per a respirar, és important aturar l’exercici i buscar atenció mèdica. En cas contrari, un augment en les pulsacions és una resposta normal del cos a l’esforç físic.

MITE 5: “Si tens antecedents familiars d’afeccions cardíaques, no hauries de fer exercici”.

Tenir antecedents familiars de malalties cardíaques no significa que hagis d’evitar l’exercici. De fet, l’activitat física regular pot reduir el risc de desenvolupar afeccions cardíaques, fins i tot si existeix una predisposició genètica per a algunes patologies. El més important és adaptar l’exercici a les teves necessitats i capacitats, i realitzar revisions mèdiques regulars per a monitorar la teva salut. Consultar a un metge abans de començar un programa d’exercici també és una excel·lent manera de prevenir complicacions.

MITE 6: “Només els exercicis de cardio, com caminar o córrer, són bons per al cor”.

Els exercicis cardiovasculars aporten molts beneficis a la salut cardiovascular, com la millora de la circulació, la reducció de la pressió arterial i l’enfortiment del cor. No obstant això, altres tipus d’exercicis, com els de força o flexibilitat, també contribueixen a un cor saludable. Un enfocament equilibrat que combini cardio, força i flexibilitat és el més beneficiós.

MITE 7: “Els atletes no necessiten revisions mèdiques regulars”.

Encara que els atletes estan en bona forma física, han de sotmetre’s a revisions mèdiques regulars per a assegurar-se que la seva salut cardiovascular estigui en òptimes condicions, ja que poden ser propensos a unes certes afeccions cardíaques, com a arrítmies o problemes relacionats amb la sobrecàrrega de l’entrenament. Les revisions mèdiques cardiològiques i les revisions esportives, que inclouen proves com a electrocardiogrames, ecocardiogramas, o proves d’esforç, permeten detectar possibles alteracions de manera primerenca i ajustar l’entrenament segons sigui necessari, garantint així una pràctica esportiva segura i un rendiment òptim.

En definitiva, mantenir un estil de vida actiu és clau per a cuidar del teu cor, independentment de la teva edat o nivell d’activitat. No deixis que els mites et detinguin: amb una pràctica esportiva adequada i revisions mèdiques regulars, com els que oferim en CreuBlanca, pots assegurar-te que el teu cor està en bona forma. Si tens dubtes o preocupacions, no dubtis a consultar amb els nostres professionals de la Unitat de Cardiologia i els nostres experts en Medicina Esportiva, els qui t’ajudaran a portar un seguiment personalitzat de la teva salut cardiovascular.

Tags:

Cardiologia
Medicina Esportiva
Resum de privadesa

Aquest web utilitza cookies perquè puguem oferir-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema al teu navegador i realitza funcions tals com reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.