Vés al contingut
Inicio | Blog | La Tos ferina

La Tos ferina

PORTADAS WEB_tosferina
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/DSC06479_2-scaled.jpg
Magda Gallardo Melero
Visites de pediatria
30 març 2024
3 Min
Consells de salut

Què és la Tos ferina?

La Tos ferina és una infecció respiratòria que es contagia molt fàcilment per l’aire. Pot afectar a totes les edats, però els més vulnerables són els nens i bebès, i es caracteritza per ocasionar una tos seca intensa.

Causes de la Tos ferina

La tos ferina és causada per un bacteri anomenat Bordetella pertussis. Es contagia d’una persona a una altra a través de l’aire quan una persona infectada tus o esternuda, ja que en fer-ho allibera petites gotes de partícules que contenen bacteris, s’escampen en l’aire i són inhalades per les gent que és a prop.

És necessari tenir en compte que els bebès tenen més risc de contagi, d’emmalaltir i de presentar complicacions. Els més vulnerables són els bebès menors de 6 mesos que no estan completament protegits i els nens entre 11 i 18 anys la immunitat dels quals s’ha començat a esvair.

Símptomes de la Tos ferina

Els símptomes de la tos ferina, en general, apareixen entre 5 i 10 dies després d’haver estat en contacte amb els bacteris que causen la malaltia. La tos ferina no és igual en infants, adolescents i adults. En general, la tos ferina presenta símptomes més lleus en adolescents i adults en comparació amb els bebès i els nens.

Una vegada contagiada, té tres fases clíniques en les quals es desenvolupen diferents símptomes:

  • 1- La fase catarral: apareixen els primers símptomes, que poden ser semblants a un refredat comú, amb congestió nasal o moqueig, esternuts, tos lleu ocasional i sense febre (o amb molt poca). Sol durar d’una a dues setmanes, i és una fase molt contagiosa.

 

  • 2- La fase paroxismal: la malaltia arriba a la seva màxima intensitat, presentant una tos que va augmentant de freqüència, intensitat i gravetat, i provocant atacs molt forts de tos que poden durar més d’un minut (i que empitjoren a la nit). Després d’aquests episodis de tos, molts nens en agafar aire produeixen un so agut molt característic (com un “gall”). Amb freqüència, aquests atacs porten al vòmit, esgotament, o provoquen dificultats per a respirar. En casos greus, els bebès poden deixar de respirar (apnea), adquirir un color blavós, i tenir dificultats per a respirar. Aquesta fase no sol provocar febre (o molt poca), i pot durar d’1 a 6 setmanes.

 

  • 3- Fase convalescent: la fase de recuperació de la malaltia sol durar entre 2 i 3 setmanes. Els atacs de tos van desapareixent gradualment i el nen comença a recuperar la força i salut.

 

Diagnòstic de la Tos ferina

Davant l’aparició de símptomes compatibles amb la malaltia o si s’ha conviscut amb un malalt ja diagnosticat, és necessari acudir a un professional mèdic. Si el malalt és un bebè o nen, i presenta dificultats per a respirar, és indispensable portar-lo urgentment a l’hospital o al pediatra, ja que aquesta malaltia en bebès és més greu i pot requerir tractament hospitalari.

El metge realitzarà preguntes sobre l’historial mèdic del nen i una exploració física completa. A part dels símptomes que puguin suggerir tos ferina, és probable que, per a aconseguir un diagnòstic, el metge realitzi una prova de PCR per a extreure una mostra de mucositat, en cerca del bacteri que la causa i així descartar altres malalties.

L’equip multidisciplinari d’especialistes de la Unitat de Pediatria de l’Hospital CreuBlanca Maresme avaluarà els símptomes del teu fill per a poder aconseguir un diagnòstic precís, i realitzar un tractament integral i personalitzat, adaptat a les necessitats del nen. Demana cita.

Tags:

Pediatria
Tos ferina