Vés al contingut
Inicio | Blog | Diferències entre la Pneumònia i la Bronquitis

Diferències entre la Pneumònia i la Bronquitis

PORTADAS WEB_pneumonia i bronquitis
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_JorgeRoigCutillas.jpg
Jorge Roig Cutillas
Consulta pneumològica, proves funcionals respiratòries
02 febr. 2024
4 Min
Consells de salut

Quan comença l’hivern, arriben amb ell totes les malalties del sistema respiratori pròpies de la temporada. Entre elles: la pneumònia i la bronquitis. Per al pacient no sempre és fàcil diferenciar-les, ja que en funció de la gravetat i de si existeix alguna malaltia de base poden presentar símptomes similars.

T’expliquem què són, en què es diferencien, les seves causes, símptomes, diagnòstics, tractaments i com prevenir-les.

Definició i causes

La pneumònia és una malaltia infecciosa que afecta una part del pulmó o a vegades als dos. És causada per una infecció per microorganismes que en general són bacteris i amb menor freqüència virus. Més rarament, en persones amb afectació prèvia de la seva immunitat, pot ser també provocada per fongs o paràsits que ataquen als alvèols (diminuts sacs d’aire en el teixit dels pulmons on es realitza la captació d’oxigen i l’eliminació d’anhídrid carbònic, el CO₂), provocant que s’omplin de líquid inflamatori produït per la pròpia resposta del sistema immunitari a la infecció.

La bronquitis és una inflamació dels bronquis (conductes aeris dins dels pulmons que condueixen l’aire que inhalem i espirem en respirar), omplint els pulmons de mucositat. Pot ser provocada per virus, bacteris i agents irritants (com el fum del tabac i al·lergògens).

Símptomes

Els símptomes de totes dues patologies poden ajudar el pacient a distingir entre les dues patologies.

La pneumònia pot causar :

  • Generalment febre alta però no sempre. En persones ancianes o amb immunitat deprimida pot cursar amb poca febre.
  • Tos intensa que pot produir generalment expectoració de mucositat, encara que a vegades pot ser tos seca.
  • Dificultat per a respirar.
  • Dolor al pit en respirar o tossir. Quan afecta la pleura, membrana que embolica el pulmó, sol produir dolor a un costat en inspirar o tossir
  • Calfreds i suors.

 

En canvi, la bronquitis causa:

  • Tos persistent generalment, encara que no sempre, amb expectoració de mucositat.
  • Fatiga.
  • Dificultat per a respirar.
  • Dolor al pit degut a la tos.

 

És a dir, es distingeixen perquè la bronquitis no sol provocar febre elevada, amb l’excepció d’alguna causa víriques com el virus de la grip o el VSR (virus sincitial respiratori) i es caracteritza per una tos persistent.

Diagnòstic

Per al diagnòstic de totes dues malalties, és necessari acudir a un metge perquè realitzi una entrevista per a conèixer els símptomes i una exploració física que inclogui una auscultació amb l’estetoscopi.

En ambdues, el diagnòstic pot també incloure una radiografia de tòrax i una oximetria del pols (per a mesurar l’oxigen en sang). En alguns casos es farà un examen microbiològic d’esput, una prova de detecció d’Antígens o bé una PCR de secreció nasofaringea o una anàlisi de sang o orina, per a intentar determinar quin microorganisme és el responsable de l’afecció.

Tractament

El tractament de la pneumònia dependrà de la causa i el tipus, de la intensitat dels símptomes, l’edat i l’estat de salut del pacient. Un factor molt important en el pronòstic és la rapidesa en l’inici d’un tractament adequat.

Per a tractar la pneumònia bacteriana s’han de receptar antibiòtics. La pneumònia causada per virus pot millorar amb repòs i bevent líquids. En aquest cas no se sol tractar amb antibiòtics, perquè es tracta d’una infecció viral, amb l’excepció que es produeixi una sobreinfección bacteriana associada, però poden receptar-se medicaments per a la tos i el dolor. Finalment, la pneumònia per fongs o paràsits ha de tractar-se amb medicaments antifúngics o antiparasitaris.

Els casos de bronquitis generalment milloren al cap d’un parell de setmanes, sense tractament. La majoria són causats per infeccions virals (hi ha poca incidència de causes bacterianes) i, per tant, no es tracten generalment amb antibiòtics; encara que una part d’aquestes bronquitis són causades per microorganismes intracel·lulars (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia spp,..) amb característiques a mig fer entre bacteris i fongs i que requereixen tipus específics d’antibiòtics. Poden recomanar-se medicaments per a la tos i, si el pacient té al·lèrgies, asma o MPOC, poden receptar-se inhaladors o similars.

A part, també es recomana descansar, beure líquid en abundància per a mantenir la hidratació o fluidificar la mucositat de l’interior dels pulmons, evitar irritants pulmonars i usar un humidificador o banyar-se amb aigua tèbia per a ajudar a alleujar la tos i afluixar la mucositat en les vies respiratòries.

Prevenció

Les mesures preventives per a totes dues malalties respiratòries inclouen rentar-se les mans amb freqüència, evitar els irritants pulmonars (deixar de fumar o usar màscara quan l’aire estigui contaminat o quan t’exposis a productes químics), reduir el consum d’alcohol (ja que està associat amb pneumònies més greus), tenir una alimentació saludable i mantenir una bona higiene bucal.

A més, són fonamentals la vacuna antigripal i l’antipneumocòccica, sobretot en les persones amb major risc de complicacions i en les persones sanes que estiguin en estret contacte amb persones d’alt risc.

Davant dels símptomes de la pneumònia i la bronquitis, els especialistes en Pneumologia de Creu Blanca avaluaran el teu cas i els teus símptomes i, després d’aconseguir un diagnòstic, pautaran un tractament personalitzat per a tu. Demana cita avui.

Tags:

Bronquitis
Pneumologia
Pneumonia
Sistema Respiratori