Vés al contingut
Inicio | Blog | Diagnòstic precoç del càncer de mama: com anticipar-nos a la malaltia

Diagnòstic precoç del càncer de mama: com anticipar-nos a la malaltia

diagnostico-precoz-del-cancer-de-mama-como-anticiparnos-a-la-enfermedad-id-142
18 oct. 2021
4 Min
Consells de salut
  • Els especialistes apunten que la probabilitat estimada de patir càncer de mama se situa en 1 de cada 8 dones.

El càncer de mama s’ha convertit en el tumor més diagnosticat en el món, situant-se per sobre del càncer de pulmó. Els més de 2,3 milions de nous casos estimats en l’últim any assenyalen que 1 de cada 8 tumors detectats corresponen a càncer de mama.

Només a Espanya, la xifra de recents casos diagnosticats de càncer de mama aconsegueix els 34.000 anuals, representant l’11,7% del total de casos nous.

L’envelliment conjuntament amb els canvis hormonals de l’etapa anterior i posterior a la menopausa són factors que influeixen directament en el desenvolupament de la malaltia. D’aquí ve que la franja dels 45 als 65 anys sigui la que presenti la major taxa d’incidència.

Càncer de mama en dones joves

Les dones joves, no obstant això, tampoc estan exemptes de desenvolupar la malaltia. Perquè aproximadament un 10% de les neoplàsies mamàries es diagnostiquen en dones menors de quaranta anys, segons les últimes dades de la Societat Espanyola d’Oncologia mèdica (SEOM) i l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).

Afortunadament, no tot són males notícies. La taxa de curació del càncer de mama és cada vegada més elevada, superant el 95% si es detecta a temps, gràcies a la recerca i als avanços tecnològics en el camp del diagnòstic per la imatge.

Diagnòstic precoç del càncer de mama: com anticipar-nos a la malaltia

Coneguem quin mètode s’ajusta millor a la nostra situació.

Diagnòstic precoç del càncer de mama

Prop del 30% dels càncers detectats en dones neixen o es formen en els sins. Davant aquesta realitat, els especialistes de la Unitat de Patologia Mamària de CreuBlanca recomanen acudir a una revisió ginecològica anual per a portar un control de l’estat de salut dels nostres òrgans reproductors i de les mames.

La majoria de lesions mamàries es detecten en les revisions ginecològiques rutinàries, d’aquí ve que el primer pas per a prevenir el càncer de mama sigui consultar amb el nostre/a ginecòleg/a de confiança.

Les revisions ginecològiques resulten de gran importància des d’edats tempranes, entre els 20 i 25 anys.

Diagnòstic precoç del càncer de mama: com anticipar-nos a la malaltia

A partir d’aquí, l’especialista establirà quin tipus de proves diagnòstiques ens convenen, sigui a manera preventiva o per a descartar una possible patologia mamària.

Com descartar el càncer de mama

La mamografia, l’ecografia mamària bilateral i la ressonància magnètica mamària han suposat un gran progrés en la detecció del càncer de mama. L’ús de la ressonància magnètica, en particular, presenta una major sensibilitat davant la presència de lesions mamàries de grandària reduir o tumors en fases inicials.

En el cas de les dones a partir dels 40 anys, els especialistes assenyalen la importància de realitzar-se una mamografia un cop l’any.

La revisió més completa per al càncer de mama

Si comptem amb antecedents familiars de càncer de mama o presentem símptomes d’enrogiment, cremor, deformitat, èczema, secreció, venes creixents, pell ataronjada o sensació d’embalum en els sins, entre altres símptomes, és essencial revisar-nos.

Així mateix, si presentem mames molt denses o tenim gens BRCA alterats (gens de susceptibilitat al càncer de mama), també tenim motius suficients per a realitzar-nos una revisió mèdica mamària.

Què és la Revisió mèdica Mamària?

La Revisió mèdica Mamària és una revisió mèdica que, en un sol matí, ens permet obtenir una valoració completa de l’estat actual dels nostres òrgans i teixits mamaris. A més, inclou una sèrie de proves que poden arribar a indicar-nos si presentem algun factor de risc que ens condueixi a desenvolupar a curt termini un possible càncer.

Diagnòstic precoç del càncer de mama: com anticipar-nos a la malaltia

Per a aquelles més curioses, us deixem les proves que inclou la Revisió mèdica Mamària:

Recordeu que totes les proves són coordinades i tutelades per un equip multidisciplinari format per ginecòlegs i radiòlegs especialitzats en patologia mamària, entre altres professionals sanitaris.

Visita amb un especialista en patologia mamària i exploració física completa. El metge recull totes les nostres dades rellevants, com ara antecedents familiars, personals i patologies associades, creant un historial mèdic complet.

Mamografia bilateral. Es tracta d’una radiografia dels sins i, encara que pot resultar lleugerament molesta, és una prova molt ràpida. Les mamografies són menys eficaces en la detecció de tumors en mames de dones joves, ja que aquestes solen tenir un teixit glandular dens. És sobretot, a aquest segment de població, a qui convé realitzar proves complementàries.

Ecografia mamària. Permet distingir un tumor sòlid d’un quist de mama, sacs plens de líquid. També millora la caracterització els nòduls sòlids i permet la seva identificació en la mama densa.

Ressonància magnètica de mama amb contrast endovenós. Es tracta d’un estudi que recull petits talls horitzontals dels teixits de la mama. Una vegada recopilades totes les imatges es pot estudiar la mama des de diferents punts de vista. A més, aquesta prova empra ones electromagnètiques, pel que no emet radiació per raigs X.

Diagnòstic precoç del càncer de mama: com anticipar-nos a la malaltia

El càncer de mama no sempre avisa. Però sí que és a les nostres mans anticipar-nos a ell. Mostra d’això són els programes de detecció precoç, com és el cas de les revisions ginecològiques i la Revisió mèdica Mamària, destinades a reduir el risc de patir aquesta malaltia. Sens dubte, programes de cribratge que han contribuït a millorar el pronòstic de la malaltia i accelerar el procés del tractament.

Recorda, un diagnòstic a temps és la millor medicina. No esperis a l’últim moment per a revisar-te!