Vés al contingut
Inicio | Blog | Normalitzem la depressió postpart

Normalitzem la depressió postpart

normalicemos-la-depresion-posparto-id-141
08 oct. 2021
6 Min
Consells de salut

  • En el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra cada 10 d’octubre, especialistes en psicologia uneixen forces per a trencar tabús sobre la maternitat.

Ser mare simbolitza, per a moltes dones, una de les experiències més importants i màgiques de la seva vida. No obstant això, per a unes altres, representa a més una etapa crucial per al seu benestar emocional que s’oposa a l’ideal de mare feliç. Heu sentit parlar de la depressió postpart?

Convé aprendre a identificar-la, tractar-la i acompanyar a les dones que la pateixen. Sara Barbero, psicòloga Infantojuvenil i Adulta de CreuBlanca, en aquest article, ens resol les principals qüestions sobre la salut mental de les mamàs davant la sospita de patir depressió postpart.

Normalitzem la depressió postpart

Depressió postpart, un tema tabú

Segons l’Associació Espanyola de Psicologia Perinatal, dues de cada 10 dones pateixen trastorns de salut mental relacionats amb la maternitat, i d’aquestes dues, el 50% patiran depressió durant o després de l’embaràs.

La depressió postpart, en concret, és la malaltia materna més freqüent i, malgrat això, roman infradiagnosticada. “Continua sent un tema tabú, del qual no es parla prou o al qual no se li dóna major importància, és per això que moltes dones ni tan sols arriben a demanar ajuda”, manifesta Barbero.

Normalitzem la depressió postpart

“Vivim en una societat en què la majoria de dones s’enfronten soles i amb una informació escassa i deformada del que passarà quan siguin mares”, manifesta Barbero. “De manera que seria interessant que en els cursos de preparació al part es treballés també la part emocional”, defensa.

Tristesa o depressió postpart, com distingir-les?

El desequilibri hormonal unit al cansament acumulat després del part pot derivar en un ‘cocktail’ d’emocions difícil d’expressar. Si a això li sumem l’estrès que implica incorporar un nou membre en la família i al fet que físicament no estem en el nostre millor moment, és lògic sentir-nos angoixades i amb ganes de plorar tot el dia.

Però, quant temps és normal que duri aquest vaivé de sensacions que van de l’alegria i l’entusiasme a l’ansietat i la inseguretat?

La principal diferència entre la tristesa postpart i la depressió postpart es troba en la durada i la intensitat dels símptomes.

La tristesa postpart o ‘baby blues’ és un estat transitori, és a dir, que tal com ve s’envà La melancolia pròpia dels dos o tres primers dies després de donar a llum va atenuant-se fins pràcticament desaparèixer en un màxim de dues setmanes.

La depressió postpart, en canvi, pot aparèixer poc després del part o bé durant els tres primers mesos de maternitat. Fins i tot hi ha dones que arriben a experimentar els seus símptomes fins a un any més tard de donar a llum.

Sigui com sigui, la depressió postnatal no desapareix sola i pot arribar a cronificar-se, per la qual cosa requereix d’un diagnòstic i un abordatge terapèutic precisos.

Normalitzem la depressió postpart

Diagnòstic de la depressió postpart

1. Visita amb un especialista en psicologia

Un psicòleg o una psicòloga pot ajudar-nos a esbrinar exactament què ens ocorre i per què ens sentim així. En primer lloc, es procedeix a identificar juntament amb l’especialista si part del nostre malestar coincideix amb els següents símptomes:

Depressió postpart símptomes

  • Irritabilitat i canvis bruscos d’humor
  • Ansietat
  • Sensació de tristesa profunda i atacs de plor
  • Sentiment de culpa
  • Por o rebuig en relacionar-se amb el bebè
  • Insomni
  • Incapacitat per a realitzar activitats quotidianes
  • Aïllament social o evitar trobades amb familiars i amics

2. Qüestionari i antecedents personals i familiars

L’especialista pot recórrer a la realització d’un qüestionari per a conèixer-nos millor. Tot això ajuda a avaluar en quina fase ens trobem, és a dir, si sofrim un episodi de ‘baby blues’ o realment es tracta d’una depressió postpart.

Normalitzem la depressió postpart

Encara que totes les dones estem en risc de patir aquest tipus de trastorns de salut mental, hi ha qui són més propenses a desenvolupar-los en funció dels seus antecedents personals i familiars. Alguns exemples seria el fet d’haver sofert episodis depressius en algun moment de la nostra vida, un avortament espontani anterior, un embaràs no planejat, familiars amb depressió o falta de suport en la parella, entre altres.

3. Proves diagnòstiques

Una anàlisi de sang, per exemple, podria avaluar si alguns paràmetres alterats estan contribuint a agreujar els símptomes i estat general de salut de la pacient.

Un altre tipus de proves diagnòstiques anirien dirigides a descartar psicopatologies de base. En aquest cas, el psicòleg podria derivar-nos a un altre professional de la salut mental.

Tractament de la depressió postpart

“La depressió postpart es tracta amb teràpia de conversa o psicoteràpia”, apunta Barbero. “Veient com la mare es comporta amb el bebè, creant espais on la culpa quedi fora i podent expressar què sent sense sentir-se jutjada”, afegeix.

Se segueix la mateixa pauta d’actuació tant per a mamàs primerenques com per a aquelles que ja ho han estat prèviament. “Cal tenir en compte que cada embaràs és un món i cada situació postpart també, per la qual cosa en el cas de mamàs no primerenques se li afegeix un altre factor d’estrès com ho és el fet de tenir ja un primer fill”, declara.

Normalitzem la depressió postpart

Cal valorar si és necessari afegir medicació per a alleujar el malestar i aconseguir sortir d’aquesta situació, fins i tot hi ha alguns que són compatibles amb la lactància.

Consells per millorar la nostra situació i notar els resultats del tractament:

1. Higiene del somni. Descansa el màxim possible.

2. Suport familiar. “És fonamental el suport familiar, generalment són els primers a adonar-se que alguna cosa no va bé”, assenyala Barbero. “Una dona amb depressió postpart que compti amb el suport dels seus familiars i amics té millor evolució i pronòstic en el seu procés”, afegeix.

3. Relació amb altres mares. “Sempre és important compartir, escoltar i observar a altres dones que estan passant o han passat pel mateix. Això els fa sentir que no sols els ocorre a elles, que és més comú del que sembla i que el problema té solució”, explica Barbero.

4. Cura personal. Busca moments en solitari per a realitzar activitats que ens facin sentir en plenitut.

Normalitzem la depressió postpart

Els canvis que viu una dona durant l’embaràs i després del naixement d’un bebè suposen un gir de 180 graus en la seva vida, al qual se li afegeix un desajustament hormonal que pot predisposar a les mares a patir depressió. D’aquí la importància de la prevenció.

Des de CreuBlanca comptem amb unitats especialitzades que contribueixen a la cura de la salut mental de les dones. En les nostres consultes aconseguim crear espais d’escolta, acompanyament i cerca de solucions.

Normalitzem la depressió postpart

El temps tot el cura. O millor dit, el que cura és el que fem amb el temps. A què esperes per a consultar el teu cas?