Vés al contingut
Inicio | Blog | Quan portar a un nen al traumatòleg?

Quan portar a un nen al traumatòleg?

cuando-llevar-a-un-nino-al-traumatologo-id-151
31 març 2022
3 Min
Pediatria i Benestar
Consells de salut

En la pubertat, entre els 10 i els 16 anys, els nens experimenten els primers canvis físics i hormonals. Creixen en alçada, augmenten la musculatura i guanyen pes, la qual cosa es coneix popularment com donar l’estirada. Aquests períodes de creixement accelerat venen acompanyats, en moltes ocasions, d’unes certes alteracions en l’aparell locomotor que, diagnosticades a temps, permeten evitar futures complicacions en l’edat adulta.

El teu fill es queixa de dolor d’esquena? Notes que camina encorbat? Li fan mal els talons? Tendeix a caminar amb els genolls cap a dintre? Preguntem al Dr. Ferran Torner, traumatòleg i cirurgià ortopeda de CreuBlanca i Cap de la Unitat de Tumors i Accidents de trànsit de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, sobre la importància de les revisions traumatològiques en adolescents.

Revisions en etapes de màxim creixement

L’adolescència és una etapa on els nens comencen a guanyar autonomia. Deixen de ser dependents respecte als adults per a realitzar algunes accions quotidianes com dutxar-se, practicar l’esport que els agrada o triar com vestir i calçar-se.

“Aquesta transició és natural i necessària per al seu desenvolupament personal, no obstant això, ja sigui per rebel·lia o per vergonya, moltes vegades amaguen uns certs problemes o molèsties que afecten la seva salut física i imatge corporal”, explica el Dr. Torner. “Els pares solen ser els qui detecten que alguna cosa no va bé i decideixen consultar amb un especialista”, afegeix.

La majoria de deformitats que afecten els ossos i les articulacions d’adolescents no solen ser doloroses ni interfereixen en la seva vida quotidiana, per la qual cosa moltes vegades no se’ls dona major importància. No obstant això, amb el temps poden derivar en patologies més greus.

“Per aquesta raó, els traumatòlegs recalquem la importància de realitzar una revisió anual a nens d’entre 11 i 15 anys com a mètode de prevenció i diagnòstic precoç”, destaca Torner.

Què examinem en una revisió traumatològica pediàtrica?

Les revisions traumatològiques destinades a nens i a adolescents aparentment sans tenen com a objectiu examinar, diagnosticar i tractar patologies que afecten les principals àrees de l’aparell locomotor:

  • Columna vertebral

Revisar la curvatura de l’esquena en la pubertat és fonamental per a descartar la presència d’escoliosi. Tenir una espatlla o una escàpula més alta que l’altra pot ser indicatiu d’aquesta patologia.

  • Genolls

Petits traumatismes repetitius durant la pràctica esportiva poden provocar l’aparició de dolor en els genolls i generar molèsties a nivell dels cartílags de creixement.

D’altra banda, també és convenient revisar l’alineació dels genolls respecte als malucs i els peus. El genu valc (genolls en X) o el genu encallo (genolls en parèntesis) són les desviacions més freqüents en pacients joves. El traumatòleg i ortopeda infantil pot buscar solucions per a compensar aquest tipus de desequilibris i evitar la deterioració de l’articulació.

  • Malucs

Les asimetries entre les cames o malucs són alteracions molt comunes entre nens en ple desenvolupament. Aquest tipus de deformitats solen ser pràcticament imperceptibles, però han de revisar-se i ser corregides en edats primerenques.

  • Peu, turmell i talons

El dolor pot originar-se en diferents parts del peu, doni les molèsties són també freqüents en les èpoques de major creixement.

  • Dolor muscular i articular generalitzat

Quan l’adolescent es queixa de dolor generalitzat, la revisió ha de focalitzar-se a esbrinar el temps d’evolució del dolor, si es tracta d’un dolor constant o intermitent, si ocasiona coixesa, febre o malestar general, si interromp el somni o limita la seva activitat esportiva normal, o si és necessari l’ús d’analgèsics.

En la Unitat de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de CreuBlanca comptem amb una àrea especialitzada en nens i adolescents d’entre 10 i 16 anys, enfocada exclusivament al diagnòstic i tractament de patologies que afecten l’aparell locomotor en etapes de màxim creixement. Liderada pel Dr. Ferran Torner i dotada dels millors equips diagnòstics, té com a objectiu trobar la causa de la lesió i, posteriorment, aplicar un tractament personalitzat i millorar el pronòstic de la patologia.