Vés al contingut
Inicio | Blog | COVID-19: Es propaguen les malalties infeccioses en els avions?

COVID-19: Es propaguen les malalties infeccioses en els avions?

roig-id-122
31 jul. 2020
8 Min
La veu de l'expert

  • La pandèmia provocada per la COVID-19 ha canviat la nostra manera de veure el món i ha afectat a tots els àmbits de les nostres vides.

  • Molts són, per exemple, els que es pregunten si viatjar tornarà a ser el mateix alguna vegada.


I és que l’aviació comercial s’enfronta a un dels majors desafiaments de la història: reactivar la indústria que ha parat d’operar més enllà de les fronteres i garantir la seguretat per a evitar la propagació de la COVID-19 en els avions.


El Dr. Jordi Roig, neumòleg de Creu Blanca, al seu article publicat a www.drjordiroig.com, resol algunes qüestions sobre la transmissió d’infecciones respiratòriaes a aviones.


Actualment no existeix molta informació sobre la propagació de la COVID-19 en els vols comercials.


L’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) ha publicat diferents articles en la seva pàgina web on es poden llegir evidències sobre la baixa probabilitat de contreure aquesta malaltia durant un vol. D’altra banda, la forma en què es transmet la COVID-19 i si pot flotar o no durant molt de temps en l’aire és encara matèria de debat. L’últim que sabem és que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha admès que és possible que el virus es transmeti a través d’aerosols de diàmetre inferior a cinc micres a distàncies majors de dos metres, i que el temps de vida del virus en l’aire podria ser d’una hora.


Com es transmet la COVID-19?


La principal via de transmissió de la COVID-19 és aèria, a través de petites gotes (superiors a cinc micres) que es produeixen quan una persona infectada tus, esternuda o parla, a distàncies curtes. Per això una de les principals mesures per a evitar el contagi és la distància entre persones i l’ús de màscares.

Igualment, el virus pot ser viable en l’aire un temps determinat en aerosols més petits (inferiors a cinc micres) que podrien desplaçar-se a més distància a través de fluxos d’aire o per conductes d’aire de sistemes de climatització.

Malalties transmissibles en avions


Abans de l’arribada de la COVID-19, els científics han estudiat com altres malalties greus es transmeten per l’aire a bord de vols comercials. El transport aeri és un vehicle important per a la ràpida propagació i disseminació de les malalties infeccioses i hi ha notificats una sèrie de brots de malalties greus transmeses per l’aire a bord d’un vol, com el SARS, la grip, la tuberculosi o el xarampió.

Filtres d’aire per a eliminar partícules infeccioses


En els avions, l’aire proporcionat als passatgers i a la tripulació és una combinació d’aire extern i aire de la cabina, filtrat mitjançant els HEPA (High Efficiency Particulate Air), que capturen el 99,97% de les partícules entre 0,1 i 0,3 micròmetres i el 100% de les partícules més grans. Els filtres HEPA són molt eficaços en la prevenció de la infecció a partir del moment en què l’aire contaminat arriba al filtre, però abans d’arribar pot haver estat inhalat eventualment per passatgers molt pròxims a la persona infectada per transmissió aèria. Al 1979, un avió amb més de 54 persones a bord es va retardar en terra durant tres hores, durant les quals el sistema de ventilació de l’avió no va funcionar. En 72 hores, el 72% dels passatgers van emmalaltir amb símptomes de tos, febre, fatiga, mal de cap i de gola. El passatger infectat tenia influença A N3N2.

Factors de risc individuals


Els actuals protocols d’avaluació del risc utilitzats per les autoritats de salut pública per a l’exposició a les malalties infeccioses a bord d’un avió es basen normalment en la proximitat de les persones al passatger infectat, normalment dues files, i en la durada de l’exposició, exemplificada per estudis de transmissió de tuberculosi en vols de més de vuit hores.

La tuberculosi es propaga a través de gotetes que es produeixen quan la persona parla, tus o esternuda. També a través del vòmit o de la femta. La revisió de tuberculosi i viatges aeris el 2010 va trobar 13 informes publicats en els quals dos estudis tenien proves de transmissió. Encara que el risc d’infecció per tuberculosi durant un vol comercial és baix, l’augment en els viatges i el comerç que involucra a països endèmics podria incrementar aquest risc en el futur, especialment en casos de persones immunodeprimides, nadons i nens.

La norma de les dues files de separació


Des del brot de grip de 1979, s’ha produït propagació ocasional de grip humana a bord dels vols comercials, encara que l’estudi de l’epidemiòleg Michael Baker de 2009-2010 va permetre comprovar que els passatgers que es van infectar durant un vol estaven a no més de dues files de distància de la persona infectada. Es tracta del cas del Boeing 747 procedent de Sant Diego (els EUA), que va aterrar a l’aeroport d’Auckland, a Nova Zelanda. Entre els 400 passatgers tornaven una vintena d’estudiants que havien estat a Mèxic. Nou van pujar malalts a l’avió. 13 hores més tard, cinc altres persones, potser vuit, van baixar malaltes de l’avió. En les setmanes següents, més de 1.000 persones van haver de ser hospitalitzades i, durant tota la pandèmia, van morir 49 neozelandesos. A finals de 2009, el 18% de la població de Nova Zelanda havia estat exposada al virus, és a dir tenien anticossos de la soca de la grip H1N1. El seguiment realitzat per Baker va permetre comprovar que els passatgers que es van infectar durant el vol estaven a no més de dues files de distància. La neteja i desinfecció de mans, l’ús de màscara i la vacunació serien els mètodes de protecció efectiva contra la transmissió de la grip.

La falta d’immunitat és un dels factors de risc a l’hora de contreure malalties com la grip o el xarampió i, per tant, és fonamental la vacunació abans de realitzar un viatge internacional. Fins i tot països com Finlàndia, que té una cobertura de vacunació de més del 95% de la població, va registrar 47 casos d’infecció de xarampió entre 1996 i 2012 durant viatges amb avió.

L’excepció a la norma


El SARS es va identificar per primera vegada al sud de la Xina el novembre de 2002. Prop de 800 morts en 26 països del món es van produir durant aquesta epidèmia entre 2002 i 2003. En el vol 112 d’Air Xina, al 2003, es va produir el major brot de SARS notificat i va representar el major esdeveniment de transmissió a bord, amb 22 persones afectades. Menys de la meitat estaven assegudes fins a set files de la persona infectada, i en només tres hores de vol. La ràpida identificació i aïllament són les accions més importants per a prevenir la transmissió en vols en cas de reaparició.

La prevenció, clau per a evitar contagis


El transport aeri és un vehicle important per a la ràpida propagació i disseminació de malalties infeccioses. Encara que no hi ha molta informació sobre la propagació de la COVID-19 en avions, hi ha notificats brots de coronavirus, com el SARS, a més d’altres malalties greus, transmeses per l’aire a bord de vols comercials, especialment quan els passatgers estan pròxims entre si i a mesura que augmenta la durada de les hores de vol.

L’única manera d’eliminar qualsevol risc d’infecció és impedir que els passatgers infectats volin, encara que això no és pràctic ni és possible. Davant el nou desafiament que les aerolínies tenen sobre la taula, només la coordinació a nivell mundial per part de governs, sistemes sanitaris, professionals de la salut i aviació pot aportar solucions. A gran escala, és necessària una reglamentació internacional relativa a la inspecció, certificació i manteniment dels sistemes de control ambiental en els avions, així com regulació que exigeixi que qualsevol aeronau utilitzi filtres HEPA. Les mesures a nivell individual que s’han mostrat més efectives en matèria de prevenció són la higiene de mans, el manteniment de la distància i l’ús de màscares.

L’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties estableixen els passos que s’han de donar per a mitigar els riscos de contagi abans de sortir de casa i arribar a la destinació, així com les mesures que han d’implementar les companyies aèries i els aeroports per a garantir la seguretat sanitària.

Com indica l’EASA, per a viatjar amb avió són obligatòries les màscares quirúrgiques. Cal recordar que aquesta màscara protegeix de dins cap a fora, és a dir, evita que la persona infectada transmeti el virus als passatgers que hi ha al seu voltant, però no evita que la persona que la du posada es contagiï. Per a protegir-se de fora cap a dins, és a dir, de la infecció procedent d’una altra persona pròxima que exhali el virus, les màscares que cal usar són les FFP2 o KN95. En viatgers amb factors de risc (edat avançada, obesitat, tractaments inmunosupresores o malalties subjacents) s’aconsella l’ús de les FFP3.

Moltes gràcies Dr. Roig! Ha estat un plaer poder llegir el teu article.

Fonts d’informació


Mangili A, Vindenes T, Gendreau M. Infectious Risks of Air Travel. Microbiology Spectrum. 2015;3(5).

Baker M, Thornley C, Mills C, Roberts S, Perera S, Peters J et al. Transmission of pandemic A/H1N1 2009 influença on passenger aircraft: retrospective cohort study. BMJ. 2010;340(may21 1):c2424-c2424.

Ventilació i sistemes de climatització en establiments i locals de concurrència humana. Coronavirus SARS-CoV-2. Informació per a professionals del Departament de Salut. 25/06/2020

Guia per a viatjar de nou amb avió en temps del coronavirus. L’Economista. Àfrica Semprún. 21/05/2020

Així es propaga un virus en un avió. El País. Miguel Ángel Criado. 31/03/2018

Quin és el risc de contagi de COVID-19 en un avió? Travel Manager Internacional. 07/05/2020

How safe is fliying in the age of Coronavirus? Whasington Post. Charlotte Ryan and Naomi Kresge. 23/06/2020

Scientists know ways to help stop viruses from spreading on airplanes. They’re too batega for this pandemic. Washington Post. Michael Laris. 30/04/2020