Vés al contingut
Inicio | Blog | Com actuar davant d’un cop de calor?

Com actuar davant d’un cop de calor?

PORTADAS WEB (5)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_ACERETE_FOTOS-DRES.png
Rafael Acerete Hueso
Consultes de medicina general, certificats mèdics, revisions esportives, informes densitometries
26 jul. 2023
2 Min
La veu de l'expert

Saps què fer davant un cop de calor? Quins passos seguir davant la sospita de sofrir un cop de calor?

El Dr. Acerete, metge general de CreuBlanca, t’explica en aquest article i a través d’un breu vídeo, què és un cop de calor, com identificar els seus símptomes i els passos que has de seguir per a tractar-ho el més ràpid possible i evitar problemes greus.

Què és un cop de calor i per què apareix?

Un cop de calor és una síndrome que apareix a conseqüència dels efectes nocius de la calor. Cal tenir especial compte amb els nens i les persones majors o amb patologia prèvia, ja que són els grups més vulnerables a l’hora de patir un cop de calor. Un cop de calor es produeix quan la temperatura del nostre cos augmenta ràpidament i no podem baixar-la, ja sigui perquè fa molta calor, perquè hem fet un esforç físic molt intens o no ens hem hidratat prou.

Com actuar i quins passos seguir davant la sospita de sofrir un cop de calor?

  • Reconeix els símptomes. Els símptomes d’un cop de calor inclouen marejos, confusió, pell enrogida, calenta i seca, pols ràpid i fort, maldecaps i nàusees. Si algú mostra aquests signes, és hora d’actuar!
  • Mou a la persona a un lloc fresc i ombrívol. Si és possible, porta a la persona a una àrea amb ombra o un lloc amb aire condicionat. Com més aviat millor serveis a la persona de la calor, millor.
  • Aplica compreses fredes. Mulla una tovallola o drap en aigua freda i col·loca-la en el front, el coll i les axil·les de la persona afectada. Això ajudarà a baixar la temperatura corporal.
  • Ofereix líquids frescos. Dona-li a la persona aigua fresca per a beure, preferiblement en petits xarrups. Evita les begudes alcohòliques o amb cafeïna, ja que poden empitjorar la deshidratació.
  • Avisa els serveis d’emergència. Si els símptomes empitjoren o la persona no millora després d’uns minuts, crida al servei d’emergències mèdiques.
  • Roman amb la persona afectada. Mentre esperes als serveis d’emergència, assegura’t d’estar prop de la persona i brindar-li suport. Mantingues la calma i tranquil·litza-la.

 

El cop de calor requereix tractament d’urgència. Actuar a temps és la clau, ja que disminuïm el risc de sofrir complicacions greus per al nostre cervell, cor, i músculs.