Vés al contingut
Inicio | Blog | Astènia primaveral: com reconèixer-la i combatre-la

Astènia primaveral: com reconèixer-la i combatre-la

Astenia primaveral_Web
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_SaraBarberoMedel.jpg
Sara Barbero Medel
Visites mèdiques de psicologia clínica. Especialitat en psicologia d'adults i infantojuvenil, ansietat i depressió. Teràpia sexual i de parella.
31 març 2025
2 Min
La veu de l'expert
Consells de salut

L’astènia primaveral és una sensació de cansament i feblesa general, tant física com mental, que sol aparèixer amb el canvi d’estació de l’hivern a la primavera. Aquest fenomen, de caràcter lleu i temporal, s’assembla a un reajustament de l’organisme després de mesos de fred i menor exposició a la llum solar.

Símptomes de l’astènia primaveral

Els signes més comuns de l’astènia primaveral inclouen:

  • Cansament mental.
  • Falta d’energia.
  • Dificultats per a agafar el son.
  • Irritabilitat.
  • Disminució de la gana.
  • Mal de cap.
  • Problemes de concentració.

 

Un dos per cent de la població pot patir «cansament» o astènia coincidint amb el pas de l’hivern a la primavera. En qualsevol cas, aquests símptomes desapareixen en una o dues setmanes.

Causes de l’astènia primaveral

Encara que el seu origen exacte no està completament definit, els especialistes apunten a una combinació de factors ambientals i biològics.

D’una banda, els canvis propis de la primavera, com l’augment d’hores de llum, les variacions en la pressió atmosfèrica i l’ascens de les temperatures, influeixen en l’organisme. D’altra banda, a l’inici de la primavera poden experimentar-se alteracions hormonals que, en ajuntar-se amb els canvis climàtics, afecten els ritmes biològics, generant sensació de fatiga i alteracions del son. A més, l’activació del sistema immunològic en aquesta època de l’any podria contribuir a intensificar aquests símptomes.

En definitiva, el cos necessita adaptar-se a un entorn més demandant energèticament en comparació amb l’hivern, la qual cosa en algunes persones genera una sensació de fatiga o baix estat d’ànim.

Com reduir els efectes de l’astènia primaveral?

No hi ha un tractament específic per a l’astènia primaveral, però uns certs hàbits poden ajudar a mitigar els seus efectes:

  • Seguir una alimentació equilibrada, prioritzant fruites i verdures fresques i evitant l’excés de menjars hipercalòrics.
  • Realitzar activitat física moderada a l’aire lliure per a afavorir l’adaptació de l’organisme.
  • Mantenir una rutina de son estable, ja que l’astènia primaveral pot alterar la producció de melatonina, l’hormona reguladora del somni.
  • Reduir el consum de substàncies com el tabac, l’alcohol o begudes excitants com el cafè..
  • Assegurar una hidratació adequada per a afrontar l’augment de les temperatures.
  • Gestionar l’estrès, ja que és un factor que pot afeblir el sistema immunològic.

 

Si els símptomes persisteixen durant diverses setmanes, és recomanable acudir a un especialista en salut mental per a descartar altres causes. Sentiments com la tristesa, apatia o ansietat poden no estar relacionats amb el canvi estacional.

A CreuBlanca, el nostre equip de professionals de la Unitat de Psicologia està preparat per a ajudar-te a manejar aquestes situacions i millorar el teu benestar. Si necessites orientació, no dubtis a demanar cita als nostres centres.

Tags:

Astènia Primaveral
Psicologia
Resum de privadesa

Aquest web utilitza cookies perquè puguem oferir-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema al teu navegador i realitza funcions tals com reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.