Vés al contingut
Inicio | Blog | Alerta amb el maquillatge que utilitzen els nostres fills per carnestoltes

Alerta amb el maquillatge que utilitzen els nostres fills per carnestoltes

cuidado-con-el-maquillaje-que-usan-nuestros-hijos-en-carnaval-id-116
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dra_MDoloresIniguezNavarro.jpg
Mª Dolores Iñiguez Navarro
Consultas de Dermatología
19 febr. 2020
4 Min
Consells de salut

Alguns productes poden provocar reaccions al•lèrgiques i altres efectes adversos en la pell, sobretot en nens amb dermatitis atòpica.

A grans i petits els encanta disfressar-se i pintar-se la cara a carnestoltes, per això sempre es converteixen en els protagonistes d’aquesta celebració. Però cura! El seu món de fantasia podria veure’s truncat per l’ús inadequat del maquillatge de carnestoltes. Els experts en dermatologia adverteixen que, si bé la majoria de maquillatges que s’utilitzen per a pintar la cara són innocus, existeixen alguns productes de molt mala qualitat que poden danyar la pell dels més petits.

'image'

La Dra. Dolores Iñiguez, dermatòloga de Clínica Creu blanca , ho especifica: “les barres de colors, els pintallavis, les ombres d’ulls i els esprais d’ús infantil que podem trobar en basars poden contenir agents químics nocius causants de reaccions al•lèrgiques i altres efectes adversos en la pell”.

Aquestes reaccions poden anar des de vermellor a la pell fins a inflamació, picor intensa i descamació; i que tal com assegura la dermatòloga poden veure’s més acusats en nens amb pell atòpica.

Així que serà responsabilitat dels pares verificar les etiquetes dels productes, informar-se dels efectes secundaris, i ser els qui apliquin el producte amb cura en la cara dels seus fills a més de procurar unes correctes cures de la pell després de l’ús del maquillatge.

A continuació detallem les reaccions indesitjades i els símptomes que poden indicar que s’està fent un mal ús del maquillatge així com consells i recomanacions per a usar-lo d’una forma més segura.

'image'

Efectes indesitjats que pot produir el maquillatge a carnestoltes

Els principals problemes cutanis que poden provocar els productes de maquillatge en la pell són les reaccions al·lèrgiques per sensibilitat a algun dels ingredients del producte utilitzat.

Aquestes reaccions al·lèrgiques es poden manifestar en dos tipus d’enfermetats comuns:

1- Èczema per contacte
2- Intoleràncies varies

Vols saber-ne més sobre aquestes enfermetats? Segueix llegint!

Èczema per contacte

És una sensibilització excessiva al contacte amb els pigments del maquillatge. “Això pot succeir amb major probabilitat amb les pintures vermelles i verdes” adverteix la Dra. Iñiguez. Així que cal tenir especial cura a l’hora d’aplicar maquillatges d’aquests colors.

Intolerància

Una intolerància és una reacció molt més moderada de la pell davant l’aplicació d’un maquillatge.

La intensitat amb la qual apareguin els efectes dependrà de la pell de cada nen encara que l’experta en dermatologia de Creu Blanca destaca que “cal tenir especial cura amb els nens amb pell atòpica”, perquè bàsicament tenen una pell seca i molt més sensible que els fa més predisposats a l’efecte del maquillatge.

Temps de reacció de les reaccions al·lergiques

Els èczemes o les intoleràncies poden aparèixer al moment o al cap d’unes hores, i poden ser més o menys acusats. Cal tenir especial cura amb aquells que no semblen els “obvis” d’una reacció al•lèrgica en la pell, ja que pot tractar-se de signes d’un “xoc anafilàctic”, la reacció més greu que existeix.

Aquests símptomes poden ser:

  • Immediats o aguts: quan pocs minuts després d’aplicar el maquillatge comencen a aparèixer signes de reacció al•lèrgica com ara inflamació, vermellor i picor en la pell.
  • Tardans: són els que apareixen en les 24 h següents a l’aplicació del maquillatge, com poden ser sensibilització i aparició lleu d’inflamació, eritema o picor.
  • Greus: encara que és molt improbable que succeeixi per l’aplicació d’un maquillatge, si notem símptomes com tos intensa, edema labial o dificultat respiratòria hem de portar al nostre fill immediatament a urgències perquè podria estar patint una reacció molt greu.

La dermatòloga apunta que una vegada s’ha produït la reacció al•lèrgica és necessari retirar el producte amb aigua i sabó i aplicar una crema hidratant, encara que si es tracta d’una reacció més greu serà el metge especialista qui recomani el producte més adequat en cada cas.

6 Consells i recomanacions per a l’ús de cosmètics

Finalment, la Dra. Iñiguez afegeix que podem ajudar al fet que els nostres fills visquin el seu món de fantasia a carnestoltes sense problemes cutanis en la cara si seguim aquestes recomanacions:

  1. Utilitzar productes segurs, comprats en farmàcia o amb segell de qualitat.
  2. No compartir els cosmètics per a prevenir el contagi d’infeccions entre nens.
  3. No emprar productes molt grassos o en quantitat excessiva sobretot en nens amb pell atòpica.
  4. Estar pendents dels signes inicials d’irritació que hem descrit anteriorment.
  5. Deixar d’usar i retirar el producte immediatament al primer senyal de reacció.
  6. Després de l’ús retirar completament el maquillatge amb sabó neutre, desmaquillant o aigua miscelar hipoal•lergògens.

'image'

Tags:

Dermatología