- Tenir flors al nostre voltant allibera l’ambient de les toxines i radiacions que emeten els dispositius electrònics, com ara ordinadors, mòbils i impressores.
A les portes de la primavera qui imagina que encara som a temps de donar-li vida als nostres balcons i jardins. L’augment progressiu de les temperatures i les hores de llum creen l’ambient ideal per a conrear les nostres flors a partir de llavors.
Moltes flors actuen com a repel·lent natural davant espècies invasores que afecten la salut de les persones i a la d’importants espècies pol·linitzadores, com ho són les abelles i les papallones.
El procés de sembra és tasca fàcil sempre que s’opti per llavors de qualitat, principalment ecològiques, i es tinguin en compte les necessitats de cada espècie. Per a facilitar-vos les coses, us proposem 5 tipus de flors per a conrear de manera senzilla i amb unes mínimes cures en aquesta època de l’any.
Si vols protegir el teu entorn de mosquits, paneroles, rosegadors o tèrmits, pren nota!
Beneficis de conrear les nostres flors
Més enllà d’embolicar cada racó de la nostra casa d’una aroma agradable, està científicament demostrat que les flors ens aporten beneficis per a la salut. Olorar-les, contemplar-les i, sobretot, conrear-les provoca que en el nostre interior brollin infinitat de sensacions positives.
Obtenim un cultiu natural
Els horts també poden ser de flors. El cultiu ecològic de flors i plantes aromàtiques permet que creixin sense calefactors ni productes químics. De la mateixa forma que us ensenyem a com plantar un hort ecològic a casa, us assegurem que plantar les nostres flors és una altra gran teràpia per a enfortir el nostre vincle amb la naturalesa.
Sabies que els tons varien en funció de l’ambient on creixin? Les nostres flors tindran un to únic i, per descomptat, diferent al que puguin tenir les dels nostres veïns al seu balcó, terrassa o jardí.
Cuidem del medi ambient
El cultiu sostenible de flors desperta en nosaltres la mateixa sensació que el consum d’aliments ecològics. Aquests productes de KM 0 mantenen íntegres totes les seves propietats, contribueixen a reduir la petjada de carboni i promouen unes condicions laborals dignes. Alguna cosa semblant ocorre amb el cultiu de flors ecològiques, ja que si optem per comprar les llavors a pagesos de la zona estem contribuint a potenciar l’economia local alhora que cuidem del medi ambient.
Apassionats per viure
Tenir flors a la vista, a més d’aixecar-nos l’ànim, estimula la nostra creativitat i productivitat. Sentir-nos feliços ens permet rendir més i millor a l’hora de complir amb les responsabilitats del dia a dia.
Aire net
Les plantes durant el dia desprenen oxigen. Tenir flors a l’oficina, per exemple, és una bona alternativa per a eliminar les toxines que desprenen ordenadors, impressores, mòbils, entre altres dispositius electrònics amb elevats nivells de radiació. Mentre que a casa humitegen l’ambient, reduint fins a un 20% la pols i les partícules contaminants suspeses en l’aire.
Usos terapèutics
Les flors que creixen en un entorn saludable tenen més possibilitats de potenciar les seves propietats curatives. Un especialista en homeopatia pot oferir-nos una** guia dels múltiples usos terapèutics de les flors de temporada**.
Flores que podem sembrar en època primaveral
Les espècies que us proposem poden ser sembrades directament en el sòl del jardí, en planters o en tests. Es tracta de plantes de ràpid creixement i que no solen donar problemes de malalties ni plagues.
En el moment d’adquirir les llavors, és recomanable preguntar quin tipus de terra requereix cada espècie per a afavorir el seu correcte creixement.
Sàlvia vermella
Aquesta flor és una de les més cridaneres i aromàtiques. Creixen amb rapidesa, sense arribar a ser invasives, i destaca per les seves tiges llargues i alçades d’un color vermell intens.
- On conrear-la?
La sàlvia vermella és una espècie que requereix una mitjana de 8 hores diàries de llum solar, encara que també pot créixer amb normalitat en zones de semiombra.
- Com preparar la terra?
Encara que s’acostuma a qualsevol mena de sòl, prefereix terrenys lleugers i rics en matèria orgànica. En tractar-se d’una planta que resisteix els climes càlids i secs, requereix de sòls preferiblement allunyats de zones extremadament humides o propenses a embassades.
- Quan regar-la?
Hem d’anar controlant que la terra es trobi humida al tacte. És a dir, requereix de dosi d’aigua moderades però constants.
Hortènsies
Les hortènsies són unes de les flors més impactants, tant per la seva peculiar forma esfèrica com per les seves grans dimensions. Poden desenvolupar-se en forma d’arbustos o bé en forma de lianes.
- On conrear-les?
Les hortènsies no toleren la calor intensa, per la qual cosa és recomanable mantenir-les en un espai amb una llum moderada.
- Com preparar la terra?
El terreny ha de ser especialment humit, encara que sense embassades, i allunyat de zones àrides. L’hummus de cuc és un dels millors fertilitzants ecològics per a sembrar hortènsies.
- Quan regar-les?
Necessiten ser regades pràcticament diàriament, especialment durant els mesos d’estiu, a primera hora del matí o quan enfosqueix. El color de les fulles és indicatiu de la necessitat d’aigua de la planta. Si es troben d’un to amarronat vol dir que es troben deshidratades.
Gira-sols
Els gira-sols, com el seu propi nom indica, són els reis del sol. Es planten a la primavera i germinen a l’estiu. Les seves flors tenen una altura considerable, per la qual cosa hem de triar un racó on donar-los el seu espai.
- On conrear-los?
En una zona on rebin una bona dosi de llum solar, ja que el sol és un factor determinant a l’hora de completar el seu cicle vital i puguem obtenir les seves pipes.
- Com preparar la terra?
Drenar bé la terra per a evitar embassades i assegurar-nos que la superfície estigui lliure de males herbes, ja que aquestes resten els nutrients que necessiten els gira-sols per a mantenir-se sans.
- Quan regar-les?
Una vegada o dues per setmana és suficient, sempre que reguem amb una regadora la superfície i evitem inundar el terreny.
Crisantems
Els crisantems són un tipus de flors que podem plantar en qualsevol moment de l’any, encara que és preferible fer-ho quan la temperatura oscil·la entre els 15 °C i 18 °C. Podem trobar-los de diferents colors com el fúcsia, el blanc, el groc o el lila. A més, actuen com un perfecte repel·lent per als mosquits.
- On conrear-los?
En un lloc amb la màxima llum possible, encara que sense que els toqui el sol de manera directa per a evitar que es cremin. Un racó de semiombra seria el lloc indicat per al seu correcte desenvolupament.
- Com preparar la terra?
L’ideal és trobar un terreny esponjós i absorbent. El fet que es trobi envoltat d’altres espècies, com les dàlies o els lliris, afavoreix aquest tipus de sòls.
- Quan regar-los?
Els crisantems necessiten ser regats de manera constant, és a dir, unes 3 vegades per setmana.
Petúnies
Les petúnies són una de les plantes més agraïdes, ja que amb poques cures aconsegueix resistir llargues temporades. Els seus acolorits pètals criden l’atenció en qualsevol lloc on decidim col·locar-les, ja sigui com a flor penjant, en una jardinera o arran de terra.
- On conrear-les?
En un lloc de semiombra i sense que els toqui el sol directe, sobretot a l’inici de la sembra.
- Com preparar la terra?
Hem de triar un tipus de terreny humit, ben regirat i considerablement abonat. És recomanable utilitzar fertilitzants naturals, com per exemple el compost o el fem.
- Quan regar-les?
Abans de res, hem d’evitar entollar el terreny i, a més, optar per un reg per degoteig o amb regadora, regant únicament la tija, en lloc de les fulles i els pètals.
Lliures de transgènics, creixen al ritme que marca la naturalesa i mantenen la seva aroma íntegra. Tot això fa possible que cadascuna de les flors que decidim plantar en els nostres tests i jardins siguin diferents les unes de les altres.
Ara que ja sabeu una mica més sobre el cultiu de flors, quin creieu que s’adapta millor al vostre entorn?