Vés al contingut
Inicio | Blog | L’excés de llum solar incrementa fins a un 25% l’aparició de problemes oculars

L’excés de llum solar incrementa fins a un 25% l’aparició de problemes oculars

el-exceso-de-luz-solar-incrementa-hasta-un-25-la-aparicion-de-problemas-oculares-id-150
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_BERMUDEZ_FOTOS-DRES.png
Marcela Bermúdez Silva
Consulta oftalmológica, revisiones oftalmológicas
06 ag. 2020
3 Min
Consells de salut

L’ús d’ulleres de sol garanteix una major salut ocular, indistintament de si es presenten o no patologies visuals.


Els ulls permeten a les persones desenvolupar funcions vitals com l’equilibri, l’aprenentatge, la reproducció i la protecció, entre altres.


'image'


Encara que es tracta d’un dels òrgans més imprescindibles en el dia a dia, els ulls es troben desprotegits i són especialment sensibles. És per això que els oftalmòlegs adverteixen de la importància de cuidar-los i reeducar-los davant qualsevol possible risc.


A l’estiu, l’exposició solar augmenta fins a un 25% el risc de sofrir patologies oculars (1).


Cal afegir que enguany el confinamient ha deixat la vista desprotegida i més vulnerable a miopías i símptomes de fatiga visual. De manera que una correcta higiene visual comença per triar unes ulleres de sol que s’adaptin a les necessitats de cada persona.


La doctora Marcela Bermúdez, oftalmòloga de Creu Blanca, explica la importància de l’ús d’ulleres solars en el cas de nens i adolescents: “En aquestes edats, la pupil•la roman més dilatada i el cristal•lí deixa passar un elevat percentatge de raigs UV, en comparació amb els de l’ull adult. Tot això permet que els raigs penetrin més profundament i puguin ocasionar danys”.


Conjuntivitis, queratitis, cataractes i degeneració macular associada a l’edat, són algunes de les afeccions oculars que poden sorgir per l’exposició prolongada als raigs solars.


'image'


La doctora Bermúdez, destaca les següent recomanacions per a mantenir una vista saludable.


1. Revisió ocular completa. Els ulls són un dels òrgans imprescindibles en la vida quotidiana de les persones. Un examen anual amb un oftalmòleg redueix el risc de sofrir malalties oculars, moltes de les quals poden romandre silencioses durant anys. Un problema en els ulls sol indicar els primers símptomes d’altres patologia ocultes en altres òrgans (2).


2. Ulleres homologades. Les ulleres de sol que decideixin usar-se han de comptar amb el distintiu de la Comunitat Europea (CE). Aquest distintiu garanteix que estan homologades i compleixen amb els requisits legals exigits.


3. Consultar amb un òptic-optometrista. Han de ser adquirides en establiments sanitaris d’òptica, en els quals un especialista aconselli sobre la protecció ocular que millor s’adapti a cada persona.


4. Fullet informatiu. Les ulleres solars a adquirir han de venir acompanyades amb un fullet del fabricant.


5. Raigs ultraviolats. Han de bloquejar al 100% la radiació UV-A i UV-B.


6. Nens i adolescents. L’ús d’ulleres de sol en aquest període, evita problemes de fotosensibilitat, queratitis i danys a la retina.


7. Vida saludable. Hàbits com no fumar i mantenir una dieta rica en vegetals, fruites i àcids grassos omega 3 actua de barrera contra possibles malalties en els ulls.


8. Color de les lents. Els verds i grisos són els colors del vidre més recomanables per a ús quotidià, ja que no disminueixen la visibilitat. Els tons marrons aporten major protecció però alteren més els colors, per la qual cosa es destinen a activitats a la muntanya, a major altura.


9. Filtres. Les ulleres de sol han de marcar el número de categoria del filtre solar. Aquest indica la quantitat d’absorció lumínica visible, no de tint.


'image'


Filtres solars a triar segons l’activitat a l’exterior a realitzar


En funció del percentatge d’absorció de llum


  • Filtre 0: Absorció del 0% al 19% de llum. Serveix per a espais interiors o per a usar de nit.

  • Filtre 1: Absorció del 20% al 56%. No aptes per a conducció nocturna.

  • Filtre 2: Absorció del 57 al 81%.

  • Filtre 3: Absorició del 80 al 92%. Aptes per a lluminositat alta, per exemple per a usar a l’estiu a la platja o a la muntanya.

  • Filtre 4: Absorció del 98%. Recomanades per a alta muntanya i esports aquàtics. No aptes per a usar de dia ni per a conduir.

'image'


En funció del color del filtre


  • Filtres marrons: Recomanades per a persones miops o amb astigmatisme.

  • Filtres verds: Recomanades en hipermètropes.

  • Filtres taronges – grocs: S’utilitzen en condicions de baixa lluminositat, mai han d’usar-se amb sol. Afavoreixen els nivells de contrast.

  • Filtres polaritzats: Eliminen els reflexos horitzontals. La visió és més nítida perquè millora el contrast. Es recomanen en persones que fan esports nàutics i en la neu.

  • Filtres enmirallats: Recomanades per a esports nàutics i ambients enlluernadors.

  • Filtres terapèutics: Aconsellades en cas patologies oculars com la degeneracions corneals, degeneració macular i antecedents de despreniment de retina. Protegeixen la retina i disminueixen el risc de degeneració macular.

Referències


(1) Colegio Nacional de Ópticos-Optometristas (CNOO) https://www.cnoo.es/noticias-2/opticos-optometristas-aconsejan-no-descuidar-proteccion-visual-este-verano-tras-confinamiento-2

(2) American Academy of Ophthalmology https://www.aao.org/salud-ocular/sintomas-lista


Tags:

Oftalmología