Noticias y Actualidad

Home Notícies CreuBlanca Augmenten els pacients relacionats amb la salut mental

Augmenten els pacients relacionats amb la salut mental

Dimecres, 10 Novembre, 2021 Comentarios

  • A Espanya s'han incrementat els casos de problemes de salut mental en un 20% des de l'inici de la pandèmia.

  • Els trastorns més comuns entre els espanyols són la depressió i l'ansietat i en tots dos les que més ho pateixen són les dones.

A Espanya, els problemes de salut mental són cada vegada més freqüents entre la població. Una de cada deu persones ha estat diagnosticada amb algun problema psicològic en l'últim any, segons dades del Ministeri de Sanitat.

Segons el CIS, més del doble de les persones que han freqüentat els serveis de salut mental en aquest període són dones. La depressió és el problema de salut mental més freqüent a Espanya i a nivell mundial es considera la primera causa de discapacitat, segons un estudi del Consell General de Psicologia a Espanya (COP).

'image'

L'impacte de la pandèmia en la salut mental

El nombre de persones que han acudit als serveis de salut mental a Espanya no ha deixat d'augmentar des que va començar la pandèmia pel Covid-19. Els trastorns diagnosticats abans de l'inici de la pandèmia han empitjorat en la majoria de casos i, a més, s'han disparat els quadres nous relacionats amb l'ansietat i la depressió.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va fixar el terme fatiga pandèmica com un cansament i una deterioració de l'estat anímic que afecta sis de cada deu persones a Europa. Els que més la pateixen són els joves, que han estat els que més han hagut de canviar el seu estil de vida durant la pandèmia i han presentat més símptomes de tristesa i ansietat en aquest període. L'estat d'ànim de les persones amb discapacitat també ha empitjorat en un 50%, segons dades de la Fundació ONCE.

'image'

Les causes comunes d'aquest empitjorament de la salut mental durant la situació de crisi sanitària són la por de contagiar-se, l'ansietat social, la incertesa i impotència enfront de la situació i el sentiment de vulnerabilitat.

El consum de psicofàrmacs com a ansiolítics o antidepressius durant la pandèmia ha augmentat en un 30%, així com s'ha incrementat el consum reiterat d'alcohol i altres substàncies psicoactives.

El personal sanitari, el més afectat

Els sanitaris van estar en primera línia de lluita contra el virus i es van enfrontar a sobrecàrregues de treball, situacions d'estrès extrem i una pesada sensació de responsabilitat i pressió. La situació ha portat a molts treballadors del sector a patir una sobrecàrrega emocional que en molts casos ha derivat en trastorns de salut mental. Els més freqüents entre els sanitaris són l'estrès posttraumàtic (22%), la depressió (28%) i l'ansietat (22,5%), segons una recerca recent de l'Hospital del Mar.

El tractament psicològic, essencial en la salut mental

En casos de malaltia o trastorn mental, resulta vital buscar ajuda professional. Una bona teràpia pot ajudar la persona que presenta símptomes a superar la malaltia mental. Tan important com prevenir l'augment de casos és disposar d'un tractament psicològic de qualitat i confiar en l'acompanyament de professionals de la psicologia.

'image'

A CreuBlanca comptem amb un equip de psicòlegs i psiquiatres per a oferir un abordatge terapèutic integral que ajudi les persones a preservar i millorar la seva salut mental.Comenta esta noticia