Noticias y Actualidad

Home Notícies CreuBlanca Càncer de pròstata: quins avanços diagnòstics han revolucionat la manera de tractar-ho

Càncer de pròstata: quins avanços diagnòstics han revolucionat la manera de tractar-ho

Dimecres, 3 Novembre, 2021 Comentarios

Novembre es considera el mes de la salut masculina, especialment la relacionada amb la pròstata. Movember, així és com l'anomenen els seguidors de la iniciativa mundial que anima als homes a deixar-se bigoti com a mostra de solidaritat i conscienciació en la lluita contra problemes de salut masculins.

Quan es parla sobre això, pràcticament totes les mirades apunten cap al càncer de pròstata. El tumor més freqüent en homes i el segon més diagnosticat a Espanya, superant els 35.000 nous casos en l'últim any, segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

L'obtenció d'un diagnòstic fiable i precís de càncer de pròstata era fins fa pocs anys una assignatura pendent. Actualment, el desenvolupament de grans avanços tecnològics en l'àmbit del diagnòstic per la imatge permet, en molts casos, localitzar el punt exacte de la lesió tumoral i contribueix a determinar l'agressivitat d'aquest.

Avanços uro-radiològics per al diagnòstic del càncer de pròstata

“El gran avanç ve donat principalment per la introducció de la Ressonància Magnètica, la Biòpsia Fusió i el més recent PET TC PSMA”, destaca la doctora Violeta Catalá, radiòloga i responsable de la Unitat de Uro-Radiologia de CreuBlanca.

'image'

Aquestes tècniques han contribuït a evitar el sobrediagnòstic i el sobretractament de tumors poc agressius, així com l'infradiagnòstic i, per tant, l'infratractament de nòduls més agressius.

Ressonància magnètica, la tècnica més precisa en la detecció del tumor prostàtic

“La Ressonància Magnètica Multipamétrica ha transformat l'escenari diagnòstic, no sols perquè augmenta la detecció del carcinoma clínicament significatiu (el que requereix tractament), sinó també perquè és capaç d'evitar biòpsies innecessàries i de disminuir la detecció d'aquest carcinoma clínicament no significatiu (la detecció del qual moltes vegades s'associa a tractaments innecessaris)”, apunta Catalá.

“A més, la possibilitat de brindar més mostra de teixit de la lesió sospitosa permet classificar millor l'agressivitat dels tumors”, afegeix.

Més de 2.500 RMN de pròstata i de 250 biòpsies de fusió robòtica a l'any

Des de la Unitat de Uro-radiologia de Creu Blanca, l'any 2020 i encara en plena pandèmia, es van realitzar 2.500 ressonàncies magnètiques de pròstata i 250 biòpsies de fusió robòtica.

“A l'octubre de 2021 ja hem superat les xifres de ressonàncies magnètiques i biòpsies prostàtiques realitzades l'any 2020. Donat l'alt grau d'especialització de la nostra unitat, a més de realitzar estudis per a detecció, seguiment, i avaluació de la disseminació de la malaltia, també realitzem planificació de teràpies focals així com consultes de segona opinió”, assenyala Catalá.

Biòpsia prostàtica per fusió, tecnologia capdavantera per a la localització exacta del carcinoma

Abans de la introducció de la ressonància magnètica, quan l'uròleg sospitava per dades clíniques de càncer de pròstata, es realitzava una biòpsia sistemàtica a cegues, desconeixent les àrees de sospita.

“Actualment, i gràcies al paral·lel desenvolupament de la biòpsia prostàtica per fusió, és possible prendre mostres selectives de la zona que la ressonància magnètica assenyala com a sospitosa. Des de CreuBlanca, en concret, utilitzem la biòpsia fusió mitjançant el robot Artemis”, explica la Dra Catalá.

'image'

Es tracta d'un equip d'última generació que fusiona les imatges d'ecografia i ressonància magnètica i, mitjançant un braç robotitzat, permet puncionar de manera precisa i selectiva les lesions sospitoses de càncer de pròstata.

CreuBlanca utilitza el robot Artemis per a la detecció del càncer de pròstata en el 85% dels casos

“A CreuBlanca comencem a aplicar la biòpsia fusió robòtica Artemis a mitjan any 2018, i per a finals de 2021 ja haurem realitzat més de 700 procediments”, apunta Catalá. “Aquesta experiència es tradueix en excel·lents resultats, com ho és la presa de mostres de càncer fins i tot de lesions d'entre 5 i 7 mm”, afegeix.

El treball en equip de radiòlegs, uròlegs i anatomopatòlegs altament subespecialitzats permet l'obtenció de resultats satisfactoris.

'image'

“En els nostres centres, tant de Barcelona com de Saragossa, el percentatge d'encert de detecció de càncer de pròstata mitjançant l'ús del robot Artemis és del 85%, sempre que la lectura dels estudis de ressonància magnètica els realitzin lectors experts”, puntualitza.

Diagnòstic primerenc del càncer de pròstata una vegada estès

“La recent i esperada introducció del PET TC PSMA a la Unitat de Uro-radiologia ens permet comptar ara com ara amb els recursos més capdavanters per al diagnòstic d'aquesta patologia”, declara Catalá.

El PET TC PSMA és la tècnica diagnòstica més eficaç a detectar primerencament la malaltia disseminada, per la qual cosa resulta de gran utilitat per a definir la millor estratègia de tractament.

“Recentment s'ha desenvolupat un radiotraçador per a la tomografia per emissió de positrons (PET). Es tracta d'una molècula que s'uneix a una glicoproteïna transmembrana sobrexpressada en les cèl·lules del càncer prostàtic (PSMA)”, explica Catalá.

Major repte en el camp del uro-diagnòstic

Els uro-radiòlegs s'enfronten actualment a un dels majors desafiaments: contribuir a evitar procediments tant diagnòstics com terapèutics innecessaris, així com ajudar a establir la millor opció i planificació terapèutica.

'image'

“En aquest sentit, probablement la ressonància magnètica pot encara millorar els seus resultats desenvolupant noves seqüències. Sens dubte el seu rol és i serà essencial en la guia de les noves teràpies focals per al càncer prostàtic localitzat”, puntualitza Catalá.

“D'altra banda, el desenvolupament de la imatge molecular, com el PSMA, obre no només les portes al diagnòstic d'extensió de la malaltia, sinó probablement a una teràpia dirigida”, afegeix.

Des de CreuBlanca, disposem d'un departament d'assessorament i prevenció de malalties relacionades amb el càncer de pròstata, i lluitem dia a dia per a millorar les xifres d'afectats en etapes avançades. Per això, posem a la disposició de la població els millors professionals i la millor tecnologia del mercat.Comenta esta noticia