Noticias y Actualidad

Home Notícies CreuBlanca Dr. Just: “L'estat de salut dels nostres intestins pot fer que canviïn les nostres emocions”

Dr. Just: “L'estat de salut dels nostres intestins pot fer que canviïn les nostres emocions”

Dissabte, 30 Octubre, 2021 Comentarios

  • El Dr. Josep Just, digestòleg de CreuBlanca, ens parla sobre un tema que en major o menor mesura ens afecta a tots, com són els problemes intestinals o de l’aparell digestiu.

'image'


Per què els especialistes en digestologia dieu que els intestins són el nostre segon cervell?


En el sentit figuratiu, podríem dir que els budells també pensen. Per tant, seria la forma d’equiparar-los amb el cervell. Els budells tenen una autonomia pròpia i duen a terme una gran quantitat de funcions endocrines, metabòliques, nutritives, així com immunitàries, tenint en compte que dintre del budell tenim milers de microorganismes que componen la flora intestinal. Fins i tot, podem afirmar que el budell canvia el nostre estat emocional, és a dir, l’estat de salut del budell pot fer canviar les nostres emocions.

D’aquesta manera, l’expressió “som el que mengem” pren sentit, ja que nosaltres a causa d’un problema intestinal podem trobar-nos millor o pitjor des d’un punt de vista de la nostra efectivitat.


Com podem saber si els nostres budells es troben en bon estat, nets o bruts? Quins símptomes tenim?


El budell de seguida ens avisa, ja que es compon de diversos mecanismes. Les persones estem acostumades a menjar, a fer la digestió, i notem quan ens inflem o tenim problemes a l’hora d’anar de ventre. És a dir, les petites adversitats o desajustaments del budell ràpidament donen signes d’alarma que ens indiquen la necessitat de consultar amb el nostre digestòleg.


'image'


Per què cada cop hi ha més intoleràncies alimentàries?


Això és una cosa curiosa, ja que està demostrat que les societats desenvolupades tenen més intoleràncies que les societats en vies de desenvolupament. Evidentment això és fruit de l’augment del consum de productes que estan més elaborats, tractats o multiprocessats.

A més, hi ha certs aliments elementals que sobrecarreguen l’exposició, com per exemple el gluten, la lactosa i la fructosa, entre altres. Aquest tipus d’intoleràncies es manifesten perquè, en moltes ocasions, estem sobreexposats a elements i substàncies massa processades, és a dir, a colorants, conservants i químics, que fan que el nostre segon cervell ens avisi que hi ha alguna cosa que no li agrada. Algunes d’aquestes intoleràncies són reversibles, encara que no ho semblin.


Veiem que les xifres de casos de càncer digestiu van augmentant amb els anys. Creus que aquest increment és degut a l’augment de proves preventives, o bé ho atribueixes a hàbits alimentaris menys saludables?


El càncer de còlon, que és el segon tumor més freqüent en homes després de la pròstata i en dones després de la mama, és indubtable que té una prevalença important, però també és un dels tumors que més es poden prevenir.

Des de la Unitat de Digestologia de CreuBlanca podem afirmar que la precocitat en el diagnòstic del càncer de còlon és sinònim de la bona evolució, la millora del pronòstic i la disminució de la mobilitat i mortalitat davant aquest tipus de malalties de l’aparell digestiu.


'image'


Quines mesures es duen a terme per prevenir i tractar a temps el càncer colorectal?


Actualment, estan en marxa unes campanyes a Catalunya i arreu d’Espanya sobre la prevenció i la detecció precoç del càncer de còlon a través d’una prova de sang oculta en femta. Aquesta prova s’envia al domicili de la població d’una certa edat i, en certa manera, ajuda a fer un cribratge de les persones que requereixen o no d’una colonoscòpia per descartar la presència de cèl·lules canceroses i frenar l’avenç de la malaltia.

Per tant, la posada en marxa de la detecció precoç de sang oculta en femta, la realització de colonoscòpies en edats relativament primerenques i el control sanitari a persones amb antecedents familiars de càncer de còlon, permet que el diagnòstic sigui cada vegada més precoç.


Moltes gràcies Dr. Just!Comenta esta noticia