Noticias y Actualidad

Home Noticias-listado El tabac mata a la meitat dels seus consumidors

El tabac mata a la meitat dels seus consumidors

Dimecres, 11 Agost, 2021 Comentarios

  • Fumar tabac és la principal causa de càncer de pulmó, malaltia per la qual moren cada minut 3 persones al món.

El consum de tabac també està darrere de 8 de cada 10 casos de càncer de laringe i de 5 de cada 10 casos de càncer de bufeta, entre d'altres 18 tipus de tumors.


Un fumador mitjà exposa anualment els seus bronquis a una radiació equivalent a 300 radiografies de pit, segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).


Segons l'última enquesta de salut de 2020, el 19,8% de la població major de 15 anys afirma fumar diàriament davant el 23% de l'any 2014, al voltant de tres punts menys. Així mateix, el 2,3% afirma que és fumador ocasional, el 22,0% es declara exfumador i el 55,9% confessa no haver fumat mai.


'image'


L'any 2000, fumava 1 de cada 3 persones al món, actualment ho fan 1 de cada 5.


Per gènere, el 23,3% dels homes i el 16,4% de les dones són fumadors diaris. El percentatge de fumadors diaris va aconseguir el seu màxim en el grup d'edat de 25 a 34 anys en els homes (30,9%) i en el de 45 a 54 anys en les dones (23,8%).


Fumadors passius, els més perjudicats


Els efectes adversos el tabac transcendeixen l'esfera del mateix consumidor. El fum que desprèn una cigarreta encesa és més tòxic que aquell que inhala el fumador. És a dir, les persones que es troben prop del fumador són les que surten més perjudicades.


Segons l'Associació Espanyola Contra el Càncer, el risc de patir càncer broncopulmonar s'incrementa en un 35% en els fumadors passius o involuntaris.


Un fumador només inhala el 15% de fum de la cigarreta que fuma, mentre que l'altre 85% l'expulsa, convertint a les persones que l'envolten en fumadores passives i exposant-les a les més de 4.000 substàncies químiques que conté el tabac. D'aquestes, com a mínim, 250 són nocives i més de 50 cancerígenes, segons l'OMS.


'image'


El cadmi, per exemple, és un carcinogen pulmonar que es multiplica per sis en encendre una cigarreta i, conseqüentment, és inhalat pels fumadors passius, segons el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT).


Nens i fum de tercera mà: una amenaça desconeguda


Deixar de fumar davant dels nens, és a dir, apartar el cigarret perquè no els arribi el fum no vol dir que quedin lliures dels perjudicis del tabac.


La nicotina s'acumula en sofàs, catifes, roba i mobles, entre altres objectes, i es transforma en nitrosamines, uns compostos químics que carreguen l'ambient de toxines durant hores i fins i tot dies i tenen efectes cancerígens sobre la salut de les persones. És el que els experts en tabaquisme denominen fum de tercera mà (HTM).


Els nens que viuen en ambients contaminats per fum de tabac presenten un major risc de néixer amb baix pes i pulmons febles, el que repercuteix en un 20% més de probabilitats de patir crisis asmàtiques respecte als nens que conviuen en ambients lliures de fum. A més, tenen un 50% més de probabilitats de patir otitis i un 30% més de patir infeccions respiratòries.


'image'


Segons l'OMS, prop de 250 milions dels nens que viuen actualment al món moriran per causa del tabac.


Al risc de contraure malalties respiratòries se suma l'elevada possibilitat de desenvolupar cardiopaties en edats primerenques. Els cardiòlegs adverteixen que el risc cardiovascular comença en els primers deu anys de vida, de manera que cal centrar esforços en l'etapa infantil i juvenil per evitar augmentar la xifra de malalts crònics en l'edat adulta.


En concret, dels 3 als 5 anys de vida coincideix amb el període en què els nens comencen a desenvolupar les plaques d'ateroma, uns dipòsits de greix que recobreix les parets de les artèries. En una llar de fumadors, aquests nens, encara sense presentar símptomes, podrien estar desenvolupant principis d'arterioesclerosi o taponament de les artèries a causa del tabac.


A CreuBlanca disposem de la Unitat de Tabaquisme, una consulta personalitzada i un tractament dissenyat a mida per superar l'addicció i evitar possibles recaigudes.



Comenta esta noticia