Noticias y Actualidad

Home Notícies CreuBlanca Compte amb les pors i fòbies infantils a Halloween

Compte amb les pors i fòbies infantils a Halloween

Divendres, 29 Octubre, 2021 Comentarios

  • Les pors a la infància són una de les principals raons per les quals els pares consulten a un psicòleg infantil

  • La festa d'Halloween ajuda els nens al fet que aprenguin a gestionar les pors a través del joc

  • Sobreprotegir o ridiculitzar els nens per les seves pors només contribueix a minvar la seva autoestima

La por és una emoció bàsica alhora que necessària a la vida de qualsevol persona. A la infància, no obstant això, l'ansietat provocada per la presència d'un perill real o imaginari pot derivar en trastorns psicològics que desestabilitzin als menors i preocupin els adults.

Lidiar amb els temors dels nens és una de les majors dificultats a la qual s'enfronten diàriament molts pares, i una de les raons més comunes que els condueixen a consultar amb un especialista en psicologia infantil.

'image'

Les pors infantils són positives mentre permetin al nen realitzar les seves activitats quotidianes amb normalitat. L'habitual és que evolucionin, canviïn i fins i tot desapareguin amb el temps.

Amb motiu de la irrupció d'Halloween en la societat actual, els nens es troben exposats a nombrosos estímuls externs que poden alterar el seu desenvolupament emocional. Programacions especials de pel•lícules de por, disfresses de personatges terrorífics o comentaris que inciten a la presència suggestiva de fantasmes i esperits, són algunes situacions a les quals molts nens, fins i tot sense voler-ho, es veuen obligats a participar.

Davant aquesta realitat, Sara Barbero, Psicòloga Infantojuvenil i Adulta de Creu Blanca, destaca la importància d'establir una estratègia adequada a l'edat, la personalitat, les vivències i les inseguretats prèvies del nen, per a evitar que Halloween es converteixi en una experiència negativa.

'image'

El fet de sobreprotegir els menors o, per contra, utilitzar la por per a reprimir-los o ridiculitzar-los són dos factors que contribueixen a l'aparició de fòbies.

Una fòbia és una por intensa, durador i desproporcionat davant una situació, donant lloc a trastorns psicològics.

Sara Barbero planteja una sèrie de recomanacions perquè Halloween es converteixi en una oportunitat on nens i adults experimentin sobre les seves emocions.

1. Esbrinar què els fa por i què senten. “Els pares enfront de les situacions de por dels fills han de tenir abans de res molta calma i paciència. Entendre que la por és una emoció que no es pot evitar, però que és a les nostres mans acompanyar-los i brindar-los un entorn segur per a superar-lo”, explica Barbero.

'image'

“Prova d'explicar-los primer què és la foscor, asseu-te amb ells al terra de l'habitació i apaga i encén la llum. Demostra'ls que l'habitació és la mateixa amb o sense llum. Quan els vegis més tranquils deixa'ls que practiquin ells sols durant uns minuts”.

2. Distingir la fantasia de la realitat. Una vegada detectat què els provoca aquesta sensació d'angoixa, “hem d'ajudar-los a poc a poc a desmuntar aquesta por fantasmàtica”, afegeix Barbero. “Els nens tenen una gran imaginació, i en qui més confien és en els seus pares, per la qual cosa si aquests els obren la porta als fantasmes ells s'ho creuran a ulls clucs”, afirma Barbero.

“A mesura que van creixent podem veure amb ells pel•lícules o imatges que els puguin espantar, explicant-los que es tracta d'actors que es disfressen i es maquillen, per exemple”.

3. Jugar amb les pors. “Enfrontar-se a les pors a través del joc és una molt bona opció, ja que ells mateixos poden fer de monstres o crear la situació de terror. Això els permet comprovar que simplement és la seva imaginació qui els genera la por”, apunta Barbero.

'image'

“És fonamental que ens involucrem en aquesta mena d'activitats, que ens maquillem i ens disfressem amb ells per a gaudir junts del joc”.

La festa d'Halloween, que implica estar envoltat de diferents ‘monstres’, és una via per a estimular el procés d'adaptació dels nens davant situacions alarmants. Per a això, és imprescindible que rebin unes pautes concretes per part dels adults. En cas contrari, les pors passatgeres poden derivar en fòbies, tornant-se difícils de controlar.Comenta esta noticia