Vés al contingut
Inicio | Blog | Xavier Alomar: “La incorporació del TCMD espectral permetrà a Creu Blanca poder aplicar en els seus estudis radiològics noves eines per a un millor diagnòstic clínic”

Xavier Alomar: “La incorporació del TCMD espectral permetrà a Creu Blanca poder aplicar en els seus estudis radiològics noves eines per a un millor diagnòstic clínic”

xavier-alomar-34-la-incorporacion-del-tcmd-espectral-permitira-a-creu-blanca-poder-aplicar-en-sus-estudios-radiologicos-nuevas-herramientas-para-un-mejor-diagnostico-clinico-34-id-154
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_XavierAlomarSerrallach.jpg
Xavier Alomar Serrallach
Responsable de I+D+i Diagnóstico por la Imagen: RMN y TAC
29 set. 2020
3 Min
La veu de l'expert

El Dr. Xavier Alomar és el Responsable de Recerca, Desenvolupament i Innovació (I+D+i) i Director del Departament de Diagnòstic per la Imatge.

Reconegut per la seva tasca en la recerca radiodiagnòstica i format en centres nacionals i internacionals, ha participat en nombrosos estudis radiològics, entre els quals destaquen Role of the Extracellular Matrix in Muscle Injuries: Histoarchitectural Considerations for Muscle Injuries y Coronariografía no invasiva mediante tomografía computarizada con 16 detectores: estudio comparativo con la angiografía coronaria invasiva.

'image'

Què ens aporta el nou TAC Aquilion Prism de 640 talls?

En primer lloc, aquest TAC ens proporciona una important reducció de la dosi de radiació administrada per estudi, fins a un 50% menys. Seguit d’una disminució d’un 40% a la quantitat de contrast iodat administrat, així com l’obtenció d’imatges espectrals.

Com s’aconsegueix reduir la radiació per estudi?

Ho aconseguim gràcies a una millora en la fabricació del detector i l’aplicació de la Intel•ligència Artificial amb Deep Learning, que permet la reconstrucció de les imatges A.I.C.E amb menor dosi de radiació i contrast. Tot això fa possible que les imatges obtingudes aconsegueixin ser les més nítides, diferents i ràpides del mercat.

Què permet la imatge espectral?

La tomografia computada multidetector (TCMD) conjuntament amb la imatge espectral ens permet adquirir dues imatges simultànies de la mateixa zona, una d’alt kilovoltaje i l’altra de baix kilovoltaje.

Quina informació aporten les imatges obtingudes?

Mitjançant aquestes dues imatges, podem valorar en cada punt el grau d’absorció del fotó administrat. Aquesta absorció dependrà del nombre atòmic o nombre d’electrons del teixit a estudiar, conegut com a Índex d’Energia Dual (DEI).

Cada substància del cos té un DEI determinat. Ens trobem que, per exemple, el iode és major mentre que el calci una mica menor. D’altra banda, l’aigua és zero, l’àcid úric és inferior a l’aigua i el greix és negatiu.

'image'

Quines aplicacions clíniques permet aquesta nova tecnologia?

El nou TAC Aquilion Prism permet portar a la pràctica múltiples funcions. Entre elles destaca l’obtenció d’una imatge monocromàtica. Aquesta imatge espectral de baixa energia permet reduir el contrast de iode administrat i, a més, permet reconstruir imatges calculades d’alta energia per a reduir els artefactes metàl•lics dins l’organisme i delimitar millor les estructures adjacents.

Així mateix, aquest TAC pot calcular imatges específiques a partir de l’índex d’Energia Dual (DEI).

Explica’ns més sobre l’índex d’Energia Dual (DEI)

Aquest índex permet obtenir imatges virtuals sense contrast iodat a partir d’imatges amb contrast, estalviant-nos la fase sense contrast. És possible reconstruir imatges virtuals sense calci per a sostreure les plaques d’ateroma de les artèries o el calci de l’os per veure edema ossi en contusions. També permet veure mapes de perfusió pulmonar o captació de contrast en quists renals hemorràgics o petits hematomes subdurals al crani.

Què diferencia aquest TCMD espectral d’altres ja existents?

Es tracta de l’únic TCMD espectral que ens permet canviar de manera simultània els quilowatts (kV) i els miliampers (dt.) durant l’adquisició de l’energia dual. De manera que la qualitat de la imatge millora considerablement i la qualitat del càlcul de DEI, que és la base per a la posterior reconstrucció de totes les imatges processades.

Com creus que beneficiarà a Creu Blanca la incorporació d’aquest nou TAC?

La incorporació del TCMD espectral, com a nova generació d’escàner, permetrà a Creu Blanca poder aplicar en els seus estudis de Tomografia computada noves eines per a un millor diagnòstic clínic.

Moltes gràcies Dr. Alomar!

Tags:

Diagnòstic per la Imatge