Vés al contingut
Inicio | Blog | Tipus de cremades

Tipus de cremades

PORTADAS WEB_quemaduras
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_GastoneZucchiatti.jpg
Gastone Zucchiatti
Especialista en Medicina General, control de pes i tabaquisme. Assistència al Servei d'Urgències.
31 maig 2024
4 Min
Consells de salut
  • Les cremades poden ser problemes mèdics menors o constituir emergències de salut molt greus. Existeixen diferents tipus i cada una requereix una atenció específica.

Definició

Segons l’OMS, “Una cremada és una lesió en la pell o un altre teixit orgànic causada principalment per la calor o deguda a la radiació, la radioactivitat, l’electricitat, la fricció o el contacte amb substàncies químiques.”

Les cremades provocades per la calor es produeixen quan algunes o totes les cèl·lules de la pell o altres teixits són destruïdes per líquids calents (escaldadures), sòlids calents (cremades per contacte) o flames.

Tipus de cremada

  • Cremades de Primer Grau

Les cremades de primer grau són cremades lleus, afecten només la capa externa de la pell (epidermis).

Poden causar enrogiment, dolor i sequedat en la pell, però no presenten butllofes.

Solen curar-se en menys d’una setmana i no produeixen seqüeles.

  • Cremades de Segon Grau

Les cremades de segon grau afecten tant l’epidermis com la segona capa de pell (dermis). Poden causar inflor i fer que la pell es vegi vermella, blanca o tacada. En aquesta mena de cremades la pell es regenera completament i generalment no solen quedar marques de la lesió. Les cremades de segon grau es poden diferenciar en superficials (o de gruix parcial lleus) i profundes (o de gruix parcial profundes).

Superficials: afecten tant l’epidermis com la dermis (segona capa de la pell). Els seus principals símptomes associats són dolor intens i presencia butllofes o flictenes.

Profundes: impliquen danys severs en la capa mitjana de la pell i en les glàndules de suor o de les productores de greix. Els símptomes associats a aquestes lesions és pèrdua de la pell i carbonització.

  • Cremades de Tercer Grau

Les cremades de tercer grau (o de gruix total) són les cremades més greus afecten a totes les capes de la pell, inclosa la més profunda (hipodermis).

Aquestes lesions destrueixen els teixits subcutanis, i poden arribar a danyar vasos sanguinis i limfàtics, terminacions nervioses, glàndules sudorípares, músculs i fins i tot ossos.

Els símptomes associats són la pèrdua de les capes de la pell, aspecte encartonat negrós o blanquinós de la lesió, edema o inflor, necrosi i sobreinfecció.

Hi ha absència de dolor o insensibilitat en la zona afectada, perquè les terminacions nervioses han estat destruïdes.

Tractament

Tota cremada ha de ser valorada per un metge al més aviat possible per al diagnòstic de la severitat i el tractament adequat.
Si les cremades són lleus i afecten una petita zona de la superfície corporal, poden ser tractades ambulatòriament, en la resta de cremades es procedirà a l’ingrés hospitalari.

  • Cures inicials: Assegurar-se que la causa de la cremada ha estat eliminada, allunyant a la persona de la font de calor, si és el cas. Si és una cremada química retirar de la zona afectada la roba i substàncies que hagin pogut quedar contaminades, retirar anells, polseres etc. de la zona afectada abans que es produeixi edema o inflor.
  • Només en cremades de primer grau es poden col·locar cremes hidratants com l’Àloe. Intenti refrigerar primer la crema.
  • No aplicar gel directament sobre l’àrea cremada. S’ha de refredar la zona afectada, amb aigua freda, procurant que el raig d’aigua no incideixi directament sobre la cremada. També poden usar-se compreses fredes.
  • No és recomanable aplicar pomades, ungüents ni olis sobre la cremada tret que el metge ho indiqui ja que augmenten la calor de la zona.
  • En cremades de segon grau mai han d’obrir-se les butllofes , almenys que el metge el decideixi, ja que pogués contaminar-se la ferida.
  • En cas que es produeixi una cremada química en els ulls, s’han de rentar immediatament amb aigua per diversos minuts.
  • En cas de cremades més severes, el metge decidirà com procedir per al seu tractament, depenent de cada cas individual, i podrà indicar alguna prescripció de pomada amb antibiòtics i analgèsics.
  • Tot pacient amb cremades ha de mantenir una hidratació adequada.

 

Davant qualsevol cremada és necessari acudir a un metge d’Urgències o de Medicina General perquè realitzi una exploració completa i les examini per a determinar que tipus de tractament requereixen.

El servei d’Urgències de Clínica CreuBlanca Barcelona i de l’Hospital CreuBlanca Maresme ofereix assistència les 24h del dia, els 365 dies de l’any, per a atendre qualsevol tipus de cremada que necessiti capellans de manera immediata. Després d’una primera exploració de l’equip d’infermeria per a valorar la situació, un metge del servei d’urgències especialitzat avaluarà la necessitat de realitzar proves i et derivarà a l’especialitat corresponent.

Tags:

Cremades
Medicina General
Urgències