Vés al contingut
Inicio | Blog | Què és el TDAH en nens?

Què és el TDAH en nens?

PORTADAS WEB_TDAH NIÑOS
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/Celia-Hornos-web.png
Celia Hornos Velázquez
Visites mèdiques de Neurologia Pediàtrica i Pediatria
03 maig 2024
3 Min
PequeSalut
Consells de salut

El TDAH o Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, és un dels trastorns del comportament més freqüents de la infantesa i sol perdurar durant l’edat adulta. Segons la Federació Espanyola d’Associacions d’Ajuda al TDAH, s’estima que afecta entre el 8 i el 10% de nens en edat escolar.

Els nens amb TDAH poden entendre el que s’espera d’ells, però els és complicat completar les tasques, ja que tenen dificultats per a estar quiets, mantenir l’atenció i solen tenir un comportament impulsiu. Si bé és cert que tots els nens, especialment els més petits, es comporten així en algunes ocasions, sobretot si estan excitats o contents, els nens amb TDAH no van deixant enrere aquestes conductes a mesura que creixen i els símptomes continuen, podent provocar un baix rendiment escolar, relacions problemàtiques i baixa autoestima.

Símptomes

Els símptomes del TDAH comencen abans dels 12 anys d’edat i, en alguns nens, es noten a partir dels 3 anys d’edat. Principalment, podem dividir-los en dues categories: de tipus desatent i de tipus hiperactiu-impulsiu. És important tenir en compte que, els símptomes del TDHA, varien considerablement d’un nen a un altre i poden ser diferents al llarg del temps.

– De tipus desatent, entre els signes s’inclouen els següents:

  • Incapacitat per prestar atenció als detalls o distracció que provoca tendència a cometre errors en tasques escolars o altres activitats.
  • Dificultat per a mantenir l’atenció de manera contínua en les tasques o jocs lúdics.
  • Aparents problemes d’audició.
  • Dificultat per a seguir instruccions.
  • Problemes d’organització.
  • Tendència a evitar les activitats que requereixen esforç mental.
  • Facilitat per a distreure’s, dispersió.
  • Tendència a tenir oblits en activitats quotidianes.

 

– De tipus hiperactiu-impulsiu, entre els signes s’inclouen els següents:

  • Gestos o moviments repetitius que denoten nerviosisme o intranquil·litat.
  • Dificultat per romandre assegut.
  • Tendència a córrer o pujar a llocs de forma excessiva.
  • Dificultat per jugar tranquil·lament.
  • Parla excessiva o descontrolada.
  • Respondre impulsivament a preguntes sense haber-les escoltat completament.
  • Dificultat per esperar el seu torn i fer cua.
  • Tendència a interrompre.

 

– De tipus combinat, inclou una combinació dels dos tipus anteriors i és el més frequent.

 

Diagnòstic

El diagnòstic del TDAH és clínic, basant-se en l’avaluació detallada del comportament del nen en diferents contextos. Es realitzen entrevistes amb els pares o tutors, es revisen els informes escolars i s’utilitza una varietat d’escales i qüestionaris específics. El diagnòstic no pot basar-se simplement en una llista de revisió mèdica de símptomes, ha de ser un procés complex i multidimensional.

A vegades pot ser complicat diagnosticar aquest trastorn ja que se sol presentar juntament amb altres problemes o afeccions coexistents com: trastorn negativista desafiador, trastorn dissocial, trastorns de l’ànim, trastorn d’ansietat o trastorns d’aprenentatge.

 

Tractament

El tractament del TDAH es basa en oferir eines als nens perquè puguin aprendre estratègies que els permetin controlar eficaçment el seu comportament i ajudar la família a crear una atmosfera que ho faciliti. El tractament, sol ser multidisciplinari i combina medicació i intervencions conductuals.

Els símptomes del TDAH, encara que a vegades disminueixen amb l’edat, mai es curen. Per això, és important realitzar un diagnòstic precoç ja que un tractament primerenc pot fer una gran diferència en la gestió de la pròpia conducta i les estratègies per a controlar-la.

 

Encara que educar un nen amb TDAH pot ser un desafiament en alguns moments, és important recordar que els nens que pateixen aquest trastorn tenen dificultats per a controlar el seu comportament, és a dir, no significa que siguin “dolents”, no ho fan “a propòsit” ni “intenten fer-se veure”.

Si els comportaments del teu fill compleixen amb les descripcions anteriors o si tens sospita que el teu fill pateix aquest trastorn, consulta amb un metge pediatra. L’equip multidisciplinari d’especialistes de la Unitat de Pediatria de l’Hospital CreuBlanca Maresme avaluaran els símptomes del teu fill per a poder aconseguir un diagnòstic precís, i realitzar un tractament integral i personalitzat, adaptat a les necessitats del nen.

Tags:

Pediatria
TDAH