Els hàbits saludables que hem adquirit durant aquest període de confinament ens ajudaran a tornar a una relativa “normalitat”.
Aquesta tornada a la rutina serà diferent a les altres. Lluny d’esperar que tot sigui com abans, de manera progressiva aconseguirem recuperar el dia a dia. La pregunta no és tant com començar de zero la volta a la rutina, sinó més aviat com reconquerir-la a poc a poc.
Si hi ha alguna cosa que ens ha deixat veure la crisi del coronavirus ha estat la importància de cuidar de la nostra salut física i mental. Diverses maneres de divertir-nos, millorar la nostra alimentació i fomentar l’activitat física han aconseguit fer de la quarantena una experiència més suportable. I, per descomptat, més sana!
Encara que ens costi de creure, aquest tipus d’hàbits saludables que hem adquirit durant aquest període de confinament ens ajudaran a tornar al que considerem la normalitat.
En aquest article us expliquem els beneficis per a la salut que ens aporta el procés d’adaptació progressiu a una situació “normalitzada”. A més, us donarem alguns consells per a mantenir els bons costums que ens ha deixat aquest període de quarantena, perquè, sens dubte, han vingut per a quedar-se!
5 beneficis per a la salut d’adaptarnos poc a poc
1.Ser més organitzats
El nou escenari al qual ens enfrontem ens obliga a organitzar de nou la nostra ment, la qual cosa comporta temps i energia mental. L’organització és un element essencial per a evitar atabalar-nos. Establir un ordre de prioritats al nostre cap ens permet sentir una enorme tranquil•litat mental, allunyant-nos de la inseguretat i la incertesa.
Consells
– Fer un calendari de treball. Siguem realistes i fixem-nos un objectiu per dia o per setmana, només un i que sigui realitzable. Centrar la nostra atenció en una sola cosa ens ajudarà a aconseguir una major concentració i ser més productius, ja sigui des de casa o des de l’oficina. A poc a poc aconseguirem abastar més assumptes alhora.
– Llista de la compra. Ara que hem après a anar al supermercat amb menys freqüència i centrar-nos en elaborar plats complets, és recomanable continuar planificant la llista de la compra en funció del nostre menú setmanal. D’aquesta forma evitarem els alts i baixos nutricionals que comporta l’enrenou de compaginar la nostra vida personal i laboral.
2.Interioritzar i perfeccionar hàbits
Mantenir un ordre és l’única manera d’adquirir uns hàbits saludables, de manera que ens permet interioritzar-los i conservar-los durant un llarg període de temps. En tot procés d’adaptació, a força de repetir una sèrie d’activitats aconseguirem assimilar millor certs coneixements. En l’àmbit de les emocions, això es tradueix en autoconeixement i acceptació.
Consells
– Compartir emocions i sensacions. Valorar com hem exercit cada activitat nova i com ens hem sentit mentre l’estàvem realitzant ens ajuda a treballar l’autocrítica. Podem fer-ho sols o en companyia. Tal com hem après durant el confinament, enfrontant-nos a les nostres emocions augmenten les nostres ganes de perfeccionar, la qual cosa ens motiva a seguir endavant.
3.Reduir l’estrès
Saber que succeirà a cada moment ens aporta seguretat i ens fa la vida més còmoda. El període d’adaptació ens dóna temps per a guanyar confiança, amb el que sentirem tenir-ho tot sota control i reduirem el nostre estrès diari.
Consells
– Cuinar una vegada, menjar dues. Donar-li una segona vida als nostres plats ens permetrà organitzar-nos millor. Duplicar les racions d’aquelles receptes que es poden congelar o conservar en nevera ens ajudarà a seguir una dieta equilibrada i controlar les quantitats. I, per descomptat, anirem amb menys presses.
– Practicar la meditació. Respirar i escoltar-nos 5 minuts al dia reavivarà els nostres pensaments positius. Aquesta activitat també podem compaginar-la amb sessions d’esport.
4.Gaudir de les petites coses
Un cafè, un breu passeig amb els nostres fills, un joc en família, un concert virtual. Són algunes de les petites coses que aquesta quarantena ens han ensenyat el veritable significat de la felicitat. Per la qual cosa és important que aquests moments segueixin presents durant la volta a la “normalitat”.
Consells
– Optimitzar el nostre temps. Això ens allunya de perdre-ho en nimietats, de manera que també gaudirem de més temps lliure. Acomodar-nos de manera escalonada al nostre dia a dia ens permetrà guanyar temps i aprendre a valorar-lo després de tants dies a casa.
– Tenir un hobby. És recomanable invertir el nostre temps lliure en alguna cosa que ens distregui i ens generi valor. Concebre el nostre hobby preferit com una recompensa evitarà que caiguem en una rutina agobiant i avorrida.
5.Creixement personal
Aquest procés d’adaptació comporta un canvi. A vegades quan pensem en el canvi l’associem a una cosa negativa, no obstant això, aquest ens dóna la possibilitat de millorar en molts àmbits de la nostra vida. A més de fer-nos més forts i millors persones, ens prepara per a ser més flexibles i resolutius davant circumstàncies inesperades.
Consell
– Pensar en les nostres mascotes. Moltes passaran d’estar molt acompanyades a passar massa temps soles, per la qual cosa depèn de nosaltres treure el nostre costat més solidari i compassiu amb elles. Sempre han estat aquí, per la qual cosa també es mereixen que els dediquem temps perquè arribin a adaptar-se a aquesta nova realitat.
En definitiva, és molt important tenir en compte que el nostre entorn ha canviat i, com a conseqüència, nosaltres mateixos. Conviure amb el virus implica anar incorporant rutines a poc a poc, que ens siguin pràctiques i ens facin millors tant per fora com per dins.
I ara, què necessites posar en ordre per a superar la volta a la rutina amb èxit?