Vés al contingut
Inicio | Blog | Ressonància Magnètica en pacients amb marcapassos

Ressonància Magnètica en pacients amb marcapassos

PORTADAS WEB(36)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_JulioMartiAlmor.jpg
Julio Martí Almor
Especialista en arítmies, electrofisiologia i marcapassos.
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_XavierAlomarSerrallach.jpg
Xavier Alomar Serrallach
Responsable d'R+D+I Diagnòstic per la imatge: RMN i TAC
22 març 2023
3 Min
CreuBlanca
  • Els nous dispositius cardíacs permeten realitzar la ressonància magnètica de manera segura, garantint així el mínim risc i sempre prioritzant la salut del pacient.

 

Qualsevol persona que es realitza una ressonància magnètica sap que ha de tenir en compte una sèrie d’indicacions, entre elles, no portar objectes metàl·lics. Això és pel fet que els equips de ressonància magnètica utilitzen potents imants que atreuen la presència de metalls, la qual cosa pot suposar un risc tant per a la salut de les persones com per al funcionament dels equips.

Però, què ocorre quan algú no pot llevar-se un objecte metàl·lic, com per exemple un marcapassos? Cada vegada són més les persones que porten implantat aquest tipus de dispositius cardíacs electrònics per a corregir un ritme cardíac lent o irregular.

A CreuBlanca, l’exploració es duu a terme mitjançant l’equip RMN Orian (Toshiba) d’1,5 tesles, situat al costat del Servei d’Urgències 24 h, amb la finalitat de minimitzar riscos i actuar amb la màxima rapidesa en cas d’emergència, explica el Dr. Xavier Alomar, responsable de Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+i) i director de la Unitat de Diagnòstic per la Imatge de CreuBlanca.

Imatges del cor obtingudes mitjançant Ressonància Magnètica

Dispositius cardíacs compatibles amb RMN

Els marcapassos varien en funció del seu objectiu terapèutic, material i dimensions, no obstant això, compten amb dos denominadors comuns: són subcutanis, és a dir, s’implanten sota la pell, per la qual cosa és necessari sotmetre’s a una intervenció per a retirar-los; i, d’altra banda, els elèctrodes que connecten el marcapassos amb el cor porten components ferromagnètics, per això, durant molts anys han estat incompatibles amb la ressonància, causant grans complicacions i podent posar en risc la salut del pacient, especialment en pacients dependents de marcapassos.

Entre les complicacions més destacades trobem el sobreescalfament de l’elèctrode, alteracions del llindar d’estimulació i alteracions en la detecció del batec cardíac, explica el Dr. Julio Martí, cardiòleg de CreuBlanca especialista en electrofisiologia i arrítmies.

Actualment, gràcies als últims avanços tecnològics, la majoria dels dispositius cardíacs electrònics que s’implanten són compatibles amb la ressonància magnètica, és a dir, permeten realitzar l’exploració de manera segura, garantint així el mínim risc i sempre tenint com a prioritat la salut del pacient.

A la Unitat d’Arrítmies de CreuBlanca implantem marcapassos que incorporen dues maneres en el seu funcionament: manera normal i manera RMN compatible. En aquesta segona manera, el marcapassos deixa de funcionar temporalment i així no interfereix en la realització de la prova diagnòstica, sense que impliqui cap risc per al pacient”, explica el Dr. Julio Martí, cardiòleg de CreuBlanca especialista en electrofisiologia i arrítmies.

Ressonància Magnètica de cos sencer.

Circuit diagnòstic exclusiu per a pacients amb marcapassos

Però, com podem saber si el nostre dispositiu compleix els requisits de compatibilitat amb la ressonància? El metge és el responsable de deixar reflectit en l’informe del pacient si el marcapassos és compatible o no, així com el model i les característiques del dispositiu. No obstant això, abans de sotmetre’s a la prova, hi ha diverses recomanacions a tenir en compte per a evitar qualsevol problema.

En primer lloc, resulta imprescindible informar l’especialista que prescriu la ressonància que som portadors d’un marcapassos, mostrant-li l’informe de l’implant, on hauria de constar si és compatible amb aquesta prova. En el cas que no ho sigui, el metge prendrà les alternatives que consideri adequades. Davant el dubte sobre la compatibilitat del dispositiu, el pacient haurà de demanar cita amb un especialista de la nostra Unitat de Cardiologia i facilitar la targeta europea d’identificació. Finalment, una vegada demostrat que el marcapassos és compatible, el pacient ha de programar la cita de la ressonància en coordinació amb l’equip de cardiologia, ja que serà necessari realitzar una sèrie d’ajustos en el dispositiu abans i després de la prova.

A CreuBlanca, disposem d’un circuit tancat per a atendre exclusivament pacients amb marcapassos. Abans i després de la prova, el nostre equip de cardiòlegs visiten al pacient i li realitzen una sèrie d’ajustos en el dispositiu per a l’adequada realització de l’exploració, per la qual cosa en tot moment està controlat. El nostre principal objectiu és oferir un diagnòstic de qualitat mitjançant els processos més innovadors, sempre amb el millor tracte mèdic i humà.