Vés al contingut
Inicio | Blog | Psoriasis: causas, símptomes, diagnòstic i tractament

Psoriasis: causas, símptomes, diagnòstic i tractament

PORTADAS WEB (1)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dra_MDoloresIniguezNavarro.jpg
Mª Dolores Iñiguez Navarro
Consultes de dermatologia
25 maig 2023
3 Min
Consells de salut
  • La psoriasi va molt més enllà d’un problema estètic. És una patologia crònica inflamatòria de la pell que causa taques vermelles, seques i descamatives situades principalment en llocs visibles de la pell, podent provocar dolor, cremor i picor.

 

Aquests pegats solen ser secs, pruriginosos i poden causar molèsties o dolor. La Dra. Mª Dolores Iñiguez, dermatòloga de CreuBlanca, t’explica què és la psoriasi, per què apareix i com ha evolucionat el seu diagnòstic i tractament.

Causes de la psoriasi

La causa exacta de la psoriasi encara no es comprèn completament, però es creu que és el resultat d’una combinació de factors genètics, immunològics i ambientals. La malaltia es produeix quan el sistema immunològic del cos accelera el cicle de creixement de les cèl·lules de la pell. En una pell sana, les cèl·lules de la pell triguen aproximadament un mes a créixer i reemplaçar-se. En el cas de les persones amb psoriasis, aquest procés s’accelera i les cèl·lules de la pell es renoven en qüestió de dies en lloc de setmanes. Això provoca una acumulació de cèl·lules mortes en la superfície de la pell, formant les escates característiques.

A més dels factors genètics, s’ha observat que uns certs desencadenants poden desencadenar o empitjorar els brots de psoriasis. Aquests factors poden incloure l’estrès emocional, les lesions en la pell, les infeccions, el clima fred i sec, el consum d’alcohol, el tabaquisme i alguns medicaments.

Diagnòstic de la psoriasi

El diagnòstic de la psoriasi es basa en una avaluació clínica realitzada per un metge, generalment un dermatòleg. Durant l’avaluació, el metge examinarà la pell i buscarà els signes característics de la psoriasi, com a pegats vermells i escatosos.

A més de l’examen físic, el metge també pot realitzar les següents accions per a confirmar el diagnòstic:

  • Història clínica: El metge recopilarà informació sobre els símptomes presents, la seva durada i possibles factors desencadenants. També s’exploraran antecedents familiars de psoriasis o altres malalties relacionades.
  • Biòpsia cutània: En alguns casos, el metge pot realitzar una biòpsia de la pell afectada. S’extreu una petita mostra de pell i s’examina sota un microscopi per a confirmar el diagnòstic i descartar altres condicions de la pell.

 

En general, el diagnòstic de la psoriasi es basa principalment en l’aparença i distribució característica de les lesions en la pell. No existeix una prova específica per a diagnosticar la psoriasi, però en casos més atípics o complicats, el metge pot sol·licitar proves addicionals per a descartar altres malalties de la pell amb símptomes similars.

Tractament per a la psoriasi

És important destacar que la psoriasi no és contagiosa i no es pot transmetre d’una persona a una altra. Encara que actualment no hi ha cura per a la psoriasi, existeixen tractaments que poden ajudar a controlar els símptomes i reduir la freqüència i gravetat dels brots. Si creus que pots tenir psoriasi, és recomanable que consultis a un dermatòleg per a obtenir un diagnòstic precís i un pla de tractament adequat.

Si bé no té cura definitiva, un diagnòstic a temps, un tractament personalitzat i un seguiment adequat per part d’un dermatòleg permet evitar serioses complicacions i millorar la qualitat de vida dels qui la pateixen. En la Unitat de Dermatologia de CreuBlanca realitzem múltiples proves per al diagnòstic i tractament específic de múltiples patologies cutànies, com la psoriasi.