Vés al contingut
Inicio | Blog | Tot el que necessites saber per a prevenir el càncer de pròstata

Tot el que necessites saber per a prevenir el càncer de pròstata

PORTADAS WEB (4)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_MIRET_FOTOS-DRES.png
Enric Miret Alomar
Visites mèdiques d'urologia, enucleació prostàtica per làser (HoLEP), resecció uretral de pròstata, cirurgia endoscòpica de litiasi
13 juny 2023
2 Min
La veu de l'expert
  • El càncer de pròstata és el tumor més diagnosticat en l’home. Representa el 15%, aproximadament, de tots els tumors diagnosticats.

 

Existeixen diferents mètodes diagnòstics per a prevenir i diagnosticar de manera precoç el càncer de pròstata, un d’ells és l’analítica d’antigen prostàtic específic, comunament conegut com PSA.

Però, què mesura exactament l’analítica de sang PSA?

L’antigen prostàtic específic o PSA és una proteïna produïda per la pròstata que es troba principalment en el semen i en petites quantitats en la sang. L’analítica de sang de *PSA analitza els nivells sanguinis d’aquesta proteïna, permetent el diagnòstic i seguiment del càncer de pròstata.

Uns nivells elevats de PSA en sang sempre són indicatiu de càncer de pròstata?

Si els resultats de l’analítica mostren uns nivells sanguinis elevats de PSA pot ser que es tracti de càncer de pròstata, no obstant això, no sempre és així. Aquests poden estar elevats a causa de processos benignes (no cancerosos), com la prostatitis (inflamació o infecció de la pròstata), la hiperplàsia benigna de pròstata (engrandiment normal amb l’edat) o a causa d’una infecció del tracte urinari.

Quan això ocorre, els uròlegs generalment recomanem realitzar proves addicionals, com per exemple una biòpsia de pròstata, per a confirmar el diagnòstic de càncer de pròstata.

Quan és recomanable realitzar-se una analítica de PSA?

La recomanació de realitzar una analítica de PSA varia segons els factors de risc, l’edat i els antecedents familiars i personals de cada persona i, generalment, els uròlegs la indiquem principalment durant les revisions urològiques. Però en línies generals podem dir que:

  • A partir dels 50 anys. Encara que si tens un major risc degut a antecedents familiars de càncer de pròstata, pare o germà amb càncer de pròstata, és recomanable començar les proves a partir dels 40-45 anys.
  • Si experimentes símptomes urinaris com a dificultat per a orinar, micció freqüent, sang en l’orina o dolor a la regió pelviana, etc.

 

Quan detectem un PSA elevat en sang no hem d’alarmar-nos, el primer que farà l’uròleg serà repetir l’analítica de PSA per a confirmar-lo. Si és així, normalment sol·licitarà una ressonància magnètica per a buscar lesions prostàtiques de manera molt concreta. En cas que es confirmés la sospita, procediria a realitzar una biòpsia.

A CreuBlanca, oferim un dels tests més avançats i més sensibles per a determinar el risc de patir càncer de pròstata basat en la determinació de l’Índex de salut prostàtica. A més, comptem amb un equip d’uròlegs altament especialitzats que avaluaran el teu cas de forma personalitzada per a obtenir un diagnòstic precís i aplicar un tractament adequat.