Vés al contingut
Inicio | Blog | Prevenció del càncer enfront del càncer asimptomàtic

Prevenció del càncer enfront del càncer asimptomàtic

el-diagnostico-precoz-mas-efectivo-frente-al-cancer-asintomatico-id-132
10 març 2021
5 Min
La veu de l'expert

Parlem amb el Dr. Ramon Navarro, responsable de la Unitat de Revisions mèdiques de CreuBlanca, sobre el càncer i el mètode més fiable per a la detecció precoç d’aquesta malaltia.


L’estil de vida influeix en un 80-90%, l’exposició a agents tòxics en un 10% i la genètica en un 5%. Aquesta és la resposta dels especialistes en oncologia quan els preguntem sobre les possibilitats de desenvolupar un càncer segons la Societat Americana de Càncer. Al que afegeixen que el tabac està darrere del 30% dels tumors, l’alcohol del 12% i l’obesitat és la responsable d’1 de cada 20 tumors.


La veritat és que davant el càncer, ningú està exempt de patir-lo. Erradicar la malaltia es considera, de moment, una cosa impossible. No obstant això, la recerca i els avanços en programes de garbellat en càncer han permès controlar-ho i, cada vegada més, curar-ho.


En aquest article, el Dr. Navarro, Responsable de la Unitat de Revisions Mèdiques de CreuBlanca, ens explica per què la Revisió Onco Full Body, també coneguda com a Revisió Oncològica, és la revisió més efectiva davant el diagnòstic precoç del càncer asimptomàtic.


Prevenció del càncer enfront del càncer asimptomàtic


“La Revisió Onco Full Body engloba un conjunt de proves diagnòstiques que ens permeten localitzar un tumor maligne o altres anomalies precanceroses fins i tot abans que apareguin els símptomes”, explica Navarro.


Davant tal afirmació ens vénen algunes preguntes a la ment:


1. Es pot tenir càncer encara sense tenir símptomes?


En fases incipients, el 95% dels càncers són asimptomàtics, és a dir, ni es manifesten ni provoquen símptomes. Igual que ocorre amb malalties com l’Alzheimer, que pot provocar danys cerebrals fins a 20 anys abans dels primers símptomes, el càncer també es gesta de manera silenciosa durant dècades en l’organisme.


En l’últim any, científics i investigadors de l’Institut EMBL-EBI, han confirmat que les primeres alteracions genètiques que condueixen al càncer es produeixen fins a 10 anys abans que es desenvolupi el tumor.


2. Realment és possible prevenir el càncer?


Entre el 30% i el 50% dels càncers es poden prevenir adoptant uns hàbits saludables. El tabac, la falta d’exercici físic, la dieta poc saludable, els raigs ultraviolats, entre altres factors, acceleren el desenvolupament de cèl·lules malignes i, conseqüentment, la formació de tumors.


Portar un control de les nostres revisions mèdiques rutinàries també pot evitar que una simple alteració en l’organisme pugui derivar en una patologia potencialment cancerosa.


Prevenció del càncer enfront del càncer asimptomàtic


“El seguiment periòdic d’una cosa tan bàsica com les anàlisis de sang, les revisions mèdiques ginecològiques, les mamografies, les revisions mèdiques urològiques, les colonoscòpies, entre altres proves diagnòstiques, és un factor clau per a la detecció precoç del càncer”, assenyala Navarro.


Millor moment per a revisar-se


L’edat és un altre factor de risc fonamental per a l’aparició de tumors. “La frontera d’edat per a realitzar-nos una revisió oncològica ha anat evolucionant amb el temps”, apunta Navarro. “Mentre que fa vint anys la població generalment començava a revisar-se a partir dels 50 i fins i tot 60 anys, actualment l’edat mitjana recomanada se situa entorn dels 40 i 45 anys”, afegeix.


A partir dels 45 anys, les persones tenim més possibilitats de desenvolupar segons quins tipus de càncer, sent el càncer colorectal el més diagnosticat en ambdós sexes.


Prevenció del càncer enfront del càncer asimptomàtic


“Les persones amb antecedents familiars de càncer o patologies secundàries de risc haurien de realitzar-se pràcticament de manera obligatòria una revisió mèdica oncològica”, afirma Navarro. “En aquest grup incloem també a fumadors o exfumadors, persones amb possibilitat de desenvolupar malalties biliopancreàtiques o que pateixen d’obesitat, entre altres elements de risc”, puntualitza.


Els pòlips o tumors benignes, a diferència dels tumors malignes, no són càncer


Aquest tipus de tumors no augmenten la seva grandària de manera desproporcionada; tampoc envaeixen altres teixits pròxims ni provoquen metàstasis a òrgans distants. De manera que, en termes generals, no es consideren una amenaça greu per a la salut.


No obstant això, hi ha uns certs tipus de neoplàsies benignes que, encara que manquen de característiques agressives i invasives, poden ocasionar greus complicacions.


“Alguns pòlips poden formar una massa i pressionar òrgans importants, així com comprimir ramificacions vasculars i nervioses, per la qual cosa es recomana extreure’ls”, explica Navarro. “Extraient els tumors benignes ens assegurem que el pacient obtingui un 100% de possibilitats de no desenvolupar un càncer”, afirma.


La revisió mèdica oncològica permet pronosticar si en un futur pròxim una persona tindrà càncer


“La Revisió Onco Full Bodyens permet conèixer l’estat actual de salut del pacient”, aclareix Navarro. “No obstant això, el conjunt de proves que realitzem pot arribar a indicar-nos si el pacient presenta algun factor de risc que li condueixi a desenvolupar a curt termini un possible càncer”, afegeix.


Prevenció del càncer enfront del càncer asimptomàtic


Per a aquells més curiosos, us deixem les proves que inclou la Revisió Onco Full Body:


Recordeu que totes les proves són coordinades i tutelades per un metge internista.


1. Exploració mèdica completa. El metge recull totes les dades rellevants del pacient, com ara antecedents familiars, personals i patologies associades, creant un historial mèdic complet.


2. Estudi cardiopulmonar i ecografia abdominal i renal. En homes es completa amb un estudi vésico-prostàtic, i en el cas de les dones es complementa amb una ecografia ginecològica i una mamografia.


3. TAC toràcic i colonoscòpia virtual. Es realitzen mitjançant el** TAC Aquilion One**,que per les seves característiques irradia 8 vegades menys que els escàners convencionals. A més, la potència d’aquest TAC permet realitzar l’exploració sense l’administració de contrast endovenós.


4. Ressonància magnètica. Gràcies al seu potencial ens permet estudiar crani, tòrax i abdomen en un sol estudi.


El càncer no avisa. Però sí que és a les nostres mans anticipar-nos a ell. Mostra d’això són els programes de detecció precoç, com és el cas de la revisió mèdica oncològica. Una revisió general però, al mateix temps, molt específica amb l’objectiu reduir el risc de patir càncer. Sens dubte, un mètode que ha aconseguit millorar el pronòstic de la malaltia i accelerar el procés del tractament.


I recorda, un diagnòstic a temps és la millor medicina. No esperis a l’últim moment per a revisar-te!


Tags:

revisió oncològica