Vés al contingut
Inicio | Blog | Les 4 millors proves per a la detecció precoç del càncer

Les 4 millors proves per a la detecció precoç del càncer

las-4-mejores-pruebas-para-la-deteccion-temprana-del-cancer-id-115
04 febr. 2020
5 Min
Consells de salut

La prevenció i el diagnòstic precoç són fonamentals per a la superació de la malaltia

Avui, Dia Mundial Contra el Càncer 2020, molts afectats recordaran el dia en què se’ls va comunicar que tenien un tumor. Enfrontar-se a un diagnòstic de càncer no és fàcil i per a moltes persones suposa un episodi traumàtic en les seves vides.

Aquesta situació la viuen més de 200.000 persones a Espanya anualment segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica. Segons les estadístiques són un 60% homes i un 40% dones, i s’espera que aquesta xifra augmenti un 25% per al 2040 fins a afectar a més de 300.000 persones.

En el marc d’aquest dia mundial, és important destacar la prevenció i el diagnòstic precoç com a factors fonamentals per a la superació de la malaltia, així com la necessitat de sotmetre’s periòdicament a revisions mèdiques i proves de cribatge com a mètode preventiu d’aquesta i altres malalties. Perquè encara que els casos augmenten, entre tots, metges i pacients, podem fer que la taxa de mortalitat disminueixi.

En línies generals el càncer es pot abordar per dues vies: el diagnòstic precoç i el cribatge. La diferència entre l’un i l’altre es basa en l’existència prèvia (o no) de símptomes. Aquestes són les particularitats de cada via:

1. Ell diagnòstic precoç

Si el càncer es detecta a temps, augmenten les probabilitats que el tractament sigui més eficaç, menys agressiu i la probabilitat de supervivència augmenti. Tot això ajuda a millorar la salut, l’estat d’ànim i en general la qualitat de vida dels pacients i el seu entorn.

No obstant això no hem d’oblidar que el primer senyal que alguna cosa no va bé la detectem nosaltres, els pacients. Per això és a les nostres mans estar alerta i seguir aquests passos per a assegurar-nos un diagnòstic mèdic primerenc:

    • Prestar atenció a símptomes que ens puguin alertar d’un problema de salut (com una pèrdua de pes inexplicable, cansament extrem, ferides que no cicatritzen o sagnat sobtat).
  • Acudir com més aviat millor a un metge perquè avaluï aquests símptomes.
  • Sotmetre’ns a les proves analítiques i de diagnòstic per la imatge que el metge ens sol•liciti, com una revisió mèdica oncològica. En aquest es realitzaran totes les proves necessàries per a trobar anomalies indicatives de qualsevol classe de càncer.

Un diagnòstic primerenc és important i pot salvar vides.

2. Ell cribatge

La tècnica del cribatge és la detecció d’una malaltia en individus sense signes o símptomes d’aquesta malaltia. És una estratègia preventiva que agrupa una sèrie de proves dels tipus de càncer més freqüents, com el de mama, còlon, ovaris o pròstata. Igual que amb el diagnòstic precoç, els programes de cribatge han resultat ser fonamentals per a la reducció de la mortalitat per càncer.

Quan fer-se un cribatge?

El cribatge del càncer està recomanat per a aquelles persones que:

  • Tenen antecedents familiars de càncer
  • Senten malestar en una zona concreta
  • Simplement volen estar tranquil•les

Les proves que més recomanen els metges per tipus de càncer són:

Pruebas para detectar el cáncer de ovarios

Les revisions mèdiques ginecològiques amb citologia vaginal i prova de detecció del virus del papil•loma humà (HPV) són molt eficaços per a la detecció del càncer d’ovaris o de coll d’úter.

Proves per a detectar el càncer de mama

La mamografia és una de les proves més eficaces per a detectar el càncer de mama. És un tipus especial de radiografia que es fa en les mames per a detectar aquells tumors que no presenten indicis o símptomes i la realització de la qual està recomanada a dones a partir dels 40 anys. Avui dia continua considerant-se la millor tècnica per a detectar a temps el càncer de mama, el factor principal per a reduir les morts en dones que pateixen aquest càncer.

Per altra banda, també podem trobar revisions específiques com la Revisió per a la detecció del càncer de mama, dirigit a dones amb risc de neoplasia de mama per antecedents familiars, dones amb gens BRCA alterats i dones amb mames molt denses.

'image'

Proves per a detectar el càncer de còlon

El Test de sang oculta en femta i la colonoscòpia virtual són les millors proves per a la detecció del càncer de còlon. **
La
colonoscòpia virtual** és la versió no invasiva de la colonoscòpia convencional (en la qual s’introdueix una cambra en el recte) que consisteix a recrear una imatge del recte i de tot el còlon mitjançant imatges de radiografia obtingudes a través de la prova del TAC. És una prova molt més còmoda per als pacients i que permet detectar la presència de càncer de còlon, pòlips o altres malalties del còlon.

Proves per a detectar el càncer de pròstata

La revisió urològica a la qual haurien de sotmetre’s anualment tots els homes a partir dels 50 anys, consta d’una analítica de PSA, una ecografia i una ressonància magnètica de pròstata per a la detecció del càncer de pròstata. Si amb aquestes proves es detecta alguna anomalia en la pròstata, s’haurà de realitzar una biòpsia robòtica de pròstata per confirmar el diagnòstic. Aquesta última és la tècnica més innovadora per a la detecció d’aquesta mena de tumor.

La biòpsia de pròstata consisteix a combinar imatges de ressonància magnètica (on es localitza el tumor) i l’ajuda d’un braç robòtic encarregat d’extreure teixit de la pròstata per a analitzar-lo. És una prova d’enorme precisió que evita que el pacient hagi de sotmetre’s a biòpsies posteriors (com sol ocórrer en biòpsies no robòtiques) i estalviar-se les molèsties associades a aquesta mena d’intervenció com impotència o incontinència urinària.

Si la nostra preocupació no es troba entre aquestes categories

A més a més, si volem sortir de dubtes sobre la nostra possibilitat de patir càncer, Creu Blanca disposa d’una revisió mèdica oncològica molt completa per a la detecció del càncer asimptomàtic en les seves fases incipients.

En ella es combinen les millors tècniques de diagnòstic per la imatge com un TAC d’última generació i Ressonància Magnètica de 3 Teslas. Finalment, el PET-TAC Oncològic ens permet conèixer el diagnòstic inicial i extensió (en el cas que es detecti un tumor) de la malaltia.

Consulta la nostra web per més informació sobre la Revisió Oncològica completa.

Tags:

Diagnòstic per la Imatge