Vés al contingut
Inicio | Blog | La detecció del càncer de pròstata deixa de ser una tècnica a cegues

La detecció del càncer de pròstata deixa de ser una tècnica a cegues

la-deteccion-del-cancer-de-prostata-deja-de-ser-una-tecnica-a-ciegas-id-120
20 set. 2019
4 Min
CreuBlanca

Cada vegada són més les companyies asseguradores que cobreixen la biòpsia per fusió

El càncer de pròstata afecta a 1 de cada 3 homes sent el primer tipus de càncer més freqüent en homes. El diagnòstic precoç és fonamental per a la superació de la malaltia. Com en tots els tipus de càncer el seu recorregut diagnòstic comença per una analítica de sang, unes proves d’imatge i finalment una biòpsia per a confirmar el resultat.

Si bé totes les mútues fins ara cobrien la totalitat de les fases del diagnòstic, no ha estat fins ara que, gràcies a un recent acord amb Creu Blanca, han incorporat en les seves pòlisses la biòpsia de pròstata robòtica per fusió, una versió molt més avançada i precisa que té nombrosos avantatges per al pacient i que explicarem al llarg d’aquest article.

'image'

En primer lloc i per a posar-nos en context, explicarem com es detecta un tumor a la pròstata i les limitacions que fins ara han tingut els mètodes convencionals:

DIAGNÒSTIC DEL CÀNCER DE PRÒSTATA

Un tumor en la pròstata no sempre és fàcil de veure per una senzilla raó: la pròstata és un òrgan de difícil accés (es troba entre la bufeta i el recte masculí) i aquest en les seves fases inicials, no presenta símptomes.

L’única pista que ens pot indicar que hi tenim un problema a la pròstata és una elevació del PSA (antigen prostàtic específic), una substància que es genera a la pròstata i que es detecta mitjançant un anàlisi de sang.

Tot i així, aquest element no és suficient per a la confirmació del diagnòstic de la malaltia, sent necessària la realització d’una biòpsia prostàtica, es a dir, una intervenció en la qual s’extreu teixit de la pròstata per a buscar presència de cèl•lules cancerígenes.

'image'

Els mètodes fins ara utilitzats per a la realització d’aquesta la biòpsia, tot i sent molt precisos en la localització del tumor gràcies a la ressonància magnètica, tenien un principal problema: moltes vegades no era suficient i no es trobaven els tumors més amagats, aportant resultats contradictoris entre el resultat de la biòpsia, els anàlisis de sang i les imatges de la ressonància magnètica. Com a conseqüència, el pacient marxava pensant que estava lliure de càncer, retardant el tractament i empitjorant inevitablement el pronòstic de la malaltia.

La recent incorporació de la robòtica d’última generació per a la detecció del càncer de pròstata ha suposat un gran avanç en el diagnòstic d’aquest càncer, permetent extreure teixit per a l’anàlisi de la presència de cèl•lules cancerígenes.

L’avanç també ha millorat substancialment la qualitat de vida del pacient, ja que es biòpsia directament la lesió que es detecta per ressonància magnètica.

El nou naixement tecnològic s’ha batejat com a biòpsia prostàtica robòtica per fusió i així és com funciona:

QUÈ SIGNIFICA LA PARAULA ROBÒTICA?

És una prova per a detectar el càncer de pròstata que es realitza mitjançant el robot Artemis, un ecògraf amb programari especialitzat en patologies prostàtiques que fusiona en temps real les imatges d’ecografia amb les de ressonància magnètica i que s’ajuda d’un braç robòtic dotat d’agulla que permet arribar amb precisió mil•limètrica al focus de la lesió.

'image'

En paraules més simples, es tracta d’un procediment que es realitza en un quiròfan mitjançant una agulla que, robòticament i guiada pel metge, extreu sobre la base d’una imatge reconstruïda de la pròstata, 12 mostres de teixit per al seu posterior anàlisi al laboratori.

Aquest avanç suposa una gran diferència amb el seu antecessor, la biòpsia de pròstata a cegues.

Creu Blanca és l’únic hospital privat a Espanya que disposa de Artemis, un robot que es pot configurar tant per a biòpsies realitzades pel recte com per la zona transperineal, podent arribar a zones molt anteriors a la pròstata, la qual cosa permet accedir amb major facilitat a aquest òrgan.

'image'

D’aquesta manera és possible realitzar una biòpsia “a la carta”, triant la millor tècnica en funció de la localització del tumor. Aquest procediment s’efectua en quiròfan sota la supervisió d’un equip interdisciplinari, altament especialitzat, conformat per un uròleg, un uro-radiòleg i l’equip d’anestèsia.

  • Descobreix en el següent link si la teva mútua cobreix la realització d’aquesta prova.

  • ¿Vols saber-ne més? Aquí trobaràs tota l’informació detallada!

Tags:

Urología