Vés al contingut
Inicio | Blog | Hallux valgus: per què apareixen i quan operar

Hallux valgus: per què apareixen i quan operar

PORTADAS WEB(38)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_LUCAR_FOTOS-DRES.png
Gustavo Lucar López
Consulta de traumatologia i intervencions quirúrgiques
04 abr. 2023
2 Min
Consells de salut
  • A CreuBlanca apliquem les tècniques més innovadores i mínimament invasives per al tractament eficaç de Hallux Valgus, entre altres patologies de peu i turmell, aconseguint un gran resultat estètic i una ràpida recuperació.

 

Els galindons o hallux valgus són la deformitat més comuna del peu i afecten al voltant del 20% de la població adulta espanyola, sobretot dones d’entre 30 i 40 anys, segons la Societat Espanyola de Medicina i Cirurgia del Peu i Turmell. El Dr. Gustavo Lucar, especialista de la Unitat de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de CreuBlanca, t’explica què són els galindons, per què apareixen i com es tracten.

Què és l’hallux valgus?

S’anomena hallux valgus a la desviació lateral del dit gros o primer dit del peu cap a la resta dels dits. Això fa que l’os del primer metatarsià sobresurti i es produeixi una protuberància a la vora externa.

Per què es produeix l’hallux valgus?

Els galindons o hallux valgus tenen un origen multicausal, és a dir, intervenen múltiples factors en el seu desenvolupament. Un s’associa al tipus de calçat. Per exemple, les persones que usen sabates d’excessiu taló, sabates molt estretes o estretes són més propenses a desenvolupar aquesta patologia.

La genètica, tenir peus plans, deformitats congènites als peus, patir algun desequilibri muscular o certes malalties com l’artritis també influeixen en el desenvolupament de galindons.

Quins símptomes produeix l’hallux valgus?

Quan el dit gros s’inclina en direcció cap als altres dits, provoca una sèrie de molèsties, com ara que el primer dit es munti sobre el segon dit.

Altres dels símptomes típics dels galindons són la inflamació al voltant del dit gros, dolor continu o intermitent, aparició de callositats i moviment limitat dels dits i grans dificultats per caminar o utilitzar segons quin calçat.

Quines proves es fan per diagnosticar l’hallux valgus?

El diagnòstic de l’hallux valgus es realitza mitjançant una exploració clínica, generalment per part d’un traumatòleg especialista dempeus i turmell. El metge explora la zona afectada i decideix quines proves complementàries són necessàries per obtenir un diagnòstic més precís i avaluar quin tipus de tractament és el més adequat.

La radiografia simple, el TAC en càrrega o l’estudi de la marxa són algunes de les proves diagnòstiques més freqüents per afinar el diagnòstic de galindons.

Com es tracta i quan cal operar-se d’hallux valgus?

Si els galindons són dolorosos i impedeixen fer servir el calçat amb normalitat, els especialistes recomanen operar-los. Per contra, si la malaltia no implica una gran dificultat per calçar-se o moure’s, s’aconsella no operar-los. En tot cas, és especialista qui ha de decidir quina opció terapèutica és la més adequada per a cada pacient.

A CreuBlanca disposem d’un equip de traumatòlegs altament especialitzats en patologia de peu i turmell, que apliquen una tècnica mínimament invasiva o percutània per tractar els galindons, aconseguint un gran resultat estètic i una ràpida recuperació.