Buscar un moment del dia per a compartir les nostres emocions per la mort d’un ésser estimat ens reconforta tant a nivell personal com a nivell grupal.
Aquests dies de confinament, són moltes les famílies que reben paraules de suport darrere d’una pantalla. Igual que són molts les abraçades virtuals que intenten consolar les llàgrimes d’aquelles persones que han perdut als seus éssers estimats en temps de coronavirus.
Davant una situació tan sensible i complicada com ho és la pèrdua de familiars i amics, el fet de no haver-los pogut acompanyar en els seus últims dies ni haver-nos pogut acomiadar d’ells dificulta el nostre procés de dol.
Avis, pares, oncles, germans, amics… Ens costa creure que de sobte hagin desaparegut de les nostres vides aquells que fins fa uns pocs dies ens aconsellaven, ens cuinaven deliciosos plats, ens ajudaven amb algun imprevist i fins i tot convivien amb nosaltres.
En aquest article us recomanem opcions saludables per a ajudar-vos a alleujar el procés de dol. I, a més, us proposem 5 activitats per a obrir sense por el nostre cor i fer d’aquests moments difícils una experiència més suportable.
Com afrontar el dol des del confinament?
Mónica Hurtado, psicòloga d’Emergències de Creu Blanca especialitzada en processos de Duel i Pèrdues ens explica en la seva entrevista que en aquest període d’excepcionalitat “haurem d’aprendre a conviure amb la por, la ràbia, la culpa, la impotència, la tristesa i l’enyorança”. Així mateix, quan sofrim la pèrdua d’un ésser estimat pot ser que tots aquests sentiments de dolor ens envaeixin alhora.
Al principi, dir adéu des del confinament pot resultar un cop traumàtic. Aquestes circumstàncies excepcionals, precisament, ens obliguen a treballar més a fons en les nostres emocions i pensaments perquè la nostra salut mental i física no es vegin afectades de manera negativa.
Imprescindibles passos per a començar a dir adéu
• Expressar els nostres sentiments
De manera verbal o escrita, tot redunda a treure el que portem dins. És important ser conscients que expressar-nos implica sentir dolor i tristesa, però almenys ens ajudarà a calmar-nos.
És recomanable plorar, si és necessari, ja que ens permetrà esplaiar-nos i aconseguirem reduir els nostres episodis d’ansietat o empipament. A mesura que transcorren els dies, veurem com el nostre estat d’ànim millora.
• Respectar al nostre entorn
Hem d’entendre que cada persona sent i pateix de manera diferent. El dol és diferent per a cadascun de nosaltres. Pel que resulta imprescindible respectar els silencis, el descoratjament o els plors de les persones del nostre entorn. Cadascun s’expressa de la millor manera que sap i al ritme que pot.
• Mantenir el vincle amb la nostra xarxa familiar i social
“El fet de tenir notícies freqüents de la gent que volem ens farà sentir més a prop els uns dels altres, augmenta el sentiment de pertinença i ajuda a compartir les inquietuds i preocupacions que aquesta situació ens genera”, ens explica Hurtado.
Les noves tecnologies ens ajuden a mantenir el vincle diari amb la xarxa familiar i social, a base de videotrucades i missatges evitarem tancar-nos massa en nosaltres mateixos. Obrir-nos a poc a poc als altres reduirà el risc que caiguem, per exemple, en depressió.
• Esforçar-nos per recordar a la persona
Recordar a la persona i els moments compartits també pot fer-nos plorar i sentir melancolia, però és una bona teràpia per a mitigar amb el temps la sensació de buit.
Fugir dels records ens allunyarà dels nostres éssers estimats i, per conseqüència, d’una part de nosaltres que s’ha anat amb ells. Hem de ser conscients que els sentiments de dolor també formen part de les nostres vides. I si els intentem evitar o fer com si passés res, tard o d’hora es manifestaran en forma de depressió, entre altres llargs períodes de sofriment.
• Buscar un moment de desconnexió
Buscar un moment del dia per a realitzar alguna activitat en solitud ens pot beneficiar, ja es tracti d’un exercici que ens convidi a reflexionar o fins i tot practicar el nostre hobbie preferit. Recordem que la vida segueix.
I ara sí, 5 activitats per a acostar-nos i acomiadar-nos dels nostres éssers estimats
1 Obrir el nostre cor
“Parlar obertament i de manera natural, deixant espai perquè cadascun s’expressi i es recreï si és necessari”, aconsella Hurtado.
- La taula rodona
Reunir-nos al voltant del sofà o la taula amb les persones que convivim, en el cas d’estar acompanyats, o organitzar una videotrucada amb persones de la nostra confiança, en el cas d’estar sols. Crear un ambient relaxat i deixar que flueixin les nostres emocions. Pot ser que els primers dies les nostres intervencions siguin breus, però a poc a poc aconseguirem substituir la tristesa per acceptació i optimisme.
2 Petits moments
Aquí entren en joc les petites coses. Segur que recordarem un passeig per la platja, anar a prendre un gelat, una abraçada de bon dia. Apuntar i compartir aquests petits però significatius moments que gaudim amb la persona morta ens ajudaran a valorar més el present.
- Apadrinar a un ésser estimat
Aquesta activitat consisteix a dedicar uns minuts del nostre dia a un ser estimat. És a dir, cada dia triarem a una persona diferent per a compartir un cafè, jugar una partida de cartes, contemplar les vistes des de la finestra, cuinar un pastís, etc.
D’aquesta forma entendrem que aquesta pèrdua l’aconseguirem superar si ens mantenim units. I, en ocasions futures, podrem aplicar aquesta tècnica per a afrontar tan bé com sigui possible qualsevol problema en la vida.
3 Anècdota i foto preferida
Recordar anècdotes i tirar la mirada enrrere a través de fotografia ens ajuda a progressar. Encara que es tracti de moments que ja no tornaran, el fet de recordar-los ens eleva l’autoestima i ens donen forces per a afrontar nous reptes.
- Crear un nou àlbum de records
Cada persona pot afegir una foto acompanyada d’un breu text, on inclogui una anècdota especial amb la persona que ha mort.
La raça humana tendeix a retenir en la seva memòria durant més temps les vivències positives que les negatives, la qual cosa ens fa més felices i també més resistents.
4 Aprendre i interioritzar valors
Encara que a vegades no ho creguem, totes les persones podem aportar alguna cosa als altres. Un somriure, unes paraules, un consell, un gest amable, etc. Són aquestes petites coses per les quals al final ens recordaran.
- El pòster de l’aprenentatge
Per a recordar el llegat que ens va deixar aquella persona, podem elaborar una llista d’idees que inclogui tot el que hem après gràcies a ella i tot el que ens queda per aprendre. Veure les idees plasmades en paper ens ajudarà a mesurar el nostre progrés durant i després del procés de duel.
Rememorar algun consell útil o crítica constructiva que ens va donar aquella persona i intentar aplicar-la en la nostra vida quotidiana és un bon exercici d’autoaprenentatge i autocrítica.
5 Organitzar un ritual
Triar una música, un espai de la nostra casa i algun objecte, són la clau per a preparar un ritual de comiat. Sens dubte, aquesta és una de les activitats més significatives punt per a la persona que hem perdut, com per a tots els seus familiars.
- Un racó especial
Entre tots haurem de decidir què afegir en aquest racó especial i decorar-lo en funció dels gustos de la persona que hem perdut. Cada objecte que afegim ens permetrà connectar i sentir-nos més prop del nostre ésser estimat.
Ningú pot negar que perdre a un ésser estimat és una experiència que implica patiment i tristesa. No obstant això, a poc a poc comprendrem que sentir dolor per una pèrdua ens ajudarà a enfortir el nostre interior. Dir adéu des de la distància ens paralitza, però alhora ens permet avançar en altres aspectes de la nostra vida, que abans no valoràvem o no prestàvem l’atenció necessària.
L’amor cap a aquesta persona és el que ens quedarà sempre, és el que ens uneix i ens obre als altres. I en el teu interior, quines noves sensacions t’han permès créixer?