Vés al contingut
Inicio | Blog | El TAC Pulmonar es comença a utilitzar a Creu Blanca per a detectar l’afectació pulmonar causada pel Covid 19

El TAC Pulmonar es comença a utilitzar a Creu Blanca per a detectar l’afectació pulmonar causada pel Covid 19

el-tac-pulmonar-se-empieza-a-utilizar-en-creu-blanca-para-detectar-la-afectacion-pulmonar-causada-por-el-covid-19-id-125
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_XavierAlomarSerrallach.jpg
Xavier Alomar Serrallach
Responsable de I+D+i Diagnóstico por la Imagen: RMN y TAC
30 març 2020
4 Min
La veu de l'expert

“Hem de plantejar-nos l’ús d’un TAC pulmonar com una eina realment útil per a aconseguir un diagnòstic precoç”

Barcelona, 27 de març de 2020

El nou coronavirus COVID-19 ha infectat ja a més de 500.000 persones en 187 països del món. En el cas del nostre país, compte fins al moment amb més de 56.000 casos confirmats i 7.015 pacients recuperats. La rapidesa amb la que s’ha estès el virus ha portat a diversos països, inclòs Espanya, a prendre mesures per a frenar la seva propagació: tancament de fronteres, confinament de la població i estrictes protocols sanitaris.

Creu Blanca vol enviar un missatge de serenitat i tranquil·litat a totes aquelles persones preocupades per la seva salut i la dels que els envolten.“La nostra responsabilitat és estar al costat de tots vosaltres i us volem recordar que és important tenir un diagnòstic mèdic per a saber quina patologia estem sofrint en un moment d’urgència”.

Febre, tos i dispnea són símptomes d’un possible cas de Covid-19 però també poden ser símptomes d’altres patologies com ara bronquitis, pneumònia bacteriana i insuficiència cardíaca, entre altres.

'image'

El col·lapse que experimenta la sanitat pública i les línies telefòniques, unit a problemes com la falta de test ha provocat que una part important de la població no trobin la forma de saber si sofreixen de Covid-19.

A més, la situació es complica quan persones amb altres patologies no poden rebre atenció sanitària d’urgència.

A causa d’aquesta complexa situació, Clínica Creu Blanca, com a centre de diagnòstic mèdic especialitzat, ha decidit habilitar els seus centres només per a casos d’urgència.

D’aquesta forma i seguint amb el lema “Un diagnòstic a temps és la millor medicina”, el grup mèdic ofereix solucions als seus pacients gràcies a que disposa de les millors equips de tecnologia de diagnòstic per la imatge d’Espanya. Prenent com a referència els estudis realitzats per Creu Blanca, tant la tecnologia RX com el TAC poden ajudar els pacients a diagnosticar patologies pulmonars.

> Una entrevista realitzada al Dr. Xavier Alomar, expert en diagnòstic per la imatge i director del Departament de Radiodiagnòstic de Creu Blanca, permet buidar dubtes sobre el diagnòstic del Covid 19 i altres patologies similars.

És el test PCR la millor prova de diagnòstic per a diagnosticar el coronavirus?

Sí, els test PCR són la millor prova de diagnòstic per la seva alta especificitat i sensibilitat.
Ara bé, no sempre és possible accedir a ells a causa de la poca quantitat que disposa la sanitat pública. Com a conseqüència, Sanitat s’ha vist obligada a donar prioritat a l’ús de tests a pacients amb símptomes molt aguts.

És per això que l’equip del Dr. Xavier Alomar s’ha vist en la necessitat d’ajudar mitjançant proves diagnòstiques com la radiografia i els TACs pulmonars que poden detectar casos de coronavirus amb afeccions pulmonars.

EL test PCR serveix per a saber si tenim el virus i s’han de prendre mesures de seguretat en el nostre entorn i així no contagiar a altres persones. D’altra banda, és important descartar l’afecció pulmonar incipient, ja que podria evolucionar en una insuficiència respiratòria, encara que se de en un baix percentatge de pacients.

És important un diagnòstic a temps?

Davant l’aparició dels símptomes d’alarma, és molt important un diagnòstic a temps. Un ampli sector de la població està patint la malaltia del covid de manera simptomàtica o asimptomàtica. No obstant això, el que realment hauria de preocupar és si pot arribar a afectar el pulmó.

Quines característiques té el TAC pulmonar per a la detecció precoç d’afeccions pulmonars?

La tomografia computada o TAC és una tècnica que utilitza tecnologia de raigs X per a detectar malalties mitjançant imatges transversals que es poden reformatejar en múltiples plans.

Donada l’alta sensibilitat del TAC multidetector podem dir que és possible detectar la afectació pulmonar causada pel Covid 19 a través d’aquest. És per això que davant una situació com l’actual, hem de plantejar-nos l’ús d’un TAC pulmonar com una eina realment útil per a aconseguir un diagnòstic precoç.

Aquesta tècnica diagnòstica ja està sent utilitzada a la Xina i a gran escala, com a mètode de seguiment de pacients infectats.

Per tant, podem dir que recomanaria un TAC abans que una radiografia?

Encara que el protocol del Ministeri de Sanitat indica que els pacients amb més de 60 anys o que tinguin comorbilidades han de realitzar-se una radiografia i una analítica, des del Departament de Radiodiagnòstic de Creu Blanca s’ha evidenciat que la sensibilitat del TAC de tòrax és molt superior a la radiografia d’aquest.

En la radiografia convencional s’evidencien les zones de condensació pulmonar, que corresponen a estadis més avançats (progressió, pic i regeneració). El primer estadi d’afectació pulmonar per Covid 19, només s’evidencia mitjançant el patró en vidre desllustrat del TAC multidetector.

TAC pulmonar

Imatge de pacient amb Covid-19

'image'
'image'

Imatge de pacient amb pulmó sa

'image'

Tags:

Diagnòstic per la Imatge