Vés al contingut
Inicio | Blog | El Dr. Gironell ens descobreix en qué consisteix una sessió d’hipnosi clínica

El Dr. Gironell ens descobreix en qué consisteix una sessió d’hipnosi clínica

el-dr-gironell-nos-descubre-en-que-consiste-una-sesion-de-hipnosis-clinica-id-187
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_AlexandreGironellCarrero.jpg
Alexandre Gironell Carreró
Consultas privadas de neurología de adultos, Especialista en Parkinson y Hipnosis clínica para trastornos neurológicos funcionales o psicógenos.
09 jul. 2021
4 Min
La veu de l'expert

  • El pacient en hipnosi no està adormit, no està inconscient ni és passiu, a l’inrevés, és activament col•laborador i presenta una atenció molt focalitzada.

Després de 10 anys i més de 90 pacients tractar, el Dr. Alexandre Gironell, neuròleg especialista en Hipnosis Clínica, ha aconseguit ajudar a desenvolupar amb èxit, conjuntament amb el seu equip mèdic, una teràpia basada en la Hipnosis Clínica per a tractar trastorns neurològics funcionals, també coneguts com a trastorns conversius o histèria.


'image'


Dr. Gironell, a què ens referim quan parlem de trastorns neurològics funcionals?


Els trastorns neurològics funcionals o trastorns psicògens, també denominats trastorns de conversió o histèria, són una entitat clàssica a cavall entre la neurologia i la psiquiatria. Aquests termes s’han aplicat històricament a alteracions neurològiques que es manifesten amb símptomes físics, però que no poden ser atribuïts a una causa orgànica i en els quals se suposa la implicació de factors psicològics.


Aquesta afecció constitueix un greu problema de salut i es troba entre les causes més freqüents de discapacitat neurològica. La seva incidència és de 4 a 12 pacients per cada 100.000 persones per any, amb una prevalença de 50 per 100.000 persones, segons l’estudi que hem dut a terme un grup d’especialistes de l’Hospital de Sant Pau en col•laboració amb Creu Blanca.


Què permet la hipnosi clínica en el tractament d’aquest tipus de trastorns?


La hipnosi clínica ha demostrat ser una tècnica que permet fer un reset de la ment humana, proporcionant eines per a superar estressors emocionals que poden derivar en malalties cròniques.


El nostre equip en la Clínica Creu Blanca utilitza la hipnosi clínica per al tractament de trastorns neurològics funcionals, trastorns conversius o histèria. Encara que aquesta tècnica també és útil i s’utilitza per a superar addiccions com el tabac o tòxics, per al dolor crònic, inducció anestèsica, trastorns d’angoixa, pors, fòbies i també per al còlon irritable.


En què consisteix una sessió d’hipnosi?


Abans d’iniciar la sessió d’hipnosi hi ha un treball previ. L’equip està format per un neuròleg, un psiquiatre i tres psicòlegs. En primer lloc, el terapeuta té una entrevista amb el pacient, es coneixen bé, li pregunta què li agrada i què no, quins són els seus hobbies i, finalment, es profunditza en l’estressor o trauma que ha portat al pacient a partir certs símptomes neurològics.


La sessió d’hipnosi dura aproximadament una hora i es du a terme en un ambient calmat amb llum tènue. Durant una sessió d’hipnosi la persona està còmodament asseguda en una cadira o en una llitera, mentre que el terapeuta, gràcies a la seva experiència i les seves capacitats, indueix, a través de suggestions i metàfores, el tràngol hipnòtic. Quan el pacient surt del tràngol hipnòtic pot tornar a la seva vida habitual.


En aquest vídeo, l’equip d’hipnosis clínica de CreuBlanca t’explica pas a pas com transcorre una sessió d’hipnosis.


'image'


La persona en hipnosi no està adormida, no és inconscient ni és passiva, a l’inrevés molt activament col·laboradora i amb una atenció molt focalitzada. La hipnosi és un estat de consciència on l’atenció de la persona és dirigida cap al seu interior.


Gràcies a aquesta focalització tan important de l’atenció es poden utilitzar eines o recursos propis d’un mateix i que normalment no sabem que tenim o ens oblidem d’haver tingut.


Tot i aquests beneficis, per què hi ha qui encara desconfia en la hipnosi?


És cert que persisteix un recel i desconfiança cap a la pràctica de la hipnosi. La utilització de la hipnosi en espectacles ha banalitzat i frivolitzat el seu potencial com una eina potent que permet intervenir sense risc d’efectes adversos en diverses afeccions. De fet, és una tècnica que està creixent. A Anglaterra es porta aplicant des de l’any 50 i està reconeguda per part de la college britànica com una teràpia oficial. Posteriorment, s’ha estès i utilitzat en països com els Estats Units i Alemanya, entre d’altres.


En el nostre país, en canvi, encara no està del tot acceptada i encara forma part de la llista de teràpies alternatives. La imatge d’aquesta teràpia entre els professionals mèdics està estigmatitzada. No obstant això, els col•legis de psicòlegs espanyols reconeixen la hipnosi com una tècnica terapèutica i, actualment, hi ha cursos i màster especialitzats en aquesta matèria.


Amb tot això, podem afirmar que la hipnosi és una tècnica que va consolidant-se a poc a poc en la nostra societat. No només s’està aplicant per tractar trastorns neurològics funcionals, sinó que també s’aplica a altres camps de la medicina, com per exemple malalties psicosomàtiques, fibromiàlgia, colon irritable, addiccions, fòbies, etc.


Moltes gràcies, Dr. Gironell!


Tags:

Neurología