El doctor Miguel Ángel Barranco és el Responsable de la Unitat d’Urologia de Creu Blanca.
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Central de Barcelona, va decidir especialitzar-se en Urologia.
Lligat a aquesta especialitat mèdica des de fa pràcticament 25 anys, ha tingut l’oportunitat de viure en primera persona els majors avanços tecnològics implantats per al diagnòstic, tractament i pronòstic de malalties urogenitals, entre les quals destaca el càncer de pròstata.
1. Quan vas tenir clar que volies dedicar-te a la medicina?
Una de les meves primeres joguines que vaig tenir va ser un joc d’anatomia humana. Me’l van regalar als 4 anys i, des de llavors, sempre em va cridar l’atenció tot el relacionat amb la medicina i la biologia. És per això que vaig decidir estudiar la carrera de Medicina.
2. Com recordes els teus inicis en el camp de la Urologia?
Quan vaig començar la universitat dubtava sobre quina especialitat triar, però sempre vaig tenir clar que em decantaria per la branca quirúrgica, en lloc de la branca mèdica. Arran d’interessar-me per les especialitats quirúrgiques, cap al final de la carrera, vaig entrar en contacte amb la Urologia a través de les pràctiques.
3. Quant ha evolucionat aquesta especialitat?
La Urologia ha evolucionat moltíssim, sobretot cap a una cirurgia menys invasiva. Això ha estat possible gràcies a l’aparició de noves tècniques que minimitzen l’agressivitat quirúrgica, escurcen els postoperatoris i permeten atendre un major nombre de pacients.
A més, hem de tenir en compte que la Urologia va ser una de les primeres especialitats quirúrgiques que va experimentar el pas de la cirurgia oberta amb bisturí a la cirurgia endoscòpica, donant lloc a tècniques com la laparoscòpia i la cirurgia robòtica.
Actualment, la cirurgia mitjançant l’ús de robots està revolucionant el diagnòstic de tumors de ronyó, bufeta i pròstata.
4. Què és el que més t’agrada del teu dia a dia a la Unitat d’Unitat d’Urologia?
A diferència d’altres especialitats, la Urologia ens permet acompanyar al pacient de principi a fi i crear vincles molt satisfactoris. Quan una persona ve a la consulta, des de la primera visita, som capaces de donar un diagnòstic general i de valorar el millor tractament específic per a cada cas.
5. Què li diries als homes sobre la importància de realitzar revisions urològiques?
Les revisions són una cosa bàsica. En l’àmbit de la Urologia, és realment important revisar-nos ja que existeixen patologies urològiques que en estadis inicials no produeixen cap símptoma en el pacient. Un exemple d’això, és el càncer de pròstata.
Al principi de la malaltia, els símptomes passen pràcticament desapercebuts, però poden empitjorar a mesura que els tumors augmenten la seva grandària. El quid de la qüestió és diagnosticar aquest tipus de patologies de manera precoç, per a així millorar el tractament i el pronòstic del pacient.
A partir dels 50 anys resulta imprescindible realitzar-se una revisió urològica un cop l’any.
Abans dels 50, és convenient consultar amb un uròleg en el cas de tenir antecedents familiars de càncer de pròstata, o bé si es presenten símptomes com:
- Dolor intens i coïssor en orinar.
- Dolor agut i incapacitant, que va des de la zona del ronyó fins als engonals.
- Febre, malestar i esgarrifances com a resultat d’una infecció urogenital.
> Moltes gràcies Dr. Barranco!