Vés al contingut
Inicio | Blog | Diferències entre el Càncer de Pròstata, la Prostatitis i la Hiperplàsia Benigna de Pròstata

Diferències entre el Càncer de Pròstata, la Prostatitis i la Hiperplàsia Benigna de Pròstata

Cáncer de Prostata vs Prostatitis vs Hiperplasia Benigna de Próstata
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/DSC05316-scaled.jpg
Adrià Piñero Zomeño
Consultes urologia i andrologia, Revisions urològiques. Especialista en el diagnòstic i tractament de càlculs renals.
07 des. 2023
3 Min
Consells de salut
  • La pròstata és una glàndula de l’aparell reproductor masculí situada just per sota de la bufeta i que envolta la uretra. Forma part del sistema reproductor masculí, ajudant en la producció de semen.

 

  • A causa de la ubicació de la pròstata, els símptomes causats per les malalties prostàtiques solen ser, majorment, urinaris.

 

Sents coïssor i dolor en orinar? Tens la sensació que no pots buidar completament la bufeta? Orines molt sovint?

Existeixen tres patologies urogenitals que afecten la pròstata amb major freqüència, i que tenen símptomes molt semblants: el Càncer de Pròstata, la Prostatitis, i la Hiperplàsia Benigna de Pròstata.

T’expliquem en què es distingeixen, els seus símptomes, i el seu diagnòstic.

Càncer de pròstata:

Què és i causes

El càncer de pròstata és una malaltia que s’origina quan es formen cèl·lules malignes en els teixits de la pròstata, i és un dels tipus més comuns de càncer. Sol créixer molt lentament, i en estadis inicials de manera silenciosa.
Les causes del càncer de pròstata no són clares, encara que s’han detectat factors que augmenten el risc de patir-lo: edat, antecedents familiars, raça, obesitat.

Símptomes

En la majoria d’ocasions no produeix cap símptoma i és diagnosticat mitjançant una revisió mèdica urològica. Quan produeix símptomes, aquests poden incloure: problemes urinaris (dificultat per a començar o detenir el flux d’orina, necessitat freqüent d’orinar i sensació de no poder buidar completament la bufeta), dolors o molèsties (dolor o sensació d’ardor en orinar, dolor ossi, especialment en la part baixa de l’esquena, els malucs o la pelvis, i molèsties en un testicle o escrot), canvis en el patró urinari (sang en l’orina o en el semen i ejaculació dolorosa), i altres símptomes com la disfunció erèctil o la pèrdua de pes inexplicada.

Prostatitis

Què és i causes

La prostatitis és una inflamació de la pròstata, normalment causada per una infecció bacteriana. Qualsevol bacteri que pugui causar una infecció urinària pot produir una prostatitis bacteriana, a més d’algunes infeccions de transmissió sexual (ITS).

Símptomes

Al començament de la infecció, la prostatitis se sol manifestar amb una sensació gripal (malestar general, dolors musculars, calfreds i febre). També poden aparèixer problemes urinaris (orinar amb freqüència poca quantitat d’orina, sensació de no poder buidar completament la bufeta i incontinència d’orina), dolors o molèsties (sensació d’ardor en orinar i dolor en els testicles, en el baix ventre o en el perineu), i problemes sexuals (disminució de la líbido, ejaculació dolorosa i sang en el semen)

Hiperplàsia Benigna de Pròstata:

Què és i causes

La hiperplàsia benigna de pròstata és l’augment de la grandària de la pròstata no cancerós. El creixement benigne de la pròstata és una afecció comuna, relacionada amb els canvis hormonals, que tenen lloc a mesura que l’home envelleix. Normalment produeix canvis en la qualitat de les miccions a partir dels 50 anys.

Símptomes

Els símptomes més comuns de la hiperplàsia benigna de pròstata poden incloure: necessitat d’orinar sovint (sobretot a la nit), problemes amb el flux d’orina (dificultat per a començar a orinar, flux d’orina feble o que es deté, degoteig…) i sensació de no poder buidar completament la bufeta.

 

Diagnòstic

Per al diagnòstic d’aquestes tres malalties de la pròstata, l’uròleg realitzarà una valoració exhaustiva i personalitzada de l’estat de salut del sistema urinari i reproductor masculí. Revisarà els símptomes i l’historial mèdic personal i familiar, i realitzarà un examen físic per a determinar si la pròstata està inflamada. Si és necessari, sol·licitarà proves més específiques. Aquestes poden ser: analítica de sang per a determinar el PSA (un marcador de la pròstata), anàlisi d’orina, o estudis per imatge (ecografia, ressonància…). A partir dels resultats realitzarà un diagnòstic i recomanarà un tractament personalitzat per a tu.

Amb la finalitat de prevenir i diagnosticar de manera precoç possibles afeccions urològiques, i augmentar així la qualitat de vida, els índexs de curació i evitar danys col·laterals, en CreuBlanca els nostres uròlegs insisteixen en la necessitat de realitzar una revisió mèdica urològica davant qualsevol inquietud o dolor, especialment a partir dels 40 anys, si tens factors de risc, i sinó a partir dels 50 anys.

Demana cita amb un dels nostres especialistes.

Tags:

Càncer de Pròstata
Hiperplàsia Benigna de Pròstata
Prostatitis
Urologia