Vés al contingut
Inicio | Blog | Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

7-dietas-alternativas-a-las-tradicionales-id-139
10 jul. 2021
6 Min
CreuBlanca

Malgrat que la piràmide alimentària pretén influir de manera positiva en els hàbits alimentaris del conjunt de la societat, amb el transcurs dels anys i les investigacions en el camp de la nutrició, diversos col·lectius de persones han optat per altres formes de alimentar-se.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

La recerca d’una alimentació conscient, per mantenir en bon estat el nostre organisme i fer un ús responsable dels nostres recursos naturals, respectant el medi ambient i els animals.

Quin aspecte uneix a les 7 dietes que us presentem a continuació?

1. Dieta flexitariana

El flexitarianisme va començar a popularitzar-se a Estats Units i Gran Bretanya en els anys 90. Es tracta de ser un vegetarià flexible, és a dir, persones que segueixen una alimentació principalment rica en vegetals, però que algun dia a la setmana consumeixen productes d’origen animal, com ara carn, peix, ous, llet o mel.

Què menja un flexitarià

La base de la dieta flexitariana són les verdures, les fruites, els llegums i els grans sencers. Els productes d’origen animal es consideren un complement ocasional. En els plats flexitarianos s’introdueixen productes de temporada i, preferiblement, de proximitat i els menys processats possibles.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

  • ** Tipus d’aliments més comuns: ** substituts vegetals de les carns com tofu o seitan, absència de carn d’animals terrestres i potència peixos blaus i ous, blat sarraí o fajol, quinoa i amarant, cigrons, mongetes o mongetes blanques, vermelles i mungo. A més d’hortalisses, verdures i fruites de temporada.

2. Dieta vegetariana clàssica

Basada gairebé íntegrament per productes d’origen vegetal com fruites, hortalisses, llegums o cereals, també inclou el consum d’ous, llet i mel. Actualment la dieta vegetariana també es coneix com **ovolactovegetarianisme **.

Què menja un vegetarià

  • ** Tipus d’aliments més comuns: ** pràcticament igual que els productes que mengen els flexitarianos, encara que excloent el consum de carns i peixos.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

3. Dieta vegana

El veganisme, considerat un model de dieta més estricta que la vegetariana clàssica, només inclou el consum d’aliments d’origen vegetal. Excloent d’aquesta manera qualsevol aliment d’origen animal.

Què menja un vegà

Un vegà no consumeix cap aliment que provingui dels animals. La moda pel veganisme ha propiciat l’aparició de nous productes que simulen a aquells d’origen animal, però que són fonamentalment produïts amb fonts d’origen vegetal, com ara la ** heura **.

  • ** Tipus d’aliments més comuns: ** fulles verdes, com ara els espinacs o l’kale, i gairebé tot tipus de fruita, entre les que destaquen l’aranja, la pinya i la poma. També són grans consumidors de grans, com ara la civada, la quinoa i l’arròs marró, així com de llegums i greixos saludables, com ara les llenties, el adamame, les flax seeds, les ametlles, l’alvocat o les nous.

4. Dieta crudivegana

D’acord amb la dieta vegana, el fonament de la crudivegana són els aliments d’origen vegetal. La seva peculiaritat resideix que aquests productes vegetals es consumeixen sense cuinar o cuinats per sota dels 40ºC.

Què menja un crudivegà

Els anomenats crudivegà basen la seva dieta en el consum de verdures, fruites, cereals integrals, llegums, fruits secs i llavors.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

  • ** Tipus d’aliments més comuns: ** Pa d’espelta, sègol o arròs, bròquil, coliflor o carbassó, dàtils, chía, ametlles, nous o anacards, llet d’ametlla, coco o arròs, nabius, gerds i taronges, entre altres productes.

5. Dieta paleig

La paleodieta, una de les més populars en els últims anys, persegueix menjar com els nostres avantpassats. O, el que és el mateix, menjar els aliments justos i necessaris per mantenir-nos sans.

Què menja un paleig

Els seguidors de la dieta paleig no consumeixen aliments que han estat prèviament manipulats per l’home. D’aquí la seva oposició davant aliments processats i els sucres afegits.

Els esportistes, per exemple, són un col·lectiu propens a seguir aquesta dieta, ja que té com a objectiu primordial fer-nos sentir bé, en cos i ment. Aquesta connexió físic-mental s’aconsegueix a força de proteïnes magres, que ajuden a definir la musculatura, a part de fruites, verdures, llavors i greixos saludables. D’aquesta manera, exclouen els lactis, els cereals i els llegums.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

  • Tipus d’aliments més comuns: principalment verdures de fulla verda, com ara les bledes, els espinacs, les mongetes, la ruca o les endívies. Pel que fa a fruites, pràcticament totes, encara que amb especial èmfasi en aquelles més depuratives o riques en fibra, com per exemple, la llimona, la llima, el kiwi, la pinya, la pruna i els nabius, entre d’altres. La presència de greixos saludables, com ara l’oli d’oliva i l’alvocat, o d’Omega 3 en forma de peix blau o fruita seca, també és característica de la dieta paleig.

6. Dieta sátvica

La favorita per a molts amants de l’ioga, una alimentació sátvica està enfocada a trobar l’equilibri entre el cos i la ment. La paraula sátvica prové dels termes de l’hinduisme sattuá, que significa puresa, rajasika, que equival enèrgic, i tamasika, que vol dir fosc. La frescor, la temporalitat i una cocció curta dels aliments faciliten la meditació.

Què es menja a dieta sátvica

Coneguda també com la dieta iogui, segueix en certa mesura les pautes de la dieta vegetariana, ja que prevalen els aliments d’origen vegetal combinats amb lactis essencialment frescos.

Els aliments que consumeixen els seguidors de la dieta sátvica són essencialment frescos, preferiblement orgànics. Solen consumir-se de la forma més natural possible, és a dir, crus, bullits a el vapor o mitjançant qualsevol altre tipus de cocció curta.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

  • ** Tipus d’aliments més comuns: ** el iogurt, la llet, el formatge fresc, la quinoa, la civada, el mill, l’oli de coco o de sèsam, a més de tota mena de fruites, verdures i llegums d’alt valor proteic conformen la dieta sátvica.

7. Dieta macrobiòtica

Més que una forma d’alimentar-se, és una filosofia de vida. En relació amb els fonaments del principi xinès de la Ying i el Yang, la dieta macrobiòtica promou el fet de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i amb la natura.

Què es menja a la dieta macrobiòtica

La dieta macrobiòtica es basa en el consum de cereals, principalment ecològics i integrals, que es complementen amb verdures de temporada.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

  • ** Tipus d’aliments més comuns: ** a diferència d’altres dietes vegetarianes, la macrobiòtica evita les hortalisses, com ara les patates, tomàquets, pebrots, i redueix els llegums a el 10% de l’total. La fruita seca s’han de prendre en dosis molt limitades i, per descomptat, es restringeix l’ús de carns, ou i lactis.

Veritats i mites sobre aquestes dietes

En moltes ocasions, donem per fet que per seguir un model d’alimentació que aparentment sembla saludable estem exempts de patir qualsevol malaltia o irregularitat en el nostre organisme. La quantitat i l’ordre en què es consumeixen els aliments pot influir de manera positiva o negativa en la nostra salut.

En moltes ocasions, donem per fet que per seguir un model d’alimentació que aparentment sembla saludable estem exempts de patir qualsevol malaltia o irregularitat en el nostre organisme. La quantitat i l’ordre en què es consumeixen els aliments pot influir de manera positiva o negativa en la nostra salut.

Per evitar fer esforços contraproduents en la nostra dieta i deixar-nos portar per la primera cosa que vam escoltar, [Xavier González, nutricionista de Creu Blanca](http: // https: //creu-blanca.es/empleado-interior/ 112 / sr-xavier-gonzalez-hereter.html), ens ajuda a diferenciar entre mites i realitats sobre diferents hàbits nutricionals.

Dieta vegetariana i altres 6 dietes alternatives a les tradicionals

Cada persona tenim els nostres gustos i debilitats per un tipus o un altre d’aliments. Tenir clar què ens beneficia i què ens perjudica ens ajuda a definir la nostra dieta. Si encara desconeixeu com portar el benestar als vostres plats, des del equip de Dietètica i Nutrició de Creu Blanca estem disposats a aconsellar-vos.

I ara, què mite sobre nutrició estàs disposat a corregir per convertir-lo en realitat?