Vés al contingut
Inicio | Blog | Consells per a prevenir i tractar l’osteoporosi

Consells per a prevenir i tractar l’osteoporosi

consejos-para-prevenir-y-tratar-la-osteoporosis-id-158
19 set. 2022
3 Min
Consells de salut

L’osteoporosi és una malaltia que afecta l’os i es caracteritza per la pèrdua de la densitat de la massa òssia, provocant que aquest es torni més porós, més fràgil i menys resistent als cops, la qual cosa eleva el risc de sofrir fractures.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en més de 3,5 milions de persones afectades per osteoporosis a Espanya. La prevalença augmenta amb l’edat i és més freqüent en dones, sobretot després de la menopausa. De fet, aproximadament un 20% de dones d’entre 50 i 84 anys sofreixen aquesta malaltia, enfront del 6,8% d’homes.

El Dr. Rebull, mèdic internista de CreuBlanca, et resol preguntes clau sobre el diagnòstic precoç i el tractament d’aquesta patologia.

Símptomes

“Et fa mal el maluc? Et fa mal la columna? És important no confondre aquestes molèsties amb el fet de sofrir osteoporosi”, destaca Rebull. “L’osteoporosi és un procés de deterioració de la microarquitectura òssia que evoluciona de manera silenciosa, asimptomàtica i sense efectes aparents en la qualitat de vida dels qui la pateixen, d’aquí ve que se’l conegui com l’epidèmia silenciosa”, aclareix.

No obstant això, l’increment de la fragilitat òssia multiplica les possibilitats de sofrir complicacions clíniques associades a fractures òssies. Solen veure’s principalment afectades la columna vertebral, el maluc i la nina.

Diagnòstic de l’osteoporosi

L’osteoporosi es diagnostica mitjançant una prova denominada densitometria òssia. És un examen que mesura el contingut en calci i altres minerals en els ossos. Es realitza a través de tecnologia millorada de raigs X, la radiació resulta ser 20 vegades inferior a la d’una radiografia de tòrax, per la qual cosa no representa cap risc. Les tres zones sotmeses a estudi són el cap de fèmur, la columna lumbar i l’avantbraç. És una prova senzilla, indolora i de curta durada que permet predir el risc de fractura que presenta una persona.

Amb aquesta prova s’obtenen una sèrie de dades que es comparen amb la densitat mineral òssia d’un adult jove en bon estat de salut i el pacient rep una qualificació T (T score). Aquesta informació ajuda el metge a decidir quines són les millors opcions de tractament o de prevenció per al pacient.

  • Qui ha de realitzar-la-hi

La densitometria òssia està orientada a un grup de població molt específic. Bàsicament, dones postmenopàusiques, a causa dels canvis hormonals que es produeixen durant aquest període i que influeixen directament en el metabolisme de l’os. No obstant això, aquesta prova també es recomana a homes majors de 65 anys i fins i tot nens amb problemes d’absorció intestinal del calci que repercuteixen a nivell ossi.

En el cas de les dones, l’edat ideal per a revisar-se seria al voltant dels 50 anys o fins i tot abans, i la repetició de les mateixes aproximadament cada 18 mesos.

Tractament

L’objectiu principal del tractament de l’osteoporosi és la disminució del nombre de fractures per fragilitat òssia.

Com a normal general, els especialistes recomanen seguir hàbits de vida saludable, com ara una dieta equilibrada rica en calci, eliminar el tabac i el consum excessiu d’alcohol, així com fer exercici diàriament, però de manera moderada, i que no impliqui risc de caigudes.

En CreuBlanca comptem amb un equip multidisciplinari de professionals especialitzats en el diagnòstic, el tractament i la prevenció de l’osteoporosi. Els nostres especialistes en Medicina Interna t’ajudaran a obtenir una valoració completa, precisa i personalitzada de l’estat de salut dels teus ossos, que et permetrà guanyar qualitat de vida i millorar el pronòstic de la teva patologia.