Vés al contingut
Inicio | Blog | Endoscòpia de columna per a tractar hèrnies discals

Endoscòpia de columna per a tractar hèrnies discals

PORTADAS WEB(44)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_JoseLuisSanmillanBlasco.jpg
José Luis Sanmillán Blasco
Visites de neurocirurgia
18 abr. 2023
2 Min
CreuBlanca
  • L’endoscòpia de columna està indicada per al tractament d’hèrnies discals i l’estenosi de canal.
  • És una tècnica mínimament invasiva que millora el resultat de la cirurgia i redueix el temps de recuperació postoperatori.

 

El tractament de patologies de la columna vertebral, com són les hèrnies discals i l’estenosi de canal, sense necessitat de recórrer a la cirurgia tradicional oberta, ja és una realitat gràcies a l’endoscòpia de columna. A diferència de la cirurgia tradicional oberta, la cirurgia endoscòpica de columna és una tècnica mínimament invasiva que millora el resultat de la cirurgia i redueix el temps de recuperació postoperatori. En concret, els principals avantatges que ofereix inclouen:

  • La disminució de l’agressió i el traumatisme del teixit muscular, ja que es realitza una incisió de grandària reduïda, la qual cosa també comporta un menor risc d’infeccions.
  • Mínimes molèsties postquirúrgiques, per tant, menys consum d’analgèsics.
  • Possibilitat d’alta hospitalària més primerenca, fins i tot en algunes ocasions la cirurgia es realitza de manera ambulatòria.
  • Recuperació ràpida i poc dolorosa que permet una incorporació primerenca a l’activitat diària i laboral amb total normalitat.

 

Què és la cirurgia endoscòpica de columna?

Aquesta innovadora tècnica quirúrgica mínimament invasiva permet accedir a la columna vertebral i visualitzar les estructures nervioses que la componen a través d’una minúscula cambra, que aporta imatges d’alta definició, permetent arribar amb major precisió al focus de la lesió. El neurocirujano, mitjançant una petita incisió en la pell, aconsegueix accedir al canal espinal i entrar a les hèrnies discals, on els nervis estan sent comprimits, i alliberar-los amb una mínima agressió al teixit del pacient i menors complicacions postquirúrgiques.

“Actualment, mitjançant aquesta tècnica és possible tractar patologies de columna com a hèrnies discals lumbars, estenosi foraminal, ablació de facetes (tractament de dolor lumbar sobre les articulacions de les vèrtebres)”, destaca el Dr. José Luis Sanmillán, neurocirujano de CreuBlanca.

En tractar-se d’una mena de cirurgia de mínima invasió, l’endoscòpia de columna permet operar a pacients d’avançada edat o altres pacients de risc en els quals no es recomana realitzar-los la cirurgia tradicional oberta.

“Realitzem l’endoscòpia de columna mitjançant dues tècniques: transforaminal i translaminar. Mitjançant la primera, la cambra s’introdueix a través del mateix forat pel qual sali el nervi, mentre que en la segona, l’entrada de la càmera és més medial, i ens enfoquem a alliberar directament el nervi. Totes dues tècniques resulten molt eficaces i l’elecció de l’una o l’altra és sobretot depèn del tipus i la localització de l’hèrnia”, explica el Dr. Sanmillán.

L’endoscòpia de columna és una tècnica que no ha parat d’evolucionar en els últims anys gràcies a la creació de nous mètodes i accessos quirúrgics per a tractar la columna vertebral. Per això, està destinada a convertir-se en un procediment habitual o de primera elecció, com ocorre actualment amb l’artroscòpia de genoll, que permet tractar lesions dins del genoll mitjançant petites incisions i sense necessitat de realitzar una cirurgia tradicional oberta.