Vés al contingut
Inicio | Blog | Calendario de pluja d’estrelles 2020

Calendario de pluja d’estrelles 2020

calendario-de-lluvias-de-estrellas-2020-id-95
14 març 2020
6 Min
CreuBlanca

Entendre els senyals dels nostres ulls i calendari de pluja d’estrelles de 2020

**Sabeu què és una pluja d’estrelles? **

És un fenòmen astronòmic que consisteix en l’aparició de gran quantitat d’estrelles fugaces en una zona del cel. Sol succeir en determinades èpoques de l’any i observar-les és bastant senzill: només necessitem els nostres ulls, estar en un lloc fosc allunyat de la ciutat i amb lliures horitzons. I sabeu el millor? és una activitat apta per a tots els públics, fins i tot per als que tenim algun problema en la visió.

Al llarg d’aquest article us explicarem els problemes que poden sorgir en la vista arran d’un esforç de visió o d’un defecte en els nostres** ulls** que encara no hem detectat i dels quals podríem adonar-nos realitzant activitats tan quotidianes com mirar les estrelles.

Una vegada explicat això, al final d’aquest article trobareu un calendari amb les dates de la pluja d’estrelles i altres fenòmens perquè no se’ns passi ni un dia de tant esperada ocasió.

ENTENDRE ELS SENYALS QUE ELS NOSTRES ULLS ENS TRANSMETEN QUAN OBSERVEM LES ESTRELLES

Si en alguna d’aquestes ocasions se’ns fa difícil mantenir la vista fixa en un punt, l’hem de forçar massa, o fins i tot notem picor i coïssor, pot ser que estiguem davant un possible problema a la vista.

A continuació us expliquem algunes dels senyals més comuns de problemes a la vista perquè quan acudiu al vostre metge sapigueu descriure-li bé els vostres símptomes.

1. DOCTOR, NO VEIG BÉ DE LLUNY

Veure malament de lluny és un símptoma clàssic de miopia. Aquest problema pot aparèixer de sobte a qualsevol edat o el podem adquirir en certs moments de la vida (com en un embaràs per exemple). Per això, si ja estem diagnosticats de miopia però fa temps que no ens graduem les ulleres és moment d’acudir a l’oftalmòleg perquè ens les ajusti a les nostres noves necessitats.

Si en canvi mai hem portat ulleres i comencem a notar dificultat per a veure des de lluny perquè necessitem tancar lleugerament els ulls, llavors la nostra cita amb l’especialista en oftalmologia no es pot retardar.

2. DOCTOR, EM PIQUEN ELS ULLS

Els ulls són un dels òrgans més sensibles del cos humà pel que davant qualsevol canvi o esforç reaccionen ficant-se vermells o provocant picor. Aquests poden ser símptomes d’ull sec o de fatiga visual una condició que es manifesta amb sensació de sorreta molt molesta.

Els ulls secs poden ser conseqüència d’un defecte de visió però també és molt comuna que siguin provocats per l’ús excessiu de pantalles d’ordinador o de mòbil (una cosa del més comú avui dia).

És el denominat Síndrome Visual Informàtic una condició provocada per no parpellejar prou a causa de l’alt nivell de concentració que exigeixen les pantalles i pel sobreesforç al qual sotmetem el múscul de l’ull per l’enfocament continuat. Per a prevenir aquest símptoma us recomanem apartar la mirada de la pantalla durant 20 segons cada 20 minutos.

3. DOCTOR, EM FA MAL L’ULL PER DINS

El dolor d’ull gairebé sempre és provocat per una petita lesió causada per l’entrada d’un artefacte extern (com una petita pedra o sorreta) encara que també pot ser provocat per l’ús inadequat de les lents de contacte (o lents de contacte).

En tots dos casos el que ocorre és que la còrnia no s’oxigena i acaba danyada, provocant-nos dolor.

4. DOCTOR, EM SENTO LA VISTA FATIGADA

La fatiga visual és una molèstia molt comuna en l’actualitat per la quantitat d’estímuls que rebem que ens obliguen a realitzar enfocaments continuats amb els ulls. Quan portem molt temps realitzant un enfocament “continuat”, és a dir, si ens passem hores llegint, mirant l’ordinador, o conduint) sense apartar la vista del nostre objectiu en cap moment els nostres ulls es ressenten i comencen a acusar molèsties com la fatiga.

Un dels símptomes més clars d’aquesta fatiga visual i que segurament mai haureu relacionat com un problema en la vista és el mal de cap localitzat en el front o en la zona dels ulls i que irradia cap endarrere. No obstant això, la fatiga visual també es pot manifestar amb una inflor lleu d’enrogiment d’ulls i parpelles.

I ARA SÍ QUE

Us deixem el calendari de les pluges d’estrelles d’enguany i d’altres fenòmens astrals que podem contemplar des de la terra. Així que posem-nos còmodes, la ubicació ideal és sortir al camp, en un terreny més o menys pla, sense muntanyes ni edificis o arbres alts que dificultin la visió.

CALENDARI DE PLUJA D’ESTRELLES DE 2020

Gener

  • 3 i 4 de gener: inicia la primera pluja de meteors del 2020, que durarà entorn de 6 hores.
  • 9 de gener: primera Lluna plena de l’any.

Febrer

  • 10 de febrer: és la data en la qual Mercuri estarà en màxima elongació est, la qual cosa significa que és un bon moment per a observar aquest planeta després del capvespre.

Març

  • 9 de març: dia del fenòmen de la Superluna, una lluna més gran i més brillant de l’habitual.

Abril

  • 8 d’abril: una altra Superluna que estarà a més de 300.000 quilòmetres de distància de la terra.

Maig

  • 5 i 6 de maig: arriba la famosa pluja de meteorits de les Eta-Aquàrids.
  • 7 de maig: tornarem a gaudir de la Lluna plena.

Juny

  • 5 de juny: aparició de l’eclipsi penumbral de Lluna.
  • 6 de juny: podrem observar la Lluna plena.
  • 21 de juny: eclipsi de Sol que en el sud-est d’Europa es veurà com a parcial.

Juliol

  • 29 i 30 de juliol: a la fi d’aquest mes podrem gaudir de la pluja de meteorits de les Delta-Aquàrids. A més segons els experts en meteorologia aquests dies es donen les millors condicions per a observar aquesta pluja d’estrelles.

Agost

  • 12 i 13 d’agost: encara que la pluja d’estrelles de les Perseidas arrenca al juliol aquests dies d’agost són els de major activitat de caiguda de meteorits. Aquesta pluja d’estrelles la coneixem més com a “Llàgrimes de Sant Lorenzo”.

Setembre

  • 3 de setembre: nit de Lluna plena en la seva màxima esplendor.

Octubre

  • 21 i 22 d’octubre: dies de caiguda d’estrelles de les Oriónidas.
  • 31 d’octubre: en aquesta data Urà es trobarà en la seva posició més pròxima a la terra i la seva cara visible estarà il•luminada pel sol.

Novembre

  • 30 de novembre: un altre eclipsi penumbral de Lluna

Desembre

  • 13 i 14 de desembre: pluja d’estrelles dels Gemínids.
  • 30 de desembre: última Lluna plena de l’any 2020.

En definitiva, no hem d’ignorar els petits senyals d’alerta que ens envien els nostres ulls perquè per mínima que sigui la molèstia pot estar indicant-nos un problema que a la llarga pot fer-se més gran.

Per a evitar problemes majors el millor és sotmetre’ns a una revisió oftalmològica (https://creu-blanca.es/ca/oferta-asistencial/chequeos-por-especialidad.html) cada 2 anys independentment de l’edat que tinguem. Normalment aquesta revisió consisteix en una exploració completa de la visió i dels ulls per a identificar problemes de la vista o d’anatomia de l’ull que poden desembocar en problemes més seriosos com a glaucoma, cataractes o despreniment de retina.

Que un problema en els ulls no ens espatlli una magnífica nit d’estrelles!

Tags:

pluja d'estrelles