Vés al contingut
Inicio | Blog | Al·lègia a la suor: causes i símptomes

Al·lègia a la suor: causes i símptomes

PORTADAS WEB (8)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_FedericodelaRocaPinzon.jpg
Federico de la Roca Pinzón
Consultes d'al·lergologia i estudis d'al·lèrgia respiratòria, a aliments, medicaments...
29 juny 2023
3 Min
Consells de salut

Existeix l’al·lèrgia a la suor? L’augment de la temperatura corporal pot provocar en algunes persones el que es coneix com a ‘urticària colinèrgica’, manifestant-se en forma lesions cutànies, rojors i picor. El Dr. De la Roca, especialista en al·lergologia de CreuBlanca, t’explica per què apareix, com es diagnostica i quines són les claus per al seu adequat tractament.

Què és l’al·lèrgia a la suor?

La suor és el mecanisme que posseeix el nostre cos per a autoregular l’increment de la temperatura corporal. En algunes persones, l’augment de la temperatura corporal i la consegüent sudoració indueix picor de la pell i fins i tot lesions cutànies. Aquest quadre és conegut com a urticària colinèrgica.

Quina causa l’al·lèrgia a la suor?

Encara que no es coneix exactament la causa subjacent, la urticària colinèrgica es desencadena per un augment de la temperatura corporal i no per la suor en si mateix. L’increment en la temperatura que es produeix amb l’exercici físic intens, l’estrès emocional, els banys i les dutxes calentes, fins i tot amb la ingesta de menjars picants, són factors comuns que poden provocar la urticària colinèrgica.

Quins símptomes produeix l’al·lèrgia a la suor?

La urticària colinèrgica provoca símptomes que inclouen l’aparició de petites lesions vermelles (pàpules) de 1-5 mm de diàmetre associades a picor. Les lesions cutànies i la picor poden presentar-se tant en el tronc com en totes les extremitats i solen ser un quadre de ràpida evolució. Qualsevol activitat física que comporti augment de la temperatura corporal pot ser suficient per a desencadenar símptomes.

En adolescents i adults joves és comú observar la ràpida aparició de lesions en el tronc i membres superiors després de realitzar activitat física, fins i tot durant la realització d’aquesta.

Com es diagnostica l’al·lèrgia a la suor?

L’especialista realitza una valoració clínica detallada dels símptomes i antecedents mèdics del pacient, realitzant preguntes sobre els desencadenants d’aquests símptomes i la durada d’aquests, entre altres factors rellevants. A més, és possible que realitzi un examen físic de la pell i, si és necessari, sol·liciti proves addicionals. En alguns casos, el metge pot recomanar proves d’al·lèrgia o anàlisi de sang per a descartar altres possibles al·lèrgies relacionades amb els desencadenants de sudoració, com uns certs aliments o medicaments.

Quin és el tractament per a l’al·lèrgia a la suor?

La urticària colinèrgica no té un tractament específic. Els símptomes solen desaparèixer en menys d’1 hora de manera espontània. Aquesta millora es deu a l’acte-regulació de la temperatura corporal. El contacte amb aigua freda poden accelerar la desaparició dels símptomes, especialment en aquelles persones que presenten episodis d’urticària colinèrgica amb la realització de l’exercici físic o durant dutxes calentes. Els antihistamínics orals també ajuden al control dels símptomes. El seu efecte no és tan immediat com les dutxes fredes, però en cas de símptomes molt molestos es pot fer ús d’ells.

En la Unitat d’Al·lergologia de CreuBlanca abordem tota mena d’al·lèrgies des d’un punt de vista integral, analitzant els factors immunològics i ambientals que intervenen en el seu desenvolupament. Un equip multidisciplinari d’especialistes integrat per mèdics internistes, al·lergòlegs, dermatòlegs i nutricionistes treballen conjuntament per a oferir-te un diagnòstic precís i un pla terapèutic personalitzat, enfocat a alleujar els teus símptomes i millorar el pronòstic de la teva al·lèrgia.