Vés al contingut
Inicio | Blog | 8 Mites sobre les Varius

8 Mites sobre les Varius

PORTADAS WEB_varius
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/foto-web_carlos-esteban-gracia.png
Carlos Esteban Gracia
Consultes d'angiologia, revisió vascular i ecodoppler venós
03 març 2024
4 Min
Consells de salut
  • El 3 de març es commemora el “Dia Nacional per a la Prevenció de les Malalties Venoses”. Per a conscienciar sobre l’impacte d’aquestes patologies, volem desmentir alguns mites que existeixen sobre les Varius.

 

Què són les varius?

Les varius o venes varicoses són venes superficials dilatades i deformades, que es troben generalment a les cames.

Les venes tenen la funció de recollir la sang i conduir-la de nou cap al cor, gràcies a les seves vàlvules que mantenen la sang fluint en el sentit adequat.

Quan les parets de les venes i les seves vàlvules s’afebleixen, la sang no flueix bé i provoca un cúmul de sang dins de la cama que fa que les venes es dilatin i que es puguin fer visibles i palpables. D’això se’n diu Insuficiència Venosa.

Mites sobre les varius

Mite 1: Les varices són només un problema estètic
Encara que les varius comencen com una malaltia que desfavoreix visualment la cama, realment es tracta d’una patologia causada per un mal funcionament de les venes de retorn. Això succeeix per una fallada de les vàlvules de la vena, provocant que aquesta es dilati per la sang acumulada.

Per aquest motiu, si no són tractades, a llarg termini poden arribar a provocar complicacions per a la salut.

Mite 2: Creuar les cames provoca varices
Una bona circulació sanguínia és clau per a tenir unes cames sanes. Creuar les cames genera pressió i contracció, i això pot empitjorar la circulació, però no causa varius.
Les varius són causades per vàlvules danyades, i creuar les cames no danya les vàlvules.

Mite 3: Només les dones tenen varius

Si bé és cert que aquesta patologia té major incidència en les dones a causa del factor hormonal (entre 3 i 5 vegades més), els homes també pateixen varius: concretament el 35% dels homes espanyols.

La creença que només les sofreixen les dones es deu al fet que els homes els solen prestar menys atenció, ja que ho consideren una cosa purament estètica, estan desinformats i no els afecten el seu dia a dia. Per això tendeixen a només recórrer al professional sanitari quan les varius són de gran grandària i presenten simptomatologia (cosa que els posa en major risc).

Mite 4: Si les varius no fan mal, no cal operar-se

Encara que a vegades les varius poden no ser una amenaça per a la salut, a vegades poden ser perilloses o pot ser que ho siguin amb el pas del temps i l’augment de factors de risc.
Per a saber-ho, hem de programar cita amb un especialista en Angiologia i Cirurgia Vascular.

Mite 5: L’embaràs causa varius

A causa de l’augment de la pressió sobre la pelvis i les cames que succeeix durant l’embaràs, el flux sanguini pot veure’s afectat i les venes poden empitjorar i fer-se visibles, però solen acabar desapareixent.

Solament en cas de patir varius prèviament a l’embaràs, és probable que augmentin durant aquest. Per a controlar-les s’aconsella portar mitges compressives.
En alguns casos es recomana la cirurgia abans de l’embaràs o després.

Mite 6: Els massatges combinant aigua calenta i freda són beneficiosos

La calor o escalfor provoca una dilatació de les venes, així que es recomana fer massatges o dutxes només amb aigua temperada i freda, ja que contreu les venes més superficials.

Per aquest mateix motiu els símptomes de les varius milloren a l’hivern.

Mite 7: Als esportistes els surten varius a les extremitats

L’excés d’exercici físic fa que arribi major volum de sang a les artèries per a poder cobrir les necessitats d’oxigen dels músculs. Amb el pas del temps, això provoca un major desenvolupament de les venes, dilatant-les, i a vegades es confonen amb varius.

Fer exercici és important per a millorar la circulació, ja que s’activa la circulació de retorn i la sang no queda estancada, prevenint així l’aparició de varius.

Mite 8: L’únic tractament és la cirurgia

No totes les varius són iguals i, per tant, el tractament pot diferir entre uns pacients i altres.
Actualment existeixen diverses opcions d’intervencions en funció del tipus i grau de variu. Existeixen tècniques mínimament invasives amb resultats idèntics als de les operacions quirúrgiques: Microescuma, Làser endovenós i Radiofreqüència.

Els especialistes en Angiologia i Cirurgia Vascular de CreuBlanca revisaran el teu historial i antecedents, valoraran els símptomes, i realitzaran una exploració amb una Ecografia Doppler per a saber si fa falta intervenir i amb quina tècnica. Demana cita avui.

El Dr. Carlos Esteban Gracia, especialista en Angiologia i Cirugia Vascular de CreuBlanca, t’explica en aquest vídeo què són les varius, les seves causes i símptomes, i com diagnosticar-les, tractar-les i prevenir-les.

https://youtu.be/NVraj1SOBTM

Tags:

Angiologia i Cirugia Vascular
Mites
Varius