La menopausa és una etapa natural en la vida de totes les dones, però sovint està envoltada de mites que generen confusió, temors i malentesos. Aquesta transició, encara que inevitable, no té per què ser vista com una etapa negativa. De fet, moltes de les creences populars sobre la menopausa poden dificultar una comprensió adequada del que realment implica.
En aquest article, desmentim 8 mites comuns sobre la menopausa per a ajudar-te a estar millor informada i preparada per a enfrontar aquesta etapa de la vida. Comprendre la realitat darrere d’aquests mites et permetrà adaptar-te millor als canvis, gestionar els símptomes de forma més efectiva i viure aquesta fase amb major tranquil·litat i confiança.
Mite 1: La menopausa ocorre de sobte.
Realitat: La menopausa és un procés gradual. Abans de la menopausa, moltes dones passen per la menopausa primerenca o la perimenopausia, una transició que pot durar entre 2 i 5 anys. Durant aquesta fase, els nivells hormonals fluctuen, provocant els símptomes de la menopausa, com a fogots i canvis menstruals. La menopausa es confirma quan una dona ha passat 12 mesos sense menstruar.
Mite 2: Només succeeix en dones majors de 50 anys.
Realitat: Encara que l’edat mitjana d’inici de la menopausa és al voltant dels 51 anys, també existeixen casos de menopausa precoç (abans dels 40 anys) o menopausa primerenca (entre els 40 i els 45 anys). Aquestes condicions poden estar vinculades a factors genètics, tractaments mèdics com la quimioteràpia o l’extirpació dels ovaris.
Mite 3: La menopausa sempre porta augment de pes.
Realitat: Encara que els canvis hormonals poden influir en canvis en la distribució del greix corporal, l’augment de pes no és inevitable. El metabolisme pot alentir-se amb l’edat, però mantenir hàbits saludables com una dieta equilibrada i exercici regular ajuda a conservar un pes adequat.
Mite 4: Els fogots són l’únic símptoma de la menopausa.
Realitat: Els fogots són un dels símptomes de la menopausa més coneguts, però no l’únic. També en poden aparèixer d’altres, com a suors nocturnes, insomni, canvis d’humor, sequedat vaginal, disminució del desig sexual, alteracions cognitives (memòria o concentració) i canvis en la pell, el cabell o en la forma del cos. La intensitat, durada i freqüència d’aquests símptomes varia entre dones.
En referència als fogots, el 70-80% de les dones poden experimentar fogots, la seva intensitat i durada varien de persona a persona. Algunes solo els tenen a la nit, mentre que unes altres poden sofrir fogots intensos al llarg del dia. En mitjana, aquests símptomes duren entre 1 i 3 anys, encara que en uns certs casos poden estendre’s fins a 10 anys després de la menopausa.
Mite 5: Després de la menopausa, el desig sexual desapareix.
Realitat: No totes les dones experimenten una disminució del desig sexual durant o després de la menopausa. Els canvis hormonals poden afectar la libido, però això no significa que desaparegui. Factors com la sequedat vaginal poden influir, però amb tractaments adequats i comunicació, moltes dones continuen gaudint d’una vida sexual activa.
Mite 6: La menopausa causa depressió.
Realitat: Encara que algunes dones experimenten canvis d’humor, ansietat o tristesa durant la menopausa a causa de les fluctuacions hormonals, la menopausa no provoca automàticament depressió clínica. La depressió és un trastorn complex que involucra factors biològics, psicològics, socials i ambientals, i no pot ser atribuïda exclusivament a la menopausa.
La transició cap a la menopausa pot ser emocionalment complexa, ja que algunes dones poden enfrontar preocupacions sobre l’envelliment, la fertilitat o els canvis en la seva vida personal o professional. Aquests factors psicològics poden influir en el seu estat emocional, però no són causants directes de depressió. També poden influir factors socials com a canvis significatius en la vida, per exemple, la sortida dels fills de la llar, la transició cap a la jubilació o la cura de familiars grans.
És important buscar ajuda professional i suport si els sentiments de tristesa o ansietat persisteixen.
Mite 7: Amb la menopausa s’inicia una deterioració de la salut.
Realitat: Molts problemes estan més relacionats amb l’envelliment que amb la menopausa. Portar una vida activa, mantenir una dieta saludable i realitzar exercici ajuda a protegir el cor i prevenir la pèrdua muscular. La salut en la menopausa també inclou realitzar revisions mèdiques ginecològiques anuals i revisions mèdiques regulars per a controlar el colesterol, la pressió arterial i els nivells de glucosa.
Mite 8: No hi ha res que es pugui fer per a alleujar els símptomes.
Realitat: Existeixen diverses opcions per a gestionar els símptomes de la menopausa. La teràpia hormonal per a la menopausa pot ser una opció segura i eficaç per a moltes dones als qui aquests símptomes afectin la seva qualitat de vida. No obstant això, no és adequada per a totes les dones i ha de discutir-se amb un metge, qui avaluarà els riscos i beneficis segons l’historial mèdic de cada pacient, els seus símptomes i hàbits de vida. També hi ha alternatives no hormonals, com a medicaments per als fogots, teràpies naturals i canvis en l’estil de vida.
La cura personal i parlar amb un professional de la salut pot marcar una gran diferència en com es viu aquesta etapa.
La menopausa és una transició natural i les experiències de les dones són molt diverses. Informar-se adequadament pot ajudar a desmitificar molts dels conceptes erronis i permetre una millor adaptació i maneig dels símptomes.
A l’especialitat de Ginecologia de CreuBlanca, oferim revisions mèdiques personalitzades i suport integral durant aquesta etapa de vida. El nostre objectiu és acompanyar-te i ajudar-te a mantenir una salut en la menopausa òptima, adaptada a les teves necessitats.