Vés al contingut
Inicio | Blog | Diferències entre obesitat i sobrepès

Diferències entre obesitat i sobrepès

PORTADAS WEB(34)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_GastoneZucchiatti.jpg
Gastone Zucchiatti
Especialista en Medicina General, control de pes i tabaquisme. Assistència al Servei d'Urgències.
22 març 2023
4 Min
Consells de salut

Sobrepès i obesitat són el mateix? Tots dos termes tendeixen a confondre’s per a referir-se a persones amb un pes per sobre del considerat normal o saludable, però no són el mateix. De fet, un fa referència a una patologia crònica que pot portar a altres problemes de salut. El Dr. Gastone Zucchiatti, especialista de la nostra Unitat d’Obesitat i Control de pes, t’explica quines són les diferències i quins són els riscos associats a totes dues condicions.

Causes del sobrepès i l’obesitat

El sobrepès és una condició de pes superior al saludable, derivat d’una acumulació lleugerament elevada de múscul, os, aigua o greix. Entre els factors que poden conduir a sofrir sobrepès es troba el fet de portar una vida sedentària, seguir una dieta rica en greixos i consumir uns certs fàrmacs. En la majoria de casos, el sobrepès es produeix a conseqüència d’un desequilibri energètic entre les calories consumides i gastades, és a dir, les persones amb sobrepès solen consumir més calories de les que cremen.

L’obesitat, a diferència del sobrepès, és una patologia crònica metabòlica, derivada de l’acumulació excessiva de greix corporal. Les causes principals d’aquesta malaltia són els factors genètics i conductuals units a la dieta i l’activitat física. A més, com ocorre en el cas del sobrepès, en l’obesitat també existeix un desequilibri energètic entre les calories consumides i gastades.

Símptomes del sobrepès i l’obesitat

Els símptomes de sobrepès i obesitat poden variar en funció de cada persona, però existeixen uns trets característics comuns en la majoria dels casos. Fins i tot els signes de totes dues condicions s’entremesclen, podent ser els mateixos, amb l’única diferència que en el cas de l’obesitat aquests s’accentuen i són més visibles.

Tant en l’obesitat com en el sobrepès, les persones solen experimentar problemes per a dormir, podent patir trastorns del son com ara somnolència diürna i apnea obstructiva del somni o pausa en la respiració mentre s’adorm.

D’altra banda, en el cas del sobrepès, les persones sofreixen un increment del pes corporal, que solen notar a causa de la sensació que la roba i el calçat li va més ajustat. Això també es tradueix en canvis en la forma corporal i particularment en l’augment del diàmetre de la cintura i l’abdomen. Quant a l’obesitat, l’increment del pes corporal sol venir associat a múltiples malalties, com ara fatiga, sensació de falta d’aire, dolor d’esquena i articulacions. D’igual manera que en el sobrepès, les persones amb obesitat presenten un diàmetre de la cintura i l’abdomen molt per sobre del considerat normal o saludable.

Diagnòstic del sobrepès i l’obesitat

Després que el metge realitzi una història clínica completa i personalitzada, on es tenen en compte els antecedents familiars i personals, el metge procedeix a l’estudi antropomètric. Aquest comprèn una sèrie de proves diagnòstiques que permeten avaluar l’estat de salut general del pacient, sobretot a nivell ossi, muscular i nutritiu.

  • Índex de Massa Corporal (IMC)

L’Índex de Massa Corporal (IMC) és l’indicador més conegut per a diagnosticar l’obesitat i s’obté dividint el pes de la persona entre l’alçada al quadrat. “Si el resultat obtingut oscil·la entre el 25 i el 30 significa que existeix sobrepès, mentre que si és major de 30 parlem d’obesitat”, destaca Zucchiatti.

  • Test de Bioimpedancia

El Test de Bioimpedancia permet mesurar el percentatge de greix que es troba entre la pell i els òrgans, així com el percentatge de múscul i aigua corporal. Aquesta prova s’en totes les sessions a les quals acudeixi el pacient per a mesurar el seu grau d’evolució i resposta davant el tractament.

  • Anàlisi de sang

El metge pot sol·licitar la realització de proves analítiques per a avaluar altres paràmetres relacionats amb l’obesitat que estan causant aquest augment de pes, com per exemple la presència de colesterol o diabetis.

  • Tractament del sobrepès i l’obesitat

En funció dels resultats obtinguts en les proves diagnòstiques, l’especialista determinarà un tractament específic i personalitzat, dissenyat en funció de les causes que han conduït al desenvolupament del sobrepès o obesitat, fixant un objectiu específic per a aconseguir el pes ideal i reduir el risc de desenvolupar patologies associades a un pes elevat.

En la Unitat d’Obesitat i Control de pes de CreuBlanca abordem múltiples patologies associades a l’augment de pes des d’un punt de vista integral, analitzant els factors biològics i genètics que intervenen en el seu desenvolupament. Un equip multidisciplinari d’especialistes, integrat per metges generalistes, endocrins, nutricionistes i psicòlegs clínics, treballen conjuntament per a oferir-te un diagnòstic precís i un pla terapèutic personalitzat, enfocat a aconseguir el teu pes recomanat i prevenir el desenvolupament dels problemes de salut associats al sobrepès i l’obesitat.